Niet-fermenteerbare suiker in bier

suikerIn 2005 is Isomaltulose geïntroduceerd voor het gebruik in dranken. Je vindt dit vooral terug in sport- en energiedranken. Van nature komt deze suiker voor in honing en suikerrietstroop. Met het gebruik in bier is nog weinig ervaring en heeft een Duits bedrijf uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van Isomaltulose in het brouwproces. Suikers zetten zich in het brouwproces om in alcohol. Uit onderzoek blijkt nu dus dat de suiker in het overgrote deel van de brouwgisten niet fermenteert oftewel niet wordt opgezet in alcohol. Dit biedt dus kansen voor alcoholvrij of alcoholarm bier.

 

Deze suiker zorgt naast het voordeel dat het in de meeste gevallen niet fermenteert ook voor een betere smaak, productstabiliteit en voedingskwaliteit. Isomaltulose zorgt voor een langere onafgebroken energie bij mensen en is dus lastig te gebruiken is door micro-organismen die in het brouwproces aanwezig zijn. Doordat de suiker in tact blijft zorgt dit voor een goede smaak in bijvoorbeeld alcoholvrij bier. Dit zou uiteraard een mooie doorbraak kunnen zijn in de smaakontwikkeling van dit segment.

Uit de in totaal 60 geteste brouwgisten met dit nieuwe suiker bleken drie gisten met lage fermentatie en acht gisten met hoge fermentatie een levensactiviteit te creëren op basis van isomaltulose. Oftewel, die gisten lukt het om de suiker om te zetten in alcohol ;-) .

Verder is dit product gezond aangezien het suiker minder insuline vrijgeeft in het lichaam waardoor een snellere vetverbranding mogelijk is in vergelijking met gewone suikers. Voor alle resultaten en een uitgebreide technische uitleg van dit proces kan je kijken op www.slijtersvakblad.nl of klikken op de Bron hieronder.  

Ik ben erg benieuwd wanneer we in de bieren van Bavaria deze niet-fermenteerbare suiker aantreffen. Of zuiden ze dit achter de schermen allang toepassen en is dit iets van hun geheim van de laatste jaren?

Bron: Slijtersvakblad

Lees ook:Het grootst bewaarde geheim van de brouwerij
Lees ook:Brewdog herlanceert Ghost Deer met 28% alcohol
Lees ook:Jupiler introduceert nieuwe drank: Force
Lees ook:Alcoholvrij bierfeest voor studenten
Lees ook:Bier verkleint kans op suikerziekte met 40%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.