Westvleteren 12 opnieuw beste bier ter wereld

Westvleteren 12 heeft zijn nummer één positie terug gekregen en is bij Ratebeer.com opnieuw uitgeroepen tot beste bier ter wereld. Ik ben erg benieuwd of de hekken weer terugkomen in het dorp om de rijen mensen weg te houden. In totaal werden er 140.000 bieren getest. Westvleteren 12 versloeg bij de RateBeer Awards 2012 de winnaar van vorig jaar, het Zweedse Närke Kaggen Stormaktsporter. Op de derde plaats staat Rare Bourbon County Stout van de Amerikaanse brouwerij Goose Island. Deze heb ik vorig weekend nog geproefd tijdens de bijzondere proeverij van De Molen. Net als de nummer 11 overigens. Deze vond ik ook echt subliem.

Zoals te verwachten is, staan er maar weinig Nederlandse bieren in de top 50. In tegenstelling tot het bericht van nu.nl dat er geen Nederlands bier in de top 50 zou staan, heb ik er toch zeker wel één gevonden. Op nummer 47 is de Hel & Verdoemenis van Brouwerij de Molen geëindigd. Het feestje met de scores is vooral Amerikaans waardoor veel Belgische en Amerikaanse bieren in de top 50 belanden. Wellicht is de uitslag ieder jaar een mooie graadmeter om te kijken of Belgisch bier in de V.S. uit de gratie raakt. Op dit moment zeker niet en is ook te zien dat de zure bieren (Cantillon) erg in populariteit stijgen!

Beste brouwerijen
Naast de beste bieren worden ook brouwerijen gerankt. In de top 100 van beste brouwerijen ter wereld staat op de 12e plek Brouwerij De Molen en op plaats 95 Brouwerij De Koningshoeven (La Trappe). De Belgische brouwers gooien ook hier weer hoge ogen. De Struise Brouwers uit Oostvleteren staat op de 9e plek en de abdij St. Sixtus uit Westvleteren op de 13e plaats.

Beste bierrestaurant
Een vreemde situatie is dat blijkbaar de lijst met restaurants geen ranking is. Dit wekt toch een vreemde indruk dat de Bistronoom in Oostende bijvoorbeeld op de tweede plek staat, laat staan de nummer 50 onderaan. Deze heeft dus ook goud en is net zo’n grote winnaar, ze hebben dus dezelfde plek! In tegenstelling tot eerdere berichten heeft De Heeren van Liedekercke in Denderleeuw dus dezelfde plaats als De Bistronoom in Oostende en zelfs als het eet en bierlokaal De Molen.

Bron: Nu.nl en Ratebeer.com

Lees ook:Nederlandse brouwerij in top 10 van de wereld
Lees ook:Westvleteren XII opnieuw beste bier ter wereld
Lees ook:De Bistronoom uitgeroepen tot beste bierrestaurant ter wereld
Lees ook:Nieuw beste bier ter wereld
Lees ook:Lijst met beste bieren ter wereld 2010

10 reacties op “Westvleteren 12 opnieuw beste bier ter wereld

 1. Edo

  Hoewel het een goede indicatie geeft over de kwaliteit moet je de lijst wel in perspectief zien.

  De Molen is zeker niet overbedeeld met z’n 47e plaats. De brouwerij verdient beter, net als Emelisse en wellicht ook enkele andere NL brouwerijen. Waarom?

  Ratebeer wordt gedomineerd door Amerikanen die de neiging hebben “hun eigen bieren” iets hoger te beoordelen dan die uit Europa.
  En waarom die enorme stijging van Cantillon? Die bieren zijn echt wel erg goed, maar belangrijker is nog dat het bier sinds enige tijd niet meer in de US verkrijgbaar is, want de export erheen is stilgevallen. En als je nu voor een pak dollars een zeldzame Cantillon te pakken hebt gekregen, wordt het heel erg moeilijk om zo’n bier echt opjectief te proeven en te beoordelen.
  Daar zal ongetwijfeld ook Westvleteren z’n eerste prijs aan te danken hebben. En niet te vergeten Närke.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ton van Oorschot

   Edo, je hebt helemaal gelijk. Nu Westvleteren commercieel gaat en dus niet meer zo moeilijk te verkrijgen, zal dit bier wel wat zakken op de ranglijst. Het is altijd zo geweest: wat zeldzaam is krijgt al snel het predikaat “zeldzaam lekker” wat niet altijd terecht is.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Ik weet ‘t niet. Want ondanks de Bouwsteenboxen vorig jaar is Westvleteren 12 toch weer op één gekomen. Vergeet niet dat ‘t eenmalig is. En wat maakt ‘t eigenlijk uit. Als ‘t bier je maar smaakt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ton van Oorschot

     Ook daar heb je gelijk in. Maar je weet ook dat de verkiezing heel subjectief is. Dat probeert Edo te zeggen denk ik.
     Goed alternatief (daar hoor je ze nooit over bij Ratebeer) is de Bernardus 12 ;-)

       /   Beantwoorden  / 
 2. Mark

  Het klopt niet wat er in de laatste alinea staat. Alle ranglijsten van plaatsen hebben geen nummering.

  “Please note: All best place listings are sorted primarily by country and then by score.”

  Zorgt aardig voor verwarring. Alle 50 hebben dus “goud” en er is geen nummer 1.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   aha… thanks! Dat is inderdaad verwarrend…heel verwarrend. Overal zijn ‘t rankings… en hier niet. Enfin, pas ‘t effe aan.

     /   Beantwoorden  / 
 3. freek

  Blind proeven. —-

  Confirmation bias is a tendency of people to favor information that confirms their beliefs or hypotheses. People display this bias when they gather or remember information selectively, or when they interpret it in a biased way. The effect is stronger for emotionally charged issues and for deeply entrenched beliefs.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Louis Klaassens

  Het blijft subjectief. Iemand die het bier nooit eerder heeft gedronken of slechts een slokje van zijn of buurman kan het als beste of slechtste bier beoordelen.
  Ik vertrouw meer op bier wedstrijden zoals de GABF en de European Beer Star Award. Wetende dat ook dit mensen werk is en niet alle bieren mee doen.
  Het zou journalistiek juist zijn, als journalisten uitzoeken wie bepaalt wat het beste bier is en waarom. En dan afwegen of het waard is het te vermelden. Bij een verkiezing door Ratebeer zou elke journalist al moeten weten dat het alles behalve onderbouwd is.
  Ook doodzwijgen dus.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Michel

  Ondanks dat er op Ratebeer geen bieren objectief op kwaliteit worden beoordeeld kan je wel waarde hechten aan de lijst. Het zou alleen niet de beste bieren van de wereld moeten heten, maar “de populairste bieren onder biergeeks”.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.