Verrassende Beste Bockbieren van 2012!

Tijdens het bockbierfestival in Amsterdam wordt jaarlijks door een expert aan keurmeesters tientallen binnenlandse en buitenlandse bockbieren gekeurd. Daarbij gaat het niet om het lekkerste bockbier maar om de kwaliteit van brouwen, zit het bier technisch goed in elkaar. In vier categorieën hebben 26 juryleden over 5 rondes en 20 tafels bekeken of de bockbieren voldoen aan 1 van de 8 Bockbier subtypen criteria. Vervolgens gingen de winnaars door naar een finaleronde die dit jaar samen met journalisten heeft plaatsgevonden.

 

Met speciale keuringsglazen, gedetailleerde keuringsformulieren en een rookvrije/geluidsarme ruimte is apart van het publiek in Amsterdam bepaald welke bockbieren de nummer één tot en met drie zijn. Alle bockbieren zijn ingedeeld in de volgende vier categorieën: ‘Beste Bock’, ‘Beste Speciaalbock’, ‘Beste Dubbelbock’ en ‘Beste Buitenlandse Bock’.

Minimumeisen
De volgende minimumeisen voor toekenning van de prijzen waren van toepassing:
- 1e prijs: een bockbier dat duidelijk aan alle typerichtlijnen voldeed met de juiste smaakbalans, geur en uiterlijk kenmerken.
- 2e prijs: een bockbier met kleine richtlijnafwijkingen maar dat toch dicht bij het type bleef met uitstekende smaak, geur en uiterlijke kenmerken.
- 3e prijs: een bockbier met kleine richtlijnafwijkingen en/of kleine afwijkingen in smaak, geur of uiterlijk kenmerken.

Uitslag Beste Bockbier 2012!

Beste Bock:
1. Gulpener Herfstbock
2. Amstel Bock
3. SNAB Ezelenbok

Beste Dubbelbock:
1: Zeeburg Dubbel Bock
2: Pelgrim Dubbel
3: Jopen Johannieter

Beste Speciaalbock:
1: Oudaen Herfst
2: Hemel Moenen
3: Hemel Eiken

Beste Buitenlandse Bock:
1: Paulaner Salvator
2: Andechs Doppel
3: Weihenstephaner Korbinian

Tenslotte werd in de juryronde met de journalisten Gulpener Herfstbock als winnaar uitgeroepen!

Gefeliciteerd!!

Lees ook:Beste Bockbieren van Nederland bekend!
Lees ook:En de Beste bockbieren van Nederland zijn…
Lees ook:PINT Bokbierfestival vandaag van start!
Lees ook:Lekkerste bockbieren van 2011: Texels bockbier en Jopen Johannieter
Lees ook:Wat is nu het beste bockbier van Nederland?

9 reacties op “Verrassende Beste Bockbieren van 2012!

 1. Fred Schiphorst

  Misschien leuk om even aan te vullen: de persprijs (toegekend in die laatste ronde met bierjournalisten) ging naar Gulpener.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ton van Oorschot

  Mooie uitslag. Ben al jaren fan van Gulpener bieren.
  Ik heb overigens gisteren een fles Ezelenbok open gemaakt. Die was echt niet te drinken. Alsof het bier niet klaar was (muf/bitter/gistsmaak). Jammer!!

    /   Beantwoorden  / 
 3. @Eijkb

  Wat zijn de 8 subtypen eigenlijk?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Donker Bock, Donker Dubbelbock, Ijsbok/Tripelbock, Blond (Dubbel)Bock, Weizen(Doppel)Bock, Rook Bock, Hout-gerijpte Bock en Speciaal granen-/noten-/honing bock

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Wel opvallend: bij Donker Bock is er een aparte categorie voor Dubbelbock en bij Blond en Weizen zitten “enkele” en dubbelbocken bij elkaar in een categorie. Heeft iemand een idee waarom dat zo is? Om granen-/noten/honingbock in een beschrijving te vatten lijkt me overigens ook moeilijk.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Derek Walsh

     Het is gewoon een kwestie van getallen. Door uit te breiden van 8 naar b.v. 13 categorieen komt er alleen meer administratie en niet meer bieren erbij. In de NL categorieen waren er geen Weizen(doppel)bock bieren en in de nieuwe hout, noten en honing maar een paar. Ik heb deze categorieen toegevoegd om ‘afwijkend’ bockbieren een eerlijke kans te geven om hun complexiteit en ‘Bock’ smaak te kunnen beoordelen. De hoofdpunt in deze nieuwe/moeilijk beschrijvingen was dat ze ondanks aparte grondstoffen herkenbaar als een Bockbier moesten blijven. Ik vind dat de jury in deze opdracht zeer geslaagd is geweest. Bockbieren moeten tenslotte ook drinkbaar blijven.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Fred Schiphorst

      Derek,

      Dank voor dezse toelichting. Het is me duidelijk nu.

        /  
     2. @Eijkb

      Mij ook. Dank.

        /  
 4. HJ

  Ik ben zeer gecharmeerd van de bieren van Gulpener en Jopen. Zeer terecht, mijns inziens, dat beide brouwerijen in deze uitslagen zijn vertegenwoordigd.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.