Ratebeer ´hot or not´

ratebeerAl vele malen is op dit blog een behoorlijke discussie geweest over of Ratebeer nu wel of niet serieus genomen moet worden. Daarop ben ik voor de rubriek World Wide Wort in het magazine Bier! op onderzoek uitgegaan in de duistere geheimen van Ratebeer en wat de voor- en nadelen van dit platform is. Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik toch wel zaken waarvan ik vond dat ze niet konden. Lees een deel van mijn conclusies hieronder of het volledige artikel in het magazine Bier! 

Ratebeer is een plaats waar mensen informatie delen over café’s, restaurants, brouwerijen, de zwaarste bieren, de slechtste bieren, de beste bieren, noem het maar op. Het wordt als belangrijke gids gebruikt voor de bierwereld. Maar is dit wel terecht? Is deze site overrated?

Vanuit meer dan 60 landen worden inmiddels bieren en brouwerijen beoordeeld en besproken. De website wil een onafhankelijk platform zijn waar het enthousiasme over bier met elkaar wordt gedeeld en nieuwe bieren worden ontdekt. Zij willen de brouwerijen ondersteunen  en zorgen voor goede PR voor het product bier. Met name de onafhankelijkheid staat in Nederland ter discussie als ook het waardeoordeel van de kwaliteit van het bier.

Deze lijstjes die Ratebeer weergeeft verstrekt behoorlijk wat informatie over welke bieren het beste en het slechtste worden bevonden door de bierconsument. Verder zijn culturele smaakverschillen goed te onderscheiden. Zo vinden Nederlandse en Belgische bierdrinkers andere bieren beter dan bierdrinkers in Amerika. Echter het grootste deel van de mensen die beoordeelt zijn Amerikanen.

Bij het aanklikken van een bierranking van de Nederlandse bieren is 98% Brouwerij De Molen. Naar mijn mening moeten dit soort lijstjes danook niet verstrekt worden en geeft dit direct de zwakte aan. Onbegrijpelijk dat dit met droge ogen op het scherm verschijnt. De invloed is namelijk enorm. Een bier dat als beste wordt gerate is al snel niet meer verkrijgbaar en een bier dat als slechtste staat beschreven zal niet lang meer bestaan. 

Mijn oplossing is eenvoudig. Richt dit eerst per land op of zodanig dat het representatief kan worden genoemd. Eens? Voor al mijn andere conclusies.. lees het artikel in het magazine Bier!

Lees ook:Antwerps biercafé ‘beste’ ter wereld
Lees ook:Edo van Bree een van top bierproevers op www.ratebeer.com
Lees ook:Nieuw beste bier ter wereld
Lees ook:Westvleteren 12 opnieuw beste bier ter wereld
Lees ook:Wereldwijde vrouwenrating speciaal bier

9 reacties op “Ratebeer ´hot or not´

  1. NoiZe

    Het gaat toch bij die lijst om het gemiddelde van wat gebruikers op Ratebeer vinden van bieren van een land?

    Schijnbaar vinden die de bieren van De Molen het beste met z’n allen. Als je het daar niet mee eens bent, dan moet je ook je eerlijke mening geven op Ratebeer, net als de rest van de gebruikers daar.

    Vind je andere beoordeel-sites ook niet kunnen dan? Zoals de reisbeoordeling-sites? Ook niet representatief?

    Met alle respect, ik vind het onzin dat je zo’n lijst onderuit haalt omdat het niet representatief zou zijn. Het gaat om beoordelingen van Ratebeer mensen, dan is zo’n lijst statistisch gezien altijd representatief. Dat niet alle mensen ter wereld eraan meedoen, tsja.. Vergelijk het maar met een onderzoek onder slechts 4.000 mensen, dat is ook representatief.

    Ik gebruik de site om info te zoeken over bieren en maak daarna zelf wel uit wat ik ervan vind. Ik zie liever meningen van anderen, dan dat ik af ga op de mooie reclame spreuken van de verkopers.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Jouw vergelijking met een onderzoek onder 4000 mensen gaat helaas een beetje mank. Als een onderzoeksbureau zijn werk goed doet kiezen ze die 4000 mensen zo uit dat er een goede afspiegeling van de bevolking ontstaat en je inderdaad conclusies kunt trekken. Bij Ratebeer is daarvan niet automatisch sprake. Je krijgt alleen de mening van die mensen die zelf het initiatief nemen om hun mening op ratebeer te geven.

      Fiona geeft al een voorbeeld van een punt waarop de samenstelling van de inzenders op ratebeer niet evenwichtig is: het zijn vooral Amerikanen en die hoeven niet de zelfde smaak te hebben als Europeanen.

      Als ik naar de topper kijk, dan is het aantal mensen dat een beoordeling heeft gegeven overigens bij lange na geen 4000. Volgens de pagina zijn er 55 ratings. Dat is nogal magertjes om te sterke conclusies aan te verbinden. De vraag is dus zeker gerechtvaardigd of er niet te veel waarde aan ratebeer wordt gehecht. het geeft de mening van een vrij toevallige groep mensen weer, niet minder maar ook niet meer.

        /   Beantwoorden  / 
      1. NoiZe

        Je hebt inderdaad een punt met de 4000. Het maakt mij als gebruiker van Ratebeer helemaal niet uit of het evenwichtig is of niet. Ik gebruik het voor mijzelf. Uit al die verschillende meningen blijkt dat het bier van De Molen in eigen land en buitenland door mensen OP Ratebeer gewaardeerd wordt. Dat is de conclusie. De conclusie moet niet zijn dat heel Nederland dat bier het lekkerst vindt, dat is namelijk niet waar, dat is helemaal matige supermarkt pils. Representativiteit doet er dus niet toe, dat is iets wat anderen er onterecht aan koppelen.

        Het valt mij op dat de mensen die erover vallen geen gebruiker zijn. Waarom dan wel commentaar hebben op zo’n dienst, gebruik het dan gewoon niet. Als je niet van beoordelingen houdt, gebruik dan ook niet Zoover en Kieskeurig en wel de “expertgids” Consumentengids. Of is die dan ook niet betrouwbaar?

          /   Beantwoorden  / 
        1. Fred Schiphorst

          Als jij ratebeer handig vind moet je dat gebruiken. de vraag was of het terecht is dat het als belangrijke gids voor de bierwereld wordt gebruikt. Ik denk dat dit niet het geval is, om redenen die ik al heb aangegeven. Als 55 willekeurige wereldbewoners doosrlaggevend zijn voor de waardering van een bier heb ik mijn twijfels over de waarde van die beoordeling. Ik gebruik die site dan ook niet. liever ga ik op festivals, in cafés en dergelijke zelf op onderzoek uit naar wat ík lekker vind. dat is nog eens veel leuker ook dan met je neus voro een website hangen…

            /   Beantwoorden  / 
  2. Edo

    Vond de mening van TreinJan genuanceerder dan de ‘teaser’ voor het artikel in de glossy Bier hierboven.Ik ben al bijna 9 jaar actief op ratebeer en gebruik de site op mijn manier. Ik rate/beoordeel bieren zoals ik ze proef. Daar zullen anderen hun eigen mening over hebben. Uitstekend! Ratebeer is volgens dit artikel “not” omdat het niet representatief is. De mening van één artikelschrijver in een bierglossy is toch ook niet representatief? Ik houd van bier, proef graag bier en geef erover mijn mening weer in mijn ratings. Niet meer, niet minder. Ratebeer geeft een uitputtend overzicht weer van de bieren die verkrijgbaar zijn (of niet meer zijn) in de landen. En het is een dankbare bron van informatie over bieren die ik wellicht lekker zou kunnen vinden. En dus zelf ga proeven om mijn eigen mening te vormen. Ik beoordeel, ik probeer niet te vèroordelen. En als ik een ticker ben, goed hoor, dan ben ik er één. Ik zal vanavond huilend een fles Orval lostrekken.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Fiona de Lange

    Jullie weten dat het altijd mijn bedoeling is om reacties uit te lokken en inderdaad ik steek mijn mening niet onder stoelen of banken. Dus leuk al deze discussies. En zelfs ik gebruik ratebeer ook om te kijken wat er over het bier gezegd wordt. Het artikel is een stuk uitgebreider zoals het in bier staat. En daarin geef ik o.a. ook aan dat ratebeer goed is als indicatie…

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jeroen

    Opvallend hoe er altijd zo fel op gereageerd wordt, er is echt love or hate lijkt het.

    Natuurlijk zit er een bepaalde bias in de ratings, bv doordat er veel meer Amerikanen dan Nederlanders op de site zitten. Echter, van het beeld dat Fred schetst met “55 willekeurige wereldbewoners” is natuurlijk geen sprake. Op Ratebeer zitten niet willekeurige wereldbewoners, maar voor de overgrote meerderheid liefhebbers van speciaalbier, en de website geeft dan ook van deze selectie van mensen de smaak weer.

    Niettemin, smaak is persoonlijk en zal internationaal verschillen, maar door de bank genomen is Ratebeer toch een heel aardige inducatie voor de kwaliteit voor een bier. Vergeet gewoon de lijstjes met de nummer 1 of de hele top 50, maar kijk naar de algemene ratings: een bier met een score van 80 vind ik in 95% van de gevallen ook echt beter dan die met een score van 50, en ik denk dat dat voor heel veel bierliefhebbers (inclusief de Nederlandse) hetzelfde is.

    En Ratebeer hot or not? Stel eens dat de website er niet zou zijn. Je kunt het met de top 50 etc eens zijn of niet, maar Ratebeer is wel de meest uitgebreide bier-database ter wereld, en nog openbaar en gratis toegankelijk ook. En het zijn niet alleen de bieren, maar ook gegevens over brouwerijen, kroegen en bierwinkels. Als ik ergens op vakantie heen ga check ik altijd even eerst de website voor bier-plaatsen in de buurt. Dat alleen maakt de website al de moeite waard. En dan misschien wel het belangrijkste: de mensen die je via Ratebeer ontmoet. Je doet zoveel nieuwe vrienden en kenissen op, wisselt bier uit etc. Ik zou dat voor geen goud hebben willen missen.

    Al met al is de website wat mij betreft dus zeker een zeer waardevolle toevoeging aan de bierwereld. En dus, terugkerend naar het topic, absoluut “hot”.

      /   Beantwoorden  / 
  5. skortila

    Niet eens. Al kan ik me wel vinden in een deel van de kritiek. Omdat ik zelf regelmatig op de site te vinden ben ben ik inmiddels wel aardig in staat om eea te filteren van wat de Amerikanen, Vikingen of de ‘nuchtere’ Hollanders ergens van vinden.
    Om op de vraagstelling in te gaan; Om het per land te organiseren heb je wel een draagvlak nodig. Dat draagvlak is er (momenteel) in Nederland niet. Er zijn nu eenmaal te weinig Nederlandse ‘ratebeerians’. Je krijgt ook geen goede en betrouwbare lijstjes met 5-10 ratings per bier.
    De kracht om zoiets wereldwijd te organiseren is juist dat je duizenden mensen hebt die zo’n enorme database up-to-date houden. Ik zou die Amerikanen niet willen missen op Ratebeer. Gisteren het nieuwe jaar geopend met een Firestone Oak Aged Imperial Stout. Zonder Amerikanen was ik nooit op het idee gekomen om deze te zoeken en te vinden.
    Het is een fantastisch medium om de pareltjes te vinden. Zoals Jeroen ook al beschrijft kun je er ook alle winkels, barretjes en restaurants vinden met een goede selectie. Ideaal.
    Vervolgens is de site uitermate ideaal om als absolute ‘biern00b’ laagdrempelig bier te leren proeven. En dat is ideaal. Ik heb bier leren proeven doordat Ratebeer me dwong over zaken als aroma, smaak etc na te denken. Het is een pracht middel om mensen enthousiast te maken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.