Weg met de olijven bij bier

olijvenVorige week sprak ik Theo Flissebaalje op een locatie waar olijven in combinatie met bier werd aangeboden. Of liever gezegd pils. Normaliter vind ik een olijf best lekker echter zonder erover na te denken komt het niet in mij op om een olijf weg te prikken als ik bier drink, bij mij voor zowel pils als speciaalbier. En vorige week werd mijn onbewuste gedrag door Theo bevestigd dat deze combinatie niet kan. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb zelf ook de proef op de som genomen. Waarom kan het dan niet? Of misschien toch wel? Geef je mening! 

Er was heel weinig op internet over te vinden. Er zijn zelfs mensen die het een heerlijke combinatie vinden! Goed wat zijn dan mijn smaakbevindingen. Allereerst ben ik bij bier altijd op zoek naar iets hartigs. Een olijf is naar mijn smaak niet hartig maar ‘fris’ van smaak. Dat is dis de eerste reden dat een olijf niet past bij bier. Een zwaar vol biertje die vervolgens ineens gecombineerd wordt met een hele frisse smaak. De volgende reden is het zuurgehalte. Als je zoiets combineert met bier smaakt bijna ieder bier zoet. Kortom het verstoort de biersmaak in plaats van dat het versterkt. Ik nam de proef op de som. Na een olijf proefde mijn bier heel anders dan ervoor en niet in positieve zin. Ik proefde de smaak niet goed meer en daardoor werd de biersmaak vlakker. 

Er zijn vast veel redenen te noemen echter wat mij ook niet goed lijkt is de olie in combinatie met bier. Dit levert vervelende problemen op in de maag. En dan heb ik het natuurlijk niet over 1 olijf maar een heerlijk schaaltje vol…. Waarschijnlijk is de reden dat het afbreken van olie en alcohol een lastige combinatie is  lastig is voor je lichaam? Nu ben ik benieuwd en dan kijk ik even naar de koks in ons midden, welke andere goede redenen zijn er waarom die combinatie niet past. En er zijn ongetwijfeld bieren waar de smaak beter tot zijn recht komt? Bij zure bieren? Ik pak toch weer dat heerlijke stukje kaas of worst bij mijn biertje. Met de goede kaaskeuze versterkt het echt de smaak van bier!

Lees ook:20 redenen om bier te drinken
Lees ook:Kaasoorlog met wijn en bier
Lees ook:Het biergerecht bij Golden Raand
Lees ook:Start bockbierseizoen met bockbier aan tafel
Lees ook:ABT-gerecht: Kastanjechampignons met eendenvlees

2 reacties op “Weg met de olijven bij bier

  1. Frans Ruiter

    Tja…, ik vind het gewoon lekker…
    Niet bij een proeverij uiteraard, maar verder…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Alexander

    Olijven kunnen best wel. Zeker bij een pils als uh… Heineken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.