Bierbrouwers bang voor grote accijnsverhogingen

accijnsIn heel veel Europese landen is de kraan dichtgedraaid en wordt met man en macht gezocht naar nieuw te genereren geldpotjes. De bierbrouwers in Europa vrezen dat de accijnzen op alcohol hét middel wordt om miljarden aan gelden binnen te halen. En dat zou naast de grote klap die de pilsbrouwers nu al krijgen een volgende horde zijn waardoor consumenten het pils gaan laten staan. Net als de secretaris-generaal van The Brewers of Europe, Pierre-Olivier Bergeron vind ik dit echt een heel slecht idee! 

Er wordt zoveel bier gedronken daarom kan er natuurlijk goed op ‘verdiend’ worden door de overheid. Echter dit gaat bij de grote bierconcerns zeker opnieuw banen kosten. Momenteel wordt deze verhoging al in Portugal, Ierland, Zweden, Groot-Brittannië en Slowakije overwogen. De bierbranche is jaarlijks goed voor een omzet van circa 242,5 miljard euro en 1,8 miljoen directe en indirecte banen.

In het gedoogakkoord van de Nederlandse regering staat niets over een accijnsverhoging. Dus wellicht blijven wij bespaard. Echter de grote brouwconcern hebben ook brouwerijen elders in Europa dus indirect heeft ‘t concern hier dan dus ook last van. In januari 2009 is in Nederland al een accijnsverhoging doorgevoerd. Maar goed, als een schaap over de dam is kunnen er meer volgen. En als de bezuinigingsmaatregelen tegenvallen dan kijken ze wellicht toch naar de ‘bierplas’ waar een fors bedrag uit te halen is.

Bron: Distrifood

Lees ook:Heel AB InBev Europa plat?
Lees ook:Hogere bieraccijns kost banen en stimuleert biertoerisme
Lees ook:Lenteakkoord slecht voor de biersector
Lees ook:Einde van bierland België?
Lees ook:Britten drinken 70 miljoen liter minder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.