Nederlander weet veel over bier

bieronderzoekUit onderzoek dat in opdracht van het centraal brouwerij kantoor is uitgevoerd blijkt dat de Nederlander veel weet over bier. Bovendien zijn ‘we’ erg trots op ons bier, 81%. Overigens iets dat zeker kenmerkend is voor Nederlanders. Met alles dat succesvol is in Nederland daar willen Nederlanders zich graag mee identificeren.

Pils is het meest populaire bier, gevolgd door speciaalbier waaronder uiteraard ook witbier valt. Dit is niet echt een verrassend fenomeen aangezien alles naast pils onder speciaalbier valt…   De kennis over meer is hoog. 70% weet dat bier een natuurproduct is en de meerderheid van de Nederlanders kan ook benoemen uit welke ingrediënten bier bestaat. Waar ze iets minder van op de hoogte zijn, slechts 1 op de 4, zijn de voedingsstoffen die in bier aanwezig zijn. Veelal weet men niet dat er ook o.a. vitamines, mineralen en vezels in zitten. Dit laatste vind ik opmerkelijk aangezien veel mensen toch weten te vertellen dat een glas bier vergelijkbaar is met twee boterhammen. Daar zitten toch vezels in.

Biercadeau
Bier blijkt ook een goed cadeau te zijn. 40% heeft bier weleens cadeau gegeven. De top drie cadeaumomenten van bier:
1. verjaardag – 70%
2. bedankje – 39%
3. speciale gelegenheid 29%
Overigens blijkt uit de percentages duidelijk dat meerdere antwoorden mogelijk waren.

Man koopt meeste bier
Ik heb de cijfers nog even naast 2008 gelegd. De vrouw koopt zelf 2 procent minder bier dan in 2008. Mannen kopen in 66% van de gevallen bier en vrouwen 34%. In 2007 kocht 41% van de vrouwen het bier. Uit de cijfers kan ik concluderen dat pils 2% is gezakt. De populariteit van speciaalbier is zeer waarschijnlijk gestegen. Echter dit is lastig af te lezen op basis van de meetmethode in 2009. Wellicht dat als de populariteit van speciaalbier stijgt gaat de man op zoek naar meer bijzondere bieren en koopt dus meer zelf.

In 2009 is de plaats waar men graag bier drinkt ook onderzocht. De Nederlander drinkt duidelijk het liefste bier tijdens het uitgaan, 33% en op de voet gevolgd door thuis, 31%. Bij vrienden antwoord 17% en wat mij opvalt is dat slechts 4% bij eten bier drinkt. Hier is duidelij nog wat werk te doen.  

Populariteit speciaalbier
Aan de respondenten is gevraagd welke speciaalbieren ze het lekkerste vinden. Witbier staat bovenaan met 31%, trappist/abdijbier 29%, rosebier 21% (is zeker gestegen t.o.v. 2008) en populairder geworden dan bokbier, bokbier 13% en weizenbier 6%.

Leuke resultaten in het grote bieronderzoek. Overigens is het onderzoek naar met welke BN-er de Nederlander graag een biertje drinkt erg momentafhankelijk. Dit vind ik eigenlijk een onderdeel dat al zo snel verouderd en dus in dit geval niet meer zo relevant. Uiteraard is dit zeker terug te vinden in de resultaten van het onderzoek. Voor de vrouwen en de restaurants ligt nog een leuke uitdaging de komende jaren!

Lees ook:Vrouwen drinken speciaalbier
Lees ook:Een doorbraak naar nieuwe biermarketing!
Lees ook:Steeds meer vrouwen drinken speciaalbier
Lees ook:Nederlander gaat op zoek naar vakantiedrank
Lees ook:Bavaria rosébier 0.0 op komst!

4 reacties op “Nederlander weet veel over bier

  1. Dennis

    Een beetje een kulonderzoek is het wel… Als je kijkt dat ze bij speciaalbier alleen de keuze geven uit Trappist/abdij, rosé, bok, wit en weizen… tja, dan valt heel zo’n onderzoek te verwaarlozen. Waar zijn de Blond, bruin en tripels? Om maar even 3 zeer veel gedronken speciaalbiertjes te noemen…
    .
    Verder staat geur van bier en uiterlijk van bier redelijk onderaan in belangrijkste factoren voor biergenot. Lijkt mij dan juíst een duiding dat mensen helemaal geen verstand van bier hebben.
    .
    Ook dat er productieproces van het bier wordt gevraagd, lijkt mij ook nogal verschillend van bier tot bier.
    .
    Nee, laten we dit soort onderzoekjes maar lekker links liggen, dan geniet ik nog van een goed biertje.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

    Ben ik voor een deel met je eens. Ik vond sommige zaken ook vreemd. Zeker als je het hebt over de vragen rondom speciaalbier. Echter je haalt er toch wel in grote lijnen wat uit. En over de belangrijkste factoren van biergenot; de consument die gemiddeld een bier drinkt per week vindt dit ook niet belangrijk. Er zijn ook heel veel mensen die dagelijks / wekelijks gewoon een biertje drinken en hier nooit aan ruiken of kijken naar de kleur. Dat doen alleen de bierfanaten!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Dennis

    Ja maar juist daarom vind ik dat ze een compleet verkeerde conclusie hebben getrokken uit dit onderzoek. Kennis over bier hoog? Dacht het niet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Ha Dennis, het is maar waar je de grens legt. Ik vind ‘t namelijk toch knap dat zoveel mensen de basisingrediënten van bier kunnen noemen.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.