KHN daagt bierbrouwers voor de rechter

Vandaag kwam Koninklijke Horeca Nederland (KHN) met het nieuws naar buiten de bierbrouwers Heineken, Grolsch, Bavaria en AB InBev te dagvaarden rondom vermeende kartelafspraken. De branchevereniging wil graag van de Nederlandse rechter bevestigd krijgen dat de bierbrouwers tussen 1996 en 1999 een kartel hebben gevormd om zo schadevergoedingen te kunnen eisen.

In 2007 veroordeelde de Europese Commissie de brouwers tot een boete van in totaal 274 miljoen euro voor kartelvorming waarvan het grootste deel door Heineken moest worden betaald. Door de kartelvorming konden de brouwers hun afnemers in de horeca hogere prijzen rekenen. Daardoor moest ook de consument meer voor zijn bier betalen. Als KHN in het gelijk wordt gesteld dan kunnen horecaondernemers individuele schadevergoedingen eisen.

Geen geld
De eerdere procedure zorgde ervoor dat brouwers een geldboete kregen echter daar heeft de horecaondernemer die hierdoor gedupeerd werd niets aan. Met deze civiele procedure wil KHN hen alsnog de gelegenheid geven een schadevergoeding te eisen. Bovendien zegt KHN-directeur Lodewijk van der Grinten dat er niets veranderd is op de Nederlandse biermarkt en er nog steeds onvoldoende vrije concurrentie is.

Bron: ND

Lees ook:EU-Hof verlaagt boetes bierbrouwers
Lees ook:Kartelboete voor Grolsch vervalt
Lees ook:Alcoholverkoop tijdens Koninginnedag aan banden
Lees ook:Heineken verhoogt bierprijzen
Lees ook:‘Gemeenten geven te makkelijk horecavergunningen af’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.