Brouwerij De Lepelaer wordt (deels) zelfstandige brouwerij

LepelaeraanbouwIn Middenbeemster is Brouwerij De Lepelaer met de markante brouwers Sjaak van der Lee en Nico Ruijter al (meer dan) tien jaar een begrip. Op de zolder van Nico worden er smakelijke proefbrouwsels gemaakt en na vooral veel proeven gaat het voor beiden tevreden recept naar Lochristi om in De “Proef”brouwerij er de nodige liters van te laten produceren. Dat zal zo blijven, maar we kunnen meer bieren op de markt gaan verwachten…!

 

Sjaak gaat namelijk bij zijn vriendin inwonen, die een oude hoeve met grote schuur heeft in Oudesluis, waar Sjaak met hulp van familie en vrienden een ruimte aan het aanbouwen is waar op beperkte schaal, maar meer dan de huidige proefbrouwsels, bier gebrouwen gaat worden. In de maischketel, filterkuip en kookketel, die trapsgewijs geplaatst worden om de zwaartekracht te benutten, kan 150 tot 180 liter per keer gebrouwen worden. Verder komen er een aantal lagertanks en zal er (voorlopig) vergist blijven worden in grote plastic containers omdat dit altijd goed gewerkt heeft.

Op de foto zie je de brouwerijruimte van 8 bij 4 meter in aanbouw. Dat Sjaak vooruit denkt blijkt uit het feit dat de ruimte zo voorbereid wordt dat, mocht er in de toekomst niet meer gebrouwen gaan worden, het geheel met een paar eenvoudige aanpassingen geschikt te maken is als leefruimte, bijvoorbeeld een zomerhuisje.

Het duurt nog wel even voordat de ruimte “brouwklaar” is, maar Sjaak houdt de Week van het Nederlandse Bier in 2014 als uiterste deadline aan: in die week wil hij in ieder geval kunnen brouwen. Een voordeel bij genoemde volumes is dat de mooie “afwijkende” bieren die voorheen meestal voor ons verscholen bleven, zo direct door de aanvraag van een accijnsnummer wél door ons geproefd kunnen worden!

Succes met het gehele traject Sjaak en we zijn benieuwd naar de eindresultaten van jouw nieuwe recepten!

Lees ook:Jubileumbier Beemster 400 jaar
Lees ook:Brouwerij Bockor breidt fors uit
Lees ook:Brouwerij De Eem krijgt eigen brouwerij
Lees ook:Tweede Lekkerste Bier Meibockfestival 2012 uitgereikt
Lees ook:Duur ruimtebier in de verkoop

Eén reactie op “Brouwerij De Lepelaer wordt (deels) zelfstandige brouwerij

  1. Marc wijnands

    Had van Sjaak al een paar jaar terug gehoord dat hij dit van plan was het komt er nu eindelijk van. Met ons winterbierfestival komen ze met een heus winterbier een primeur.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.