Weer een café met ‘eigen’ bier!

bier3Het begint een ware rage te worden, als café een eigen bier. Eerlijk gezegd moet het dan wel serieus een eigen bier zijn, en geen bestaand bier met een smaakje. Er is in ieder geval een nieuw bedrijf, eigenbiermerk.nl, op de markt dat café’s helpt aan hun eigen persoonlijke bier. Dit is dus geen etiketbier. Het zijn allemaal unieke recepten! Een gat in de markt! Het is inspelen op de vraag. En eerlijk is eerlijk, hoeveel mensen zouden het er uithalen als het geserveerde bier etiketbier is. De betekenis van etiketbier is overigens dat het een bestaand biermerk met een nieuw eigen etiket is. Inderaad alleen de biergoeroe’s in dit land. De gewone consument ligt er niet wakker van.  

In café de Halve Maan in Santpoort (bij IJmuiden) wordt sinds afgelopen weekend de eigen Maaniak geschonken. Een donkerblond, fris bier met een alcoholpercentage van 6,5 procent. Eigenbiermerk.nl richt zich op een uniek, op maat gemaakt bier. Samen met de stamgasten van het café is een lijstje van Belgische bieren, waarom geen Nederlandse??, geproefd. Op de website staat dat overigens ook dat samengewerkt wordt met Nederlandse brouwerijen.

Daaruit volgde een voorkeur en is een nieuw brouwsel van gemaakt. Er zou een geheim ingrediënt inzitten. Ik ben benieuwd. Een leuk initiatief waardoor het speciaalbier in Nederlandse café’s meer en meer op de kaart wordt gezet. Hopelijk gaan we dit ook met Nederlandse bieren doen!

Bron: IJmuider Courant.

Lees ook:Oude bieren krijgen nieuw leven
Lees ook:Duvel maakt koppeling naar muziek
Lees ook:Wie wordt de grote bierwinnaar dit jaar?
Lees ook:Stem op het Beste Nederlandse nieuwe bier 2011
Lees ook:Waarom eigen bier brouwen?

2 reacties op “Weer een café met ‘eigen’ bier!

  1. Martin

    Niemand kan dit controleren. Mijn interpretatie is dat het heel goed om etiketbieren kan gaan. Een cafe zal misschien op jaarbasis enkele honderden liters kunnen verkopen. Een beetje brouwsel is al snel 1500 liter, dan kan er bijna geen sprake zijn van unieke bieren. De heren van eigen biermerk zijn bij mijn weten geen brouwers.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Christiaan Deijkers - Eigenbiermerk.nl

      Beste Martin,

      Uiteraard is het moeilijk te controleren of wij geen etiketbieren maken. Echter, is dat het laatste wat wij willen doen. Wij gebruiken bestaande bieren als referentiekader om daar vervolgens geheel nieuwe bieren mee te maken. Wij combineren de positieve eigenschappen van bestaande bieren in een nieuw bier. En in de praktijk is gebleken dat er steeds totaal verschillende maar ook unieke bieren tot stand komen.

      Hartelijke groet,

      Christiaan Deijkers
      Eigenbiermerk.nl

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.