Trappistenbrouwerijen schudden op grondvesten

Tijdens mijn afwezigheid vorige week ontstond een ware schok in de trappisten- en bierwereld. Bier&Co en Danny van Tricht  schreven erover. Amerikaanse brouwerijen kopiëren met veel passie diverse goedlopende Belgische bierstijlen. Echter toen de Amerikaanse brouwerij Sierra Nevada claimde een trappistenbier te maken, ging dat bierkenners en -liefhebbers toch echt te ver. Gelukkig bleek een e-mailwisseling door Trappistenkenner en blogger Danny van Tricht waarin opheldering werd gevraagd een ware opluchting. Echter bierbrouwerij, bierkenners en liefhebbers dit is toch wederom een belangrijk signaal!! 

De Amerikaanse brouwerijen delen flink wat plaagstootjes uit de laatste tijd waardoor de Belgische en ook Nederlandse biermarkt toch wakker moet worden? De persoonlijke mail van de abdij van New Clairvaux gaf duidelijk te kennen dat monniken de naam van de abdij ter beschikking stellen van de brouwerij en er dus geen sprake is van een trappistenbrouwsel.

In Amerika hebben de monniken niet zoals in België en Nederland een ‘brouwverleden’. Toch vraag ik mij het volgende af: stel dat het storm loopt met dit bier en de monnik over een paar jaar voldoende weet van het brouwproces. Wie zegt dat ze dan niet toch een trappistenbier op de markt gaan brengen? Ook monniken zoeken continu naar inkomstenmogelijkheden. In België kunnen ze immers ineens kaas maken… Met dezelfde snelheid als in Amerika ook andere bierstijlen eigen zijn gemaakt, kan er straks zeker ook een trappistenbier op de markt zijn. Toch? Wat denk jij?

Kijk voor de officiële reactie van Sierra Nevada op de website van Danny van Tricht: http://trappistbier.wordpress.com/2010/08/09/geen-authentic-usa-trappist-bier/

Lees ook:Steeds meer Afrikanen in trappistenkloosters
Lees ook:Danny Van Tricht wint internationale ‘brouwfotowedstrijd’
Lees ook:Top kerst- en winterbieren per land
Lees ook:De beste Zweedse bieren
Lees ook:Commotie rondom trappistenbrouwerij Achelse Kluis

2 reacties op “Trappistenbrouwerijen schudden op grondvesten

 1. Alexander

  Je mag een Trappistenbier maken als je klooster op de Trappistenlijst staat en de regels van de trappistenbieren handhaaft, niks meer niks minder. Als er een Trappistenklooster in de VS zou staan zouden die een trappist kunnen maken.

  En wakker worden? Waarvoor? Europees bier is in de VS duur en omgekeerd. Gaat iemand hier elke week een kratje, laten we lefthand nemen, kopen? Ik zou dan liever Geuze kopen :)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Hayo

  Persoonlijk snap ik de ophef nooit zo. Hoe een bier zich noemt vind ik niet interessant. Als er in Amerika monniken zijn die lekker bier kunnen brouwen is dat alleen maar mooi voor iedereen die lekker bier drinkt.

  Of er nou een trappistenlogo op staat boeit mij totaal niet. Zolang het bier maar lekker is.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.