Wieckse Witte komt met Weizenbierglas, huh?

Waar heb ik dat glas toch eerder gezien? Wieckse-transWH-glas-transJa!! bij Weihenstephan. Wieckse Witte, eigendom van Heineken, zoekt met een nieuw glas meer aansluiting bij de Weizenbieren. Erg apart want dit is toch een heel andere bierstijl. Naast smaak en brouwmethode kan ik ook alvast verklappen dat die mooie schuimkraag zeker niet lukt! En er was nog iets…. Ze vonden het toch niet leuk dat het etiket van Olm teveel op Heineken leek?

Waar lijkt hun glas dan op? Enfin. Het is ook lastig om steeds te moeten vechten tegen de grote concurrent Hoegaarden. En de Weizenbieren doen het niet slecht dus eerlijk is eerlijk. Dit kan een briljante move zijn. Hoe was ‘t weer: beter goed gejat dan slecht verzonnen….

Al die Duitsers zijn deze zomer blij met een ‘nep’ weizenbier. Erg benieuwd wat Weihenstephan gaat doen. Of eigenlijk weet ik het al. Zij gaan uit van hun eigen kracht en stomen gewoon door……

Lees ook:Altijd een goede schuimkraag
Lees ook:Heineken introduceert nieuw bierglas
Lees ook:Focus Heineken op Sol bier
Lees ook:ThaiBev breidt belang uit in strijdt om Tiger Beer
Lees ook:Heineken lanceert dubbelwandig koelglas

7 reacties op “Wieckse Witte komt met Weizenbierglas, huh?

  1. Eugene

    Ja waar heb ik dit glas meer gezien? Misschien bij een Duits Weissenbier? In het algemeen wordt het Duitse Weissenbier geschonken in een hoog glas. Dus zulke glazen zien we vaker. Mogelijk is het wel een standaard glas van een glazenproducent(!) Zo zien we wel vaker vergelijkbare glazen bij diverse ander verschillende bieren. Daar maken we ook geen opmerking over. Ga (zeker naar Beieren) en je zal versteld staan van vergelijkbare glazen.

    Wat is de waarde van een eigen glas voor een bier?

    Het bier (Wieckse) zal in mijn ogen beter te drinken zijn dan in zo’n dik tulpenglas, waarin Hoegaarden ook wordt geschonken.

    Trouwens het glas heeft meer weg van het glas voor Brugge Tripel. Geheel ander bier. En de vraag of zo’n tripel in zo’n glas het beste tot zijn recht komt?

    Gebruik van glazen beperkt zich vaak tot een cafe. Een overview in de supermarkt met vergelijkbare etiketten is toch een ander tak van sport. Want hoe vaak zal je een bier krijgen in het eigen glas? Hoe meer een cafe bij een brouwerij hoort, hoe groter de kans. Dus een consument zal niet zo gauw vinden dat het lijkt op Weihenstaphener glas. Meestal komt hij/zij niet verder dan een Wiekckse.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

    Ik drink veel Weizenbieren en er staan er hier ook heel wat in de kast met de bijbehorende glazen. We hebben ‘t hier wel over de bierliefhebbers die op mijn blog komen, toch? ;-) ;-)
    Er zitten verschillen in… Met name bijvoorbeeld bij de hals of juist in het voetstuk. Uit een eerste oogopslag lijken ze op elkaar, als ze naast elkaar staan is toch duidelijk dat ze allemaal net wat anders zijn. De echte bierliefhebber drinkt toch uit het bijbehorende glas ;-) . En inderdaad mijn kast staat vol met inmiddels wel tientallen glazen! Van Westmalle tot Westvleteren van Hoegaarden tot Weizenbier….

      /   Beantwoorden  / 
    1. Eugene

      Als bierliefhebber behoef je je toch niet vast te leggen aan het glas met opdruk van het bedoelde bier? Het is leuk voor in een (bier)cafe. Maar, bijvoorbeeld een tripel, drink ik bij voorkeur uit een bokaal met liefst een toelopende bovenzijde.
      Ook de glazen voor Hoegaarden en de andere Belgisch – Nederlandse tarwebieren vind ik persoonlijk te dik om (indien mogelijk) te genieten van dit bier.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fiona de Lange

        Ieder zijn wens. Ze zeggen wel dat de vorm van het glas zorgt voor het ontsnappen van het aroma op het goede moment. En dat heeft invloed op de smaak. Zo is het verschil in smaak en ook schuimvorming bij een Tripel Karmeliet in een echt Karmeliet glas heel anders dan in een bokaal. Ook de smaak van een Rochefort uit een echt Rochefort glas is anders dan in een bokaal. Natuurlijk speelt dit niet bij ieder bier. Misschien een keer proberen?

          /   Beantwoorden  / 
        1. Eugene

          Uiteraard kunnen we dit uitproberen.
          De vorm van het glas (en ook het materiaal) bepaald de geur en smaak van het bier. Of het loslaten ervan altijd op het juiste moment gebeurd??
          Echter ik ben van mening, dat een brouwer niet altijd het goede glas zoekt, wat past bij zijn bier. Vaak gaat het om een zekere attractie en uitstraling van het gebruikte glas. Soms ook comfort.
          Als voorbeeld kunnen we aanhalen De Koninck. Men gebruikt daarvoor bollekes, prinsekes en fluitjes.
          Uiteraard gebruikt men een Karmeliet glas voor hun tripel. Dit komt door de hoeveelheid CO2 die erin zit. En die moet de ruimte krijgen.
          Uiteraard speelt het gebruikte glas een rol bij IEDER bier. Alleen zal de invloed niet altijd even groot zijn. Een bier met weinig geur en aroma, zoals een pilsener, kunnen de effecten kleiner zijn. Een vol aromatische bier met o.a. veel esters en dergelijke zal de invloed van het gebruikte glas vele malen sterker zijn.

            /   Beantwoorden  / 
  3. J0hn

    Lees ik bovenstaande reacties goed? Is er een uitdaging om (hetzelfde) bier te proeven uit verschillende glazen om verschil te proeven? Wie gaat die uitdaging aan? Ik ben wel benieuwd naar de resultaten…

    Ik heb zelf een keer tijdens vastenavond in Bergen een Duvel gedronken uit zo’n plastic beker. Dat smaakte ook goed. Naast (drink)temperatuur, bewaarwijze en drinkglas, zal ook de ambiance een rol spelen bij de smaakbeleving.

      /   Beantwoorden  / 
  4. TreinJan

    En de wetenschap wat je drinkt. Vorm van een glas maakt wel degelijk verschil bij je geur- en smaakwaarneming.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.