Biertegoed app leidt tot Kamervragen

biertegoed heineken leidt tot kamervragen

Foto: Heineken

Ja je leest het goed. De Heineken app Biertegoed is ook geland bij onze volksvertegenwoordigers. En niet iedereen is blij met de app. Sterker nog , sommigen maken zich ernstige zorgen. Ze zien er de lol niet van in en denken dat de biertegoed zal leiden tot drankzucht en ernstige alcoholverslavingen. PvdA-Kamerlid Marith Volp wil zelfs dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid maatregelen neemt.

In dezelfde week dat Kamerleden de staatssecretaris kritisch aan de tand voelden over Biertegoed begon de organisatie STAP te piepen over de minimumprijs van bier. Er zou teveel gestunt worden met bierprijzen en ook dat zet aan tot hevig drinken met alle gevolgen van dien. Maar goed dat de lieden van stap niet in mijn boodschappenkarretje kunnen kijken.

Het lijkt sowieso wel of alcohol langzaam in het verdomhoekje wordt gezet. Vorige maand verscheen het RIVM rapport waarin beschreven wordt wat alcohol de samenleving kost; per jaar rond de 2,5 miljard euro.

Toevallig of niet, een paar dagen later verscheen het boek hoogleraar psychiatrie René Kahn,  Op je gezondheid? Over de effecten van alcohol. Beide publicaties die ik niet helemaal links kan laten liggen. Natuurlijk weet ik dat er ook negatieve kanten aan

je hebt wel iets te verbergen

een glas wijn of bier zitten, maar sommige citaten komen best hard binnen. Wat dacht je van het  volgende:

‘Elke vrouw moet weten dat elk glas wijn, bier of sterke drank per dag haar kans op borstkanker met 10 procent verhoogt.’ Da

n smaakt die eerste slok ineens toch minder lekker.

Maak ik mij nu zorgen? Nee. Moeten er maatregelen komen om mij te helpen? Natuurlijk niet. Maar waar ik mij ondertussen wel zorgen over maak is de Biertegoed app. Waarom? Na het lezen van het boek Je hebt wel iets te verbergen, ben ik heel anders naar apps gaan kijken. Wie heeft toegang tot de informatie? Met wie wordt de informatie gedeeld? Stel je drinkt om de week een krat bier en gaat ook nog eens naar het café om je gratis drankje op te halen. Dan weten de mensen achter de app in ieder geval hoeveel kratten bier je drinkt, waar je je gratis biertje ophaalt en hoe lang je daar zit.

Op zich vrij onschuldige informatie, maar wat als deze cijfers bij een zorgverzekeraar terecht komen? Of je werkgever? En dat ze gekoppeld worden aan ziekteverzuim? Klinkt misschien heel vergezocht, maar met al de negatieve aandacht voor alcoholconsumptie, blijf ik maar liever verre van de Heineken bierbonus. Ik koopl mijn bier zo anoniem mogelijk en betaal  gewoon het volle pond om zonder zorgen te kunnen genieten zo lang het nog kan.

 

Lees ook:Leuke SMARTphone-app voor de bierliefhebber
Lees ook:01-05-’13: Fietstocht Duvel on Tour
Lees ook:STAP zet bierbranche voor gek!
Lees ook:Campagne om klant alcoholbewust te maken
Lees ook:Heineken ontvangt geen schikkingsvoorstel Olm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.