Hogere bieraccijns kost banen en stimuleert biertoerisme

bier3Rapporten van onderzoeksbureau Regioplan en Panteia tonen aan dat de eerder doorgevoerde accijnsverhoging banen kost en het de schatkist veel minder inkomsten oplevert dan geraamd, aldus De Telegraaf. De hele branche komt in opstand met de campagne Stop Bierbelasting.nl om Den Haag te laten inzien dat een nieuwe accijnsverhoging per 1 januari 2014 een nog grotere strop gaat opleveren. De accijnsverhoging van 10 procent levert dit jaar mogelijk maar 26 miljoen euro op terwijl de overheid rekent op 39 miljoen euro.

Het biertoerisme dat dit jaar echt op gang is gekomen en volgens Regioplan bijna is verdubbeld (link naar het rapport), heeft hier een belangrijk aandeel in. Nederlanders gaan in België en Duitsland bier en andere drank kopen om zo veel op de prijs te besparen. Daardoor lopen ondernemers in de grensregio niet alleen inkomsten mis, maar ook de staat krijgt geen btw- of accijnsinkomsten meer van de aankopen. Dit is een verlies dat 4 miljoen euro kost aan werkgelegenheid aldus onderzoeksbureau Regioplan. Volgens de voorzitter van Nederlandse Brouwers, Cees Jan Adema, zorgt iedere 10 procent accijnsverhoging op bier voor een verlies van zo’n 311 banen. Daarmee leveren we steeds een stukje concurrentiepositie in.

Den Haag word wakker!
Terwijl landen om ons heen de accijnzen juist verlagen om de economie te stimuleren, denkt politiek Den Haag dat in Nederland alles anders is en blijven wij verhogen. Wellicht worden ze wakker als ze zien dat ze dit jaar al 76 miljoen euro aan inkomsten mislopen doordat bierliefhebbers hun aankopen over de grens doen? Alle berekeningen en conclusies van de onderzoeksbureaus zijn in ieder geval aan de minister aangeboden.

Campagne
Centraal in de campagne staat onderstaande korte film en de actiesite www.stopbierbelasting.nl waarin de argumenten tegen een nieuwe bieraccijnsverhoging in 2014 helder uiteen worden gezet. Wie het eens is met de campagne, kan dat via een online poll aangeven. De brouwers en biertapperijen hopen op zoveel mogelijk steun voor hun campagne om zo de geplande bieraccijnsverhoging van januari 2014 te voorkomen. De campagne wordt vanaf 1 augustus door de brouwers met veel activiteiten uitgerold.

Lees ook:Prinsjesdag: Accijns op bier in 2014 verder omhoog
Lees ook:Tussenstand petitie ‘Stop de bierbelasting’
Lees ook:Regeerakkoord: nog meer accijns op bier
Lees ook:Bierbrouwer Gulpener vecht als een leeuw
Lees ook:Lenteakkoord slecht voor de biersector

5 reacties op “Hogere bieraccijns kost banen en stimuleert biertoerisme

  1. joris

    ik woon vlak bij de Belgische grens. ik koop sowieso mijn bieren in België. het verschil is zo enorm! wat in België 1,20-1,30 is kost in Nederland tegen de 2 euro. ga dan maar een kratje kopen….
    een half uurtje rijden naar diverse dranken centrales in België.. met bovendien 100x meer keus.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ton van Oorschot

      Ik rijd ook vaak naar Poppel om mijn bier te kopen. Als ik een bierproeverij houd en dus wel 6 kratten nodig heb, bespaar ik zeker 50 tot 60 euro.

        /   Beantwoorden  / 
      1. E. Brussee

        Hallo Ton en Joris,

        Ik wil binnenkort afreizen richting België voor o.a. bierinkopen.
        Waar in Poppel moet ik precies zijn? Wat en waar is nog meer interessant voor inkopen net over de grens??

          /   Beantwoorden  / 
        1. Ton van Oorschot

          Op de grens bij Poppel, langs de weg vanuit Goirle, ligt de Bierschuur. Heel veel bier tegen normale prijzen. Bij Hazeldonk schijnt ook een enorme bierhal te zijn. Succes

            /   Beantwoorden  / 
          1. joris

            ik woon vlak bij essen. daar heb je 2 drankenhallen. van oevelen en de caigny. de caigny is een echte aanrader. best wat verschillende soorten, ook wel wat speciaaltjes zoals de oostenrijkse en franse trappist (niet officieel). van oevelen is een nettere zaak maar die heeft niet de echte specialere bieren maar wel meer glazen. verder ga ik ook nog wel eens naar stabroek naar van der molen. iets kleiner maar heel netjes en een paar speciaaltjes op de zolder.

            volgens mij ben ik ook wel eens in hazeldonk geweest (naast de schelde brouwers?). daar adverteren ze met 1000 bieren volgens mij toen ik daar heen ging maar no way dat ze die daar hebben. niet eens een echte speciale gezien daar. desondanks voor nederlandse begrippen natuurlijk reusachtig.

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.