Dolle Tinus: zwaar blond bier

Dolle tinusOnlangs heb ik Dolle Tinus van de Amersfoortse brouwerij Vat No.13 geproefd. Het is een bier waarvan het alcoholpercentage van 8,4% behoorlijk hoog is voor een blond bier. Het is een lekker bier echter niet heel veel bijzonders. De kunst is om in deze tijd een bier te maken dat qua smaak echt bijzonder en uniek is. Wie naar een pittig blond bier op zoek is met een behoorlijk zoetje heeft in Dolle Tinus het bier gevonden.  

Het begon zoals bij zoveel kleine brouwerijen achter de potten en pannen thuis. Sinds vorig jaar heeft Carl Stapelbroek de brouwmeester van Vat No.13 de stap gewaagd naar het serieuze brouwmeesterschap. De bieren van eigen recepttuur worden momenteel gebrouwen bij Brouwerij de Praght in Dronten. Naast Dolle Tinus beschikken ze ook over het biermerk Moriaentje.

Nog even terugkomend op de smaak van Dolle Tinus. Het heeft echt een smaak van tropische vruchten met een appelzuurtje. Oftewel een appelfrisheid. De nasmaak is kort en de smaak van het bier vond ik niet erg lang blijven hangen. Dat maakt ‘m ook een stuk minder krachtig. Terwijl het aan het hoge alcoholpercentage zeker niet ligt. Het is een mooi blond bier en zeker goed voor een van de eerste bieren. Echter geen smaak die je als doorgewinterde bierdrinker echt bij blijft. Uiteraard smaken verschillen.

De verkooppunten van dit bier zijn nog beperkt. Ik heb het gedronken in ‘t Arendsnest in Amsterdam. Het café in Nederland dat volgens eigen zeggen alle Nederlandse bieren heeft. Het bier wordt ook verkocht bij Bert’s Bierhuis, Burg Bieren, De Bierkoning, Gall & Gall in Amersfoort, ‘t Arendsnest en Café Zomaar in Amersfoort.

Lees ook:Flying Dog Kerberos Tripel: verrassend zoet!
Lees ook:Kwaremont Blond: Verrassend kruidig
Lees ook:Gelovige Thomas bij ‘t Arendsnest
Lees ook:Bierproef Keizer Karel Goud Blond: een eigen bier
Lees ook:Affligem blond: iets steviger dan pils

Eén reactie op “Dolle Tinus: zwaar blond bier

  1. Kees Beerepoot

    Kleine correctie: ‘t Arendsnest claimt niet alle Nederlandse bieren te hebben, maar wel indien mogelijk (i.v.m beschikbaarheid, kwaliteit) van alle Nederlandse brouwerijen minstens 1 bier (en meestal aardig wat meer dan 1)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.