Speciaalbier uit de Dikke Van Dale!

Zoals ik gisteren al aankondigde heeft Rick Kempen van Bier&cO tijdens het 25-jarig jubileum van Bierproeflokaal In de Wildeman een spannend betoog gehouden. Speciaalbier moet weer uit de Dikke Van Dale en bestaat straks niet meer. Een stelling die natuurlijk behoorlijk prikkelt. En tot mijn grote schrik had hij gewoon een punt! Het blijkt namelijk dat alleen Nederlanders het woord ‘speciaalbier’ gebruiken. Een mooi verhaal dat aparte aandacht verdient! In een notendop breng ik op dit blog zijn betoog terug! Wat vindt u? Moet het woord ‘speciaalbier’ uit ons woordenboek? Vul de poll in rechts op de homepage van mijn blog! 

Om het betoog te starten is het belangrijk om eerst antwoord te hebben op de vraag: ‘Wat is nu speciaalbier?’ Rick Kempen: “De Dikke Van Dale meldt dat speciaalbier alle bier is behalve pilsener. De definitie bestaat nog niet zo lang: de Twaalfde druk, uitgegeven begin jaren negentig van de vorige eeuw, kende het lemma nog niet en voor zover ik heb kunnen nagaan ontkent Het Groene Boekje tot op de dag van vandaag het woord ‘speciaalbier’.”

Speciaalbier op Google
Merkwaardig is wat er gebeurt als ‘speciaalbier’ op Google wordt ingetikt zo zegt Rick. “Je krijgt louter Nederlandse hits – van groothandelaren tot webwinkels, Nederlandse brouwerijen en specifieke activiteiten van PINT. Tik ‘speciaalbier brouwerij’ in en wederom zijn het alleen Nederlandse pagina’s die boven komen. Is speciaalbier iets typisch Nederlands? Er komt geen enkele Belgische pagina naar boven! Terwijl de Belgen toch wereldwijd bekend staan om speciaalbier?”

Grappig genoeg vinden de Belgen dat zelf helemaal niet. Ik kan niet beweren alle websites van Belgische brouwers te hebben gezien, maar op geen enkele kwam ik de bewering tegen dat het hier een speciaalbier brouwerij betrof. Familiale brouwerij, traditionele brouwerij, streekbierbrouwerij of gewoon bierbrouwerij, maar niet speciaalbier brouwerij.”

Vreemde blikken in ‘t buitenland
En daar bleef de zoektocht van Rick Kempen niet bij. In een gesprek met Duitse en Engelse vertegenwoordigers werd vreemd gekeken bij het woord Speziel Bier of speciality beer. “Gelukkig zijn ze zonder uitzondering erg beleefd en dus tikken ze niet op hun voorhoofd, maar brengen een alinea of vijf in het gesprek verderop de term ‘traditioneel’ ter sprake, of craft beer – real ale desnoods. Maar speciaalbier? Nooit van gehoord.”

En dan kort een aantal constateringen op een rij:
-              PINT is een bierconsumentenvereniging die gaat over bier en traditioneel bier.
-              Bier&cO is een speciale biergroothandel en geen speciaalbier groothandel
-              In de Wildeman in Amsterdam is een bierproeflokaal geen speciaalbier proeflokaal.

Speciaalbier bestaat niet
Kortom, de conclusie is duidelijk: “Speciaalbier bestaat niet meer, en het heeft nooit bestaan. Lange tijd is het zo geweest dat elke streek, elke stad, elk stadsdeel zijn eigen bier had, met zijn eigen smaak. Alle bieren waren donker gekleurd, ietwat troebel en overwegend vullend en zurig. En toen, op een zonnige dag in Pilzn, vervolmaakte Josef Groll het door Beiersche brouwers ingezette stukje vernieuwingstraject naar de mensen toe en creëerde een goudblond, sprankelend, tussen tanden en tong knisperend en bovenal verfrissend bier. Dit werd keer op keer herhaald en voornamelijk gedronken in grote glazen. Voor ’t eerst was zichtbaar wat men dronk.”

Pils veroverde de wereld en geeft in een café nu de volgende bierkeuze. “Pils of iets anders. Dat andere varieert bijvoorbeeld per streek en per café. Overal is pils. De rest is iets aparts, iets speciaals voor mijn part. Maar over speciaalbier zal geen monnik, geen fabrieksarbeider, geen voorbijgestreefde familiale brouwer het ooit gehad hebben.”

“Consumenten zoeken naast pils naar een andere smaak. Niet per sé een lekkerder smaak, een betere smaak – een andere smaak. Niet bier met smaak – bier met een andere smaak.”

“Om onnaspeurbare redenen hebben sommige consumenten en brouwers de pik op pils. Het zal komen omdat de consument zo massaal voor pilsener koos dat veel andere biersoorten verdwenen – een tamelijk gewoon economisch verschijnsel natuurlijk, want als je product niet deugt verkoop je niet en ben je gedoemd te verdwijnen, daar verandert geen aanbodgedreven economische theorie een sikkepit aan.”

“En zo komt het dat er mensen zijn die alle andere bieren dan pilsener eigenlijk de juiste, echte, oorspronkelijkere en bovenal betere bieren vinden. Dat mag, hoe onzinnig het ook is.”

“Er zijn mensen die beweren dat bier van hoge gisting beter, smakelijker of interessanter is dan pils. Dat mag, hoe aanmatigend het ook is.”

“Er zijn zelfs mensen die vinden dat brouwers van ander bier dan pils knapper of beter zijn dan pilsbrouwers. Dat mag, maar die mensen hebben het verschrikkelijk mis.”

“Dat weten ze zelf ook wel, en om hun vergissing te overschreeuwen hebben ze zelfs de eretitel ‘speciaalbier’ bedacht. Daaraan komt vandaag een einde.

De toekomst zonder speciaalbier begint vandaag!
Speciaalbier bestaat niet meer, en het heeft nooit bestaan. Ander bier, apart of bijzonder bier desnoods – maar alle bieren zijn gelijk,” aldus Rick Kempen

Ik kon tot maar één conclusie komen: wat een geweldig betoog en hij heeft helemaal gelijk! Voor een ding kunnen we ons Nederlanders wel een pluim geven. We zijn inventief en bedenken mooie marketing woorden. Jammer alleen dat ze ons in het buitenland nog niets brengen. Nu nog leren om dit aangeleerde woord toch maar weer af te leren .

Lees ook:Van speciaalbier naar specialiteitenbier
Lees ook:Heineken in juridische strijd om Radler?
Lees ook:Biergeschiedenis: 25 jaar proeflokaal In de Wildeman
Lees ook:Vernietigende witbiertest in De Telegraaf
Lees ook:De Duitse en Nederlandse biercultuur

102 reacties op “Speciaalbier uit de Dikke Van Dale!

 1. drebus

  Of het nou een wereldwijd fenomeen is of niet: Nederland heeft er een eigen woord voor. Het makkelijkst is als iedereen op de wereld Engels gaat praten, maar zo lang dat niet gebeurt mag Nederland best een eigen woord hebben voor (speciaal)bier.
  Als ik mensen vertel dat ik 12 euro betaal voor een fles bier dan kijken ze me heel raar aan. Als ik zeg dat het een speciaalbier betreft dan is dit al minder.

  Ik stoor me meer aan mensen die alle bruine dubbels een trappist noemen.

  En als ik iets trouwens een flauw woord vind dan is het wel Craft Beer. Dat is pas nietszeggend.

  Ik verklaar de discussie voor geopend!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Dank dat je de discussie opende…
   Nederland is het enige land dat een woord bedacht dat zich vooral als underdog neerzet in de vergelijking met pilsener.
   En Engels of niet, mijn vraag is dus waarom je dat woord zou moeten willen hebben – geen reden voor, noem het bier gewoon bij zijn stijl!
   Veel geld voor een gerstewijn, een quadrupel of een American style Russian Imperial Stout neertellen zegt meer dan ’12 euro voor een speciaalbier’. O?
   Craft Beer is een term die ook kan: ambachtelijk bier. Daar ben ik voor! Net zoals een ambachtelijke pils is een ambachtelijk gebrouwen witbier te prefereren boven een industrieel geproduceerd bier – ongeacht de stijl, tenzij jij die gewoon het lekkerst vindt. Je kunt proeven dat een Stella Artois minder ziel heeft dan een Budels pils. Je kunt proeven dat een Guinness stout griezelig perfect is – en dus minder ziel heeft dan een Monk Stout van Dupont, bijvoorbeeld. Smaak? Gaat het niet over. Positriionering? Des te meer! Kruip uit je schulp en voer je ‘stijl banier’ hoog!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees Beerepoot

    De term ambachtelijk lijkt mij helaas ook moelijk bruikbaar, omdat die allang door de industriele brouwers is geannexeerd. Heineken, Bavaria, Grolsch cum suis vinden allemaal dat ze ambachtelijk bier brouwen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rick Kempen

     Kijk, daar ligt een taak voor ons, consumenten, om dergelijk bedrog te ontmaskeren. Net zoals de term: traditioneel gebrouwen. Nietszeggend! Vandaar ook mijn kernbetoog: gebruik de stijl als herkenningspunt, een merk erbij, klaar. Geen reden voor verhullend woord- en stijlgebruik!

       /   Beantwoorden  / 
 2. drebus

  Uniek zijn heeft z’n charmes.

    /   Beantwoorden  / 
 3. @Eijkb

  Ik zie het probleem niet. De term “speciaalbier” zal wellicht door de brouwers (de meest commercieel denkende) of een kastelein bedacht zijn. I.p.v wat ruis in de discussie te gooien zou je beter “speciaalbier” nog extra voor het voetlicht kunnen brengen. Niettemin vind ik het een mooi betoog en eveneens een mooie discussie: Voor in ‘t café.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   En op ‘t web natuurlijk! ;-)

     /   Beantwoorden  / 
  2. Rick Kempen

   Er is geen probleem, behalve dat ‘speciaalbier’ een vrij nietszeggende en verhullende term is. Hoezo speciaal – is pils dan niet speciaal? Waarom zeggen we niet gewoon dat we een bier van een andere stijl dan pils willen?

     /   Beantwoorden  / 
 4. Edy van Driel

  (Oeps, misschien iets te filosofisch?)

  Hokjes. We zijn er dol op in Nederland. Is er een variatie op een thema? Dan wordt het als snel een nieuw thema met een nieuwe naam.

  Heb je een afwijkende mening in een kerk? Dan sticht je gewoon een nieuwe en zorg je ervoor dat je zo min mogelijk te maken hebt met de andere, afwijkende doctrine.

  De Verzuiling was niet voor niets een Nederlandse uitvinding en ook de alom (?) verfoeide Apartheid had uiteindelijk haar oorsprong in Nederlandse tradities.

  Een variatie maakt in ons land geen deel uit van het geheel, maar staat op zichzelf. En het liefst hebben we zo min mogelijk te maken met variaties op datgene waarvan wij denken dat het de norm is. En natuurlijk hebben we altijd een oordeel over de variatie (gek, raar, stom, onnodig). Dat houdt ons leven namelijk lekker overzichtelijk.

  Begrijpelijk is het daarom dat begin jaren ’90 van de vorige eeuw, toen andere biersoorten dan pils ons land veroverden, er behoefte bestond om dat nieuwe fenomeen in een nieuw hokje te stoppen: Speciaalbier.

  Onzin natuurlijk, want bier is bier, het komt alleen in veel verschillende variaties voor…

  Hulde aan het initiatief om het hokje Speciaalbier af te breken en wellicht het begin van het èchte einde van het Holandse hokjesdenken!!!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Dank – met name de laatste alinea slaat de spijker op zijn kop!

     /   Beantwoorden  / 
 5. @biercafesamson

  Redenering gaat nogal mank omdat we nu eenmaal zoiets als neologismes hebben. En nee, die hoeven niet in andere talen ook gebruikt te worden. Er zijn wel meer woorden die niet te vertalen zijn in het engels of duits, maar dat wil moet zeggen dat ze in het nederlands geen toegevoegde waarde hebben. Speciaalbier heeft in de nl taal gewoon de functie van een verzamelnaam voor alle andere bieren dan pils, waarschijnlijk voortkomend uit het feit dat wij van oorsprong een pilsbrouwend land zijn. Het zou onmogelijk zijn om alle verschillende biersoorten te benoemen wanneer je spreekt over bieren die geen pils zijn.
  Wanneer je de stelling aanhangt dat de term speciaalbier niet gebruikt

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees Beerepoot

   Wij zijn van oorsprong helemaal geen pilsbrouwend land. Het is alleen zo dat aan het eind van de negentiende eeuw net als overal ook in Nederland steeds populairder werd, tot op het punt dat er in Nederland in de jaren zestig/zeventig van de twintigste eeuw eigenlijk alleen nog maar pils bestond. In andere landen zijn de traditionelere biersoorten (van voor de ontwikkeling van pils) beter bewaard gebleven. We zijn dus niet van oorsprong een pilsbrouwend land, we zijn GEDEGENEREERD tot een pilsbrouwend land !! Gelukkig is daar de laatste dertig jaar weer een beetje verandering in gekomen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Cees

    Ach, als we allemaal aan de Pilsener Urquell of de Christoffel Blond zouden zitten, zou ik het niet direct een stapje terug willen noemen ;-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kees Beerepoot

     Hoe lekker of goed ik die twee bieren al of niet vindt, ik zou het wel een grote stap terug vinden als het de enige bieren zouden zijn die je in Nederland kunt krijgen.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Cees

      Oh dat zeker. Helemaal eens :-)

        /  
  2. Rick Kempen

   Ik geloof dat de redenering helemaal niet mank gaat. Neologismen, oké, maar geen andere taal heeft gezocht naar een woord dat andere stijlen dan pils boven die stijl probeerde te verheffen. Daarenboven heeft Keea Beerepoot helemaal gelijk: wij zijn HELEMAAL niet van oorsprong een pils brouwend land. Geen enkel land is dat, maar de Tsjechen begonnen er mee.
   Wij hadden per stad, regio, verscheidene bieren – net als alle andere landen!
   Dat de term speciaalbier alle andere stijlen dan pils aanduidt is precies het probleem – daar is geen enkele reden voor. Waarom niet gewoon zeggen: wij brouwen een mooi witbier,zonder die andere term erbij te halen? Hoezo kun je niet elke stijl apart benoemen? Dat doen we bij auto’s, jurkjes, koekjes en soorten koffie toch ook?

   Verschuil je niet achter een underdog-achtige verzamelnaam maar wees trots op wat je maakt, en zorg ervoor dat wat je maakt de moeite waard is. Liever een goed gemaakte pils, dan een slecht speciaalbier – dat dan moet deugen OMDAT het geen pils, maar een speciaalbier is….

     /   Beantwoorden  / 
 6. @MarkSchiedon

  Hm inderdaad interessante discussie.
  Ik denk dat het voor bier-onwetenden een duidelijke term is, speciaalbier.Het gesuggereerde Ander, Apart of Bijzonder bier zijn niet echt serieus te nemen (en die zullen ze in het buitenland ook vast niet hebben).
  Het ligt wellicht vooral in het gebruik van de term, het is geen biersoort, maar een verzameling van alle bieren anders dan ‘normale’ pils. Ik zie de term vooral regelmatig op de drankenkaart terugkomen, naast Bieren van de tap (want dit zijn meestal de pilsen).
  Craft beer is wat dat betreft net zo nietszeggend als speciaalbier en is denk ik toch wel de Engelse variant. Maar misschien moeten wij het ook wel Ambachtelijk bier gaan noemen…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Ik vraag me af of de term ‘speciaalbier’ voor bier-onwetenden positief is. Het suggereert een aura dat nergens op stoelt… Ik suggereer geen gebruik van ander, apart, of bijzonder bier – noem je bier gewoon bij de eigen stijl, en staar je niet blind op pilsener. Het is de vijand niet! Het is een andere bierstijl waarmee je concurreren moet…

   Dat op de drankenkaartt dit woord nu ook al de concurentie aangaat met pils is juist zo jammer – ELK bier is speciaal, pils toevallig het bekendste. Craft beer, of ambachtelijk bier – ach, zoals ik al zei, een pils van een ambachtelijke brouwer prefereer ik bijna ongezien boven een ‘speciaalbier’ van een industrieel producent. Maar: dat is MIJN EIGEN keus. Kies vooral de biersoort waar je zelf, op dat moment, de meeste goesting in hebt!

     /   Beantwoorden  / 
 7. @biercafesamson

  Iets te enthousiast op ‘t touchscreen geduwd…
  Wanneer je de stelling aanhangt dat de term speciaalbier niet gebruikt mag worden omdat het buiten nederland geen betekenis heeft, moet je in het engels bijvoorbeeld ook de term belgian beer afschaffen aangezien er niet één uniforme wijze van brouwen is in belgië… De term belgian beer is zoals hij in het engels vaak gebruikt wordt dan net zo loos als ons speciaalbier.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees Beerepoot

   Je bedoelt dat de Engelsen “Belgian Beer” als een stijlbenaming gebruiken? Dat zou inderdaad nergens op slaan. Maar de term Belgian Beer kun je moeilijk opheffen, omdat het namelijk ook gewoon betekent wat er staat: bier van een Belgische brouwer.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rick Kempen

    Precies. En: overwegend zoetig vanwege de vele restsuikers, fruitig vanwege de gist, en erg alcoholisch…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rick Kempen

   Mijn stelling is juist dat de term ‘speciaalbier’ juist in het Nederlands geen betekenis heeft, of op zijn minst de verkeerde betekenis. Belgian beer dient een duidelijk doel, en is herkenbaar – speciaalbier zegt enkel: ‘geen pils’. Da’s een lege huls! Ik wil dat een stout gewoon een stout is, een dubbel een dubbel, en zo voort. Verschuil je niet achter een lege huls.

     /   Beantwoorden  / 
 8. harry pinkster

  Geweldig verhaal. Ik ga toch wel een heel eind mee in de redenering van biercafesamson. De begrippen pils en bier worden niet voor niets nog veel te vaak onjuist gebruikt op het terras etc. Hoe vaak hoor je niet als iemand een pils wil bestellen “doe mij maar een biertje”. De obers die je dan vragen welk bier je wilt hebben zijn op de vingers van een hand te tellen. Ze komen bijna allemaal doodleuk met een glas pils aanzetten. Als je daarentegen om een speciaal bier vraagt gaan ze ineens nadenken. Volgens mij is de tijd nog lang niet rijp om het begrip speciaalbier af te schaffen en moeten

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Fijn dat je het een goed verhaal vindt! Dat pils en bier worden verhaspeld is inderdaad jammer, en het gevolg van erg slechte marketing van brouwers… Alle pils is bier, niet alle bier is pils, tenslotte! Juist je constatering van de reactie van obers legt de vinger op de zere plek: er moet nog heel veel educatie en bewustwording gerealiseerd worden. JUIST daarom is het benoemen van de precieze stijl van belang. JUIST daarom moet je om een bepaald soort, merk desnoods, vragen – niet om een zo onduidelijke stijl als ‘speciaalbier’. Wat is dat dan?!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Harry Pinkster

    Helemaal mee eens, mijn vraag is altijd, welke bieren heeft u op de kaart (als ik ergens nieuw ben). Hoe vaak ze je niet glazig aankijken. brrr

      /   Beantwoorden  / 
 9. Fiona de Lange

  Waarom moeten we er überhaupt een ander ‘bierwoord’ aanhangen en noemen we het bier niet bij de naam zoals het genoemd is? Er staat toch ook niet op de bierkaart in ‘t café pils maar Heineken, Bavaria, Hertog Jan etc? En als we het dan willen categoriseren is het toch gewoon ambachtelijk bier zoals inderdaad @MarkSchiedon al riep?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Of streekbier… bieren uit de regio?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rick Kempen

    Waarom niet gewoon de stijl waartoe het bier behoort? Desnoods met merk – ‘doe mij een Gulpener Korenwolf’ of ‘doe mij een Gulpener witbier’! ‘Doe mij een Nederlands trappist blond’ of ‘mag ik een La Trappe blond’?

      /   Beantwoorden  / 
 10. NoiZe

  De consument zou wat meer kennis van de afzonderlijke stijlen moeten krijgen. Dan is een overkoepelende term ook niet meer nodig.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   HE-LE-MAAL juist. En dan ook graag weer respect voor pils, graag!

     /   Beantwoorden  / 
   1. NoiZe

    Voor goede pils dan wel ;)

      /   Beantwoorden  / 
 11. Harry Pinkster

  @Fiona
  Dit gaat het mooiste draadje worden sinds tijden ;-) Ik was ook al te snel met enter op mn mobiel en mn verhaal was niet niet helemaal af, maar het punt wel duidelijk denk ik.

  maar in aanvulling op je reactie dan is het Hertog Jan Pilsener en Bavaria Pilsener ipv Hertog Jan…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Yep punt duidelijk!!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Rick Kempen

   Juist! Niet alleen qua mooiste draadje, maar inderdaad: haal het naar merk en stijl toe. Geen generaliserende en onduidelijke, onderdanige terminologie!

     /   Beantwoorden  / 
 12. Cees

  Ik vind niks mis met craft beer of real ale als omschrijving. Volgens wikipedia is het meer een countermovement tegen ‘bieren’ gemaakt met (veel te veel) adjuncts zoals rijst en mais enzo. http://en.wikipedia.org/wiki/Microbrewery
  Een ‘traditioneel’ gebrouwen pils hoort daar wat dat betreft niet bij, en zou ook de term craft beer mogen dragen, en dus ook de term ‘speciaalbier’. Om toch het verschil tussen een ‘normale’ lager en een ‘speciale’ pils te benadrukken is wellicht de ‘urtyp’ of ‘oertype’ pils door een aantal brouwers in het leven geroepen? Feitelijk is dat natuurlijk gewoon een pils, alleen met een extra lading aan heerlijke (Saaz)hoppen :-)

  Mooi betoog trouwens. Het levert nu al een leuke discussie op! :-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Beste Cees, hiermee: “Een ‘traditioneel’ gebrouwen pils hoort daar wat dat betreft niet bij, en zou ook de term craft beer mogen dragen, en dus ook de term ‘speciaalbier’” sla je de spijker op zijn kop! Overigens: die wikipedia verklaring behandelt alleen de Amerikaanse interpretatie van die term :-)

     /   Beantwoorden  / 
 13. Herbert Capelle

  Het viel me op dat men in Engeland altijd sprak van ‘lager’, het woord pilsener of pilsner is daar niet zo ingeburgerd als in continentaal Europa. Wordt het woord pilsener toch gebruikt in UK, USA etc dan duidt dat op import of een premium lager, kortom speciaalbier.

  Iets heel anders. De brouwerij Herrenhausen uit Hannover, die tegenwoordig Hengelo Bier brouwt, heeft jurisprudentie gecreëerd, door met succes het woord Pilsener overeind te houden in een aantal rechtszaken, die brouwers uit Plzen hadden aangespannen. Hierdoor kon iedere brouwer in Europa straffeloos zijn bier pils gaan of blijven noemen. Nogal bizar eigenlijk want met Kölsch bijvoorbeeld kan dat absoluut niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees Beerepoot

   De Engelsen gebruiken de term in principe ook verkeerd. Ze duiden “pils” aan met de term “lager”, maar de term “lager” geeft in principe alleen maar aan dat het een ondergistend bier betreft. “Pils” is wel “lager”, maar “lager” is geen “pils”. Een koe is een rund, maar een rund is geen koe. Er zijn ook lagers die geen pils zijn, denk bijvoorbeeld maar aan de Duitse bockbieren.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rick Kempen

    Kees: helemaal waar. Herbert: die rechtzaken zijn al veel eerder gevoerd, de destijds geclaimde ‘authentieke herkomstbenaming’ zoals nu voor champagne of parma ham geldt, is al veel eerder dan Hengelo Bier gekraakt door listige advocaten. Helaas, en een schande. Wees er maar trots op :-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Herbert Capelle

     Die rechtszaken waren thuiswedstrijden in oude tijden. Het verklaart waarom pils nog steeds gebruikt kan worden in tegenstelling tot edam.

     We moeten niet vergeten dat het brouwen van pils een langere houdbaarheid tot gevolg had waardoor afzetgebieden groter werden. Hierdoor konden de industriële brouwers sneller groeien en werden de ambachtelijke brouwers uit de markt gedrukt. De Nederlandse koopmansgeest versterkte dat proces, zeker als, niet gehinderd door een reinheitsgebot, de houdbaarheid verder verhoogd werd en dus ook export mogelijk werd. Heineken is in dat opzicht heel Nederlands. Het bedrijf drukte iedere andere lokale brouwer uit de markt of nam het over en was al vroeg een slimme exporteur. Het is verdomd jammer dat daarmee een hele ambachtelijk bedrijfstak om zeep werd geholpen.

     De cirkel is rond. De industriële brouwers zijn zichzelf aan het opblazen met nog meer fusies, overnames, aandeelhouderswaarde en schaalvergrotingen met als doel om nog efficiënter te worden. Met als gevolg nog meer smaakneutraliteit en een afstandelijker imago.

     Ambachtelijk bier keren terug. Gelukkig zijn er veel enthousiastelingen die hiermee bezig zijn. De ambachtelijke bieren zullen uiteindelijk ook door een breed, voorheen wijndrinkend publiek ontdekt gaan worden.

       /   Beantwoorden  / 
 14. Rob

  Ik ben het eens met de stelling.

  Als we er een persoonlijk waardeoordeel mee aan willen geven mag ‘speciale bieren’ natuurlijk wel. Ik heb hele gewone ‘speciaalbieren’ gedronken (ik noem geen namen), maar ook meerdere hele speciale Pilzen.

  De toevoeging ‘speciaal’ heeft het gevaar van inflatie in zich. Hoeveel specialer is speciaalbier? Het woord degradeert de overige bieren tot niet-speciale, lees ‘gewone’, bieren. En kan het dan nòg specialer? Zit ook iets arrogants in om zo grof onderscheid te maken tussen twee eerlijke productgroepen.

  Misschien is deze discussie een leuke opmaat om bier meer in zijn algemeenheid als ‘speciaal’ te betitelen. Naast een wijnkaart is een bierkaart al een leuke ‘special’ waar we, naast de diverse andere biersoorten, ook de Pils als aan te bevelen type op kunnen nemen!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Beste Rob – ik wou dat ik het zo, en in zo weinig woorden, had gezegd. Wat mij betreft exact de essentie van wat ik wilde zeggen en bereiken!

     /   Beantwoorden  / 
 15. Edo

  Zolang de kennis over bieren bij reguliere bierdrinkers in NL minimaal is zou ik het woord niet uit de Van Dale willen halen.
  We zijn nog lang niet zover dat iedere bierdrinker zelfs al globaal op de hoogte is van verschillende bierstijlen.
  We moeten mensen kennis laten maken met andere bierstijlen en ze vooral niet daarvan vervreemden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Edo, ben je niet bang dat je juist mensen vervreemdt als je een zo pretentieuze term als speciaalbier gebruikt? Opvoeden: zeker! Graag! Maar dan wel eerlijk, en zonder opsmuk!

     /   Beantwoorden  / 
 16. Kees Beerepoot

  Het is de bedoeling dat de consument in het algemeen zich zo bewust wordt van het bestaan van verschillende biersoorten dat hij zich intuïtief gedwongen voelt een “pilsje” te bestellen als hij een bier van het pilsener type wil hebben, en niet meer de term “biertje” gebruikt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   En laat ‘t nou net zo zijn dat ‘Biertje’ door de grootste herriemaker in Nederland bij de huishoudens naar binnen wordt ‘gepompt’. En daarmee wil ik zeggen: er moet een gezamenlijke bierpromotie komen die de diversiteit laat zien. En die is onderweg ;-) .

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rick Kempen

    Kees, helemaal juist.Fiona, ook, natuurlijk! En gelukkig komt er een meer algemene ‘viering’ van bier…

      /   Beantwoorden  / 
 17. Drebus

  @fiona
  Streekbier vind ik geen optie. Streekbier is heel erg onspecifiek omdat ieder bier uit een streek komt. Inclusief pils. Dan is speciaalbier beter imo. Zie niet in waarom we achter de VS aanmoeten.
  Speciaalbier staat niet voor iets elitairs en is niet negatief tav pils. Speciaalbier is gewoon al het bier behalve pils. Wat iemand boven me al zei: als je zegt ‘mag ik een biertje’ krijg je 9 vd 10 meteen pils voor je neus. Speciaalbier is een duidelijk onderscheidende term.
  Bier heeft in NL toch een beetje een boeren imago.. Kort gezegd: goedkoop en standaard zuipmiddel. Speciaalbier klinkt al meteen lekkerder. Ik heb een passie voor speciaalbier en ik vind de naam speciaal dus absoluut terecht.
  Bovendien is het voor de 16 jarige serveersters en obers vaak te moeilijk als je het niet zo duidelijk benoemd. Vraag om een dubbeltje en je krijgt wisselgeld.

  Ik heb liever dat er gefocussed wordt op wat een trappist is. Dat klopt vaak namelijk niet en dat kan me dan wel storen :p

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees Beerepoot

   Afgezien van het feit dat mensen die een “trappist” of “trappistenbier” bestellen vaak helemaal geen trappistenbier krijgen (ga je schamen, horecabedrijven waar dat voorkomt!) erger ik me ook wel een beetje aan de mensen die bestellen met “doe mij maar een Trappist”. Trappist is géén bierstijl, het is een beschermde herkomst benaming! Voor hetzelfde geld zouden die mensen kunnen zeggen : “doe mij maar een Belgisch bier”, of “doe mij maar een Nederlands bier”. De consument zal een beetje moeten worden opgevoed/onderwezen, hetgeen in 99 van de honderd horecabedrijven niet gebeurd omdat ze het daar4 zelf ook niet weten. Gelukkig zijn er nu de STIBON cursussen (de SVH cursussen stellen op dit punt absoluut niets voor). De STIBON cursussen kunnen mij niet populair genoeg worden!

     /   Beantwoorden  / 
 18. Freek Ruis

  Ik ken de term ‘Speciaalbier’ alleen van Duvel: het staat namelijk prominent op hun etiket. De term lijkt me dus Belgisch. Echt Nederlands is de term ‘Hoppenbier’. Eeuwenlang was dit de benaming. (Wij komen er overigens binnenkort opnieuw mee op de markt:)

    /   Beantwoorden  / 
 19. Kees Beerepoot

  Uiteindelijk komt het allemaal hier op neer : Speciaalbier moet weer “gewoon” worden. Op het moment dat speciaalbier “gewoon” is geworden gaat de consument vanzelf beter nadenken over wat hij/zij op een specifiek moment precies wil, en zal duidelijker zijn bij zijn/haar bestelling.

    /   Beantwoorden  / 
 20. Joost

  Zolang we pilsner bier ‘bier’ noemen, moeten we een andere naam hebben voor niet-pilsner. We zouden dus eerst het woord ‘bier’ door ‘pils(ner)’ moeten laten inburgeren. Gedoe dus. Bovendien, laten we dan ook ‘witbier’ afschaffen en het tarwebier (weizen/wheat = tarwe) noemen. Ik word al moe bij de gedachte.

  Volgens mij moeten we taal gewoon het vervormde communicatiemiddel laten zijn dat het is, en niet over deze details vallen. Taal vervormt doorlopend door de tijd (‘lol’ betekent nu iets anders dan vroeger), en slechts zelden door actieve inzet van individuen.

  Proost!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees Beerepoot

   Ik ben het met je eens dat het (bijna) onbegonnen werk is (of een taak waar je een hele lange adem voor nodig hebt) om het taalgebruik van de consument in het algemeen (de massa) te veranderen.
   Toch denk ik dat je het in ieder geval hoort te proberen, in ieder geval daar waar het huidige taalgebruik onzorgvuldig is en verwarring oplevert. Je geeft zelf al een goed voorbeeld met “witbier”. Ik vind dat hier eigenlijk consequent de naam “tarwebier” gebruikt zou moeten worden, waar je dan eventueel de term “Belgische stijl” of “Duitse stijl” aan kunt toevoegen.
   Als je alles maar op z’n beloop laat winnen uiteindelijk de schreeuwlelijken en de brutalen. De kleine brouwerijen in Nederland die nu aan het groeien zijn hebben dat niet bereikt daar alles op z’n beloop te laten, maar door tegen de stroom in te roeien. Wie met de stroom mee roeit wordt uiteindelijk verpletterd in de waterval.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rick Kempen

    Wat is er mis met het gewoon bij de naam noemen van het beestje? Hoegaarden is een witbier, Weihenstephan een Duits Tarwebier (of een hefeweissbier), De Koninck een amber, Boon een lambic, of een kriek – zie je, daar ga je al! Heineken is een pils, Wieckse Witte een witbier en Heineken Oud Bruin een – haha – Oud bruin. Noem het bier gewoon bij zijn merk- en stijlnaam, niets vermoeiends aan!

      /   Beantwoorden  / 
 21. Freek Ruis

  Wij nemen al die dingen gewoon over van de Belgen. Ik heb hier een flesje Jupiler 25cc. Biere blonde – Blond bier – Brewed in Belgium
  Verder geen enkele informatie over het product. Ik denk dat het pils is… of vergis ik me? Dan is ‘Grand Cru’ nog wel grappig; snapt iedereen dat dat onzin is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Is dit niet een schoolvoorbeeld van onduidelijkheid, of oplichterij? Iedereen ‘ziet’ het als een pils, maar het is een tamelijk laf blond abdijbier, volgens de brouwerij!
   Ik wil nu wel eens weten wat Jupiler is: een pils, of niet?!

     /   Beantwoorden  / 
 22. Fred Schiphorst

  Rick heeft in elk geval in één opzicht zijn doel bereikt: er is een discussie los gebarsten.Ik moet zeggen dat er blijkbaar ook hier mensen zijn die met het nodige dedain en misschien wel minachting neer kijken op pils. Zo zie ik dat iemand vindt dat je pils geen bier zou mogen nomen. Waarom dat is wordt me niet duidelijk, maar daar kan ik overheen gelezen hebben.

  Wat me verder op valt aan de discussie si dat het met name om het woordgebruik gaat, terwijl ik de indruk heb dat het daar helemaal niet om ging. Het verhaal van Rick gaat voor mij over meer dan alleen het woord speciaalbier. Het gaat ook over de waas van superioriteit die er om hangt. Over het feit dat wie hecto na hecto een uitstekend pilsener brouwt dat exact doet wat het belooft minder hoog wordt aangeslagen dan hij die het feit dat het hem niet lukt om twee keer hetzelfde brouwsel te maken en met allerhande foefjes er nog iets drinkbaars van maakt met natuurlijk weer een nieuw etiket. Dat laatste wordt ook wel vernieuwend genoemd.

  Of misschien gaat het zelfs daar niet over en gaat het er Rick gewoon om dat we met zijn allen gewoon een lekker glaasje bier moeten drinken, of dat nu pils is of welk ander biertype dan ook. Dat we af moeten van het idee dat andere bieren dan pilsener “speciaal” zijn. dat zijn ze namelijk alleen als je alles wat in kleine hoeveelheden gedronken wordt speciaal vindt. Op het moment dat je dat criterium los laat is er gewoon heel veel bier. Lekker bier, of minder lekker bier, dat is een kwestie van smaak. Boer met brouwfouten en bier zonder. Bier met een uitgesproken smaak of bier dat gewoon verfrissend is. kortom: voor ieder wat wils.

  Ik weet niet of Rick het zo bedoelde, maar uiteindelijk heb ik dat er uit mee gekregen. Voor mij was dat gisteren reden om een lekker glas bier te pakken. Een porter, een milkstout en een Farmhouse IPA. Gen van alle speciaaslbieren natuurlijk, want die bestaan niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Fred – je hebt het helemaal begrepen. Geniet van een lekker bier, ongeacht de stijl, en wees niet bang het beestje bij de naam te noemen. Wat je ook als brouwer doet: maak GOED bier, objectief goed – over lekker hebben we het niet – en geef het een goede naam, in voor mijn part een eigen stijl. En inderdaad: consument, kies een bier dat je lekker vindt. Eender welke stijl!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Ik heb ook goed opgelet en dat ondanks het feit dat iemand heel demonstratief een bier zat te drinken terwijl zo’n 200 mensen op een droogje zaten!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kees Beerepoot

     “Ik heb ook goed opgelet en dat ondanks het feit dat iemand heel demonstratief een bier zat te drinken terwijl zo’n 200 mensen op een droogje zaten!”

     Ja, inderdaad Rick, dat nemen we je wel kwalijk :-)

       /   Beantwoorden  / 
 23. Rick Kempen

  Geweldig – wat en respons op een prikkelende stelling. Graag ga ik hier met alle respondenten verder in gesprek, zal proberen alle opmerkingen (indien gewenst) te beantwoorden. Maar om nog even samen te vatten waar ik tijdens het Symposium van 25 Jaar ‘In de Wildeman’ heen wilde:
  - Hou op met pils niet serieus te nemen. Het is de moeilijkst te maken, maar ‘s werelds meest succesvolle, bierstijl
  - Hou op met je als underdog te positioneren als je geen pils maakt.
  - Wees trots op wat je wel maakt: amber, ale, IPA, stout, witbier, porter, blond, tripel, quadrupel, gerstewijn, pils, dubbel, lager,of wat dan ook.
  - Bierstijlen horen naast elkaar, niet tegenover elkaar te staan
  - profileer je op kwaliteit – en maak dus ook goed bier! Daarover kun je objectief discussiëren, niet over wat je lekker vindt.
  - speciaalbier is te vaak een excuus geweest om een rammelend product te ‘rechtvaardigen’!
  - we hebben deze term niet (meer) nodig: we hebben het over de verschillende, maar allemaal gelijkwaardige, en toch op zichzelf staande, bierstijlen.
  - De Nederlandse bier- en brouwcultuur staat op het punt wereldwijd door te breken met innovatieve, verrassende, kwalitatief grootse bieren. Wie durft, als kleine brouwer, naar voorbeeld van bijvoorbeeld ‘t IJ, De Molen en Emelisse, nu ook de tanden in de moeilijkst te maken stijl ter wereld te zetten?

  Zo. Nu eerst een lekker bier!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees Beerepoot

   Rick Kempen : “Wie durft, als kleine brouwer, naar voorbeeld van bijvoorbeeld ‘t IJ, De Molen en Emelisse, nu ook de tanden in de moeilijkst te maken stijl ter wereld te zetten?”

   Kees Beerepoot : “Eeh …, heeft Mongozo dat onlangs niet met succes gedaan?”

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees Beerepoot

    Oh, shoot …, die is natuurlijk Belgisch.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rick Kempen

     Maar dan nog: da’s een succesvolle innovatie, toch? Een pils (hoewel niet volgens de technische specs) én glutenvrij, én biologisch gecertificeerd, én fair-trade – en ook nog lekker… ja, inderdaad, hulde!

       /   Beantwoorden  / 
     1. Kees Beerepoot

      Wat zeggen die technische specs dan?

        /  
 24. Kees Beerepoot

  Ik snap op zich wel waar de term vandaan komt. Als 99,9 % van alle bierproductie pils betreft, is alles wat geen pils is natuurlijk vanzelf speciaal. Maar je hebt gelijk als je zegt dat we daar niet aan moeten toegeven, en voor elk biertype de eigen naam moeten gebruiken. Er treden daarbij echter twee problemen op :

  Ten eerste is er het probleem dat de gemiddelde consument de namen van de andere biertypen dan pils niet eens kent. Dat is natuurlijk eens te meer een aanleiding om ze juist zoveel mogelijk te gebruiken, en daarmee de gemiddelde consument “op te voeden”.

  Ten tweede is er het probleem dat de huidige classificatie van bieren een totaal onoverzichtelijke, onlogische en slecht gedefinieerde warboel is. Wat is het verschil tussen een Duits en een Nederlands bockbier? Tussen een Nederlands bockbier en een dubbel? Wat is een tripel en waarom? Kan een tripel ook een witbier (tarwebier) zijn? Wat is het verschil tussen een porter en een stout? Om nog maar niet te spreken van het feit dat hele volksstammen een beschermde herkomstbenaming (trappist) als een typebenaming gebruiken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Cees

   En dat laatste is natuurlijk een groot probleem. Het benoemen van een bier bij de stijl, zorgt juist weer voor extra hokjesdenken. En dat moet juist voorkomen worden. Veel (innovatieve) bieren zijn juist niet in een stijl/hokje te plaatsen, en waarom zouden we dat willen? Bier is bier. Wat dat betreft is 1 overkoepelende term wellicht toch duidelijker… :-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees Beerepoot

    Dat ben ik dan weer niet met je eens. Volgens mij is er niets mis mee om een aantal categorieen aan te geven in het brede palet van bieren. Ik zou alleen zo graag een type-indeling zien die volledig objectiveerbaar is. Om een voorbeeld te geven (just for arguments’ sake; ik zeg niet dat het zo zou moeten) : bier tussen 0 en 6% ABV is een enkel, tussen 6 en 8% ABV is een dubbel, tussen 8 en 10% is een tripel, boven de 10% is een quadrupel. Dat is dan weer te combineren met andere objectief vast te stellen criteria, zodat je bijvoorbeeld een dubbel tarwebier en een tripel tarwebier kunt hebben. Dat is een volledig objectieve indeling die duidelijk is voor de consument. Nogmaals, het zijn maar willekeurige voorbeeldjes, ik heb er nog niet echt over nagedacht.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Cees

     Dan blijf je dus nog steeds hokjes denken…
     Volgens mij hebben die Amerikanen er goed over nagedacht: Craft Beer. Duidelijk, helder en het zet zich af tegen het macropils. Dan hoef je de consument en de brouwers niet lastig te vallen met hokjes waar ze niet in willen denken.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Kees Beerepoot

      Twee hokjes zijn ook hokjes

        /  
     2. Kees Beerepoot

      Het is niet mijn bedoeling om brouwers in hokjes te dwingen. Die kunnen brouwen wat ze willen, maar ik behoud voor mezelf het recht om het op basis van objectieve criteria in te delen. Wat ik wel wil is onervaren bierproevers een handvat geven om als ze andere bieren dan pils gaan proeven te onthouden wat voor biertypes hen goed of minder goed bevallen.

        /  
     3. Cees

      Het kan natuurlijk ook naast elkaar bestaan. Aan de ene kant geef je met een goede overkoepelende term aan dat er meer is dan alleen maar macropils. Aan de andere kant kun je met een overzichtelijker bier-stijl-systeem nieuwe bierliefhebbers wegwijs maken in de wereld van dit bier. Het een hoeft niet voor het ander te wijken natuurlijk :-)

        /  
     4. Kees Beerepoot

      Beste Cees, ik denk dat wij het met elkaar eens zijn. :-)

        /  
   2. Rick Kempen

    Maar die is er: bier! Als, om verder te verklaren, een merk niet volstaat, of je wilt vergelijkbare bieren bespreken, dan beperk je je tot de stijl. Juist de overkoepelende term ‘speciaalbier’ schiet dus aan alle kanten het doel voorbij!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rick Kempen

   Inderdaad, de terminologie is lastig. Maar: alles wat geen pils is, per definitie speciaal? Neuh, anders, whatever – maar bovenal ‘eigen’, dus gebruik dan die term!
   Maar inderdaad, er valt nog veel goed werk te verrichten. Opvoeden, bij consument, maar zeker ook bedienend personeel. STIBON zou bijna verplicht moeten zijn.
   Zullen wij ons eens aan een stijlhernoeming zetten?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees Beerepoot

    Rick, zie mijn bovenstaande post. Ik zou er graag eens met een aantal mensen samen over willen brainstormen.

      /   Beantwoorden  / 
 25. fer

  Beste bier liefhebbers,
  Met grote verbazing heb ik al jullie verhalen zitten lezen.
  Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen zich zo druk kunnen maken over een woordje.
  Mij lijkt het een stuk zinvoller als al deze energie werd gestoken in het proberen van de grond te krijgen dat in de horeca een uitgebreide bierkaart de normaalste zaak van de wereld wordt en dat er , behalve het merk pils en aanverwante artikelen van de grote huissponsor een grotere variatie aan verschillende bieren wordt opgenomen. Tevens iemand in de zaak die daar uitleg over kan geven, zoals ook bij zichzelf respecterende zaken een zogenaamde wijnkenner aanwezig is. Geef op die bierkaart een korte uitleg over de te kiezen biertypen ,zodat de consument geprikkeld wordt iets te proberen en eens iets anders te leren drinken. Hoe dit voor elkaar te krijgen lijkt mij een veel zinvollere discussie dan gesteggel over een woordje.Maar dat is slechts mijn mening

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Fer – jouw mening is natuurlijk heel terecht. Waarom je zo opwinden, het lijkt zinniger je op bierpromotie in het algemeen te richten.

   En dat was natuurlijk precies mijn punt! Om dat te verwezenlijken is het juist van belang de door jou aangegeven informatie te verstrekken, maar zeker ook om een level playing field te hebben – en dus moeten de niet-pilsener bieren meer nadruk op hun eigenheid leggen dan op hun gezamenlijke ‘maar wij zijn geen pils’ underdog gedachte.

   Kun jij vertellen hoe jij inhoud geeft aan wat je hierboven aanstipt? Hoe accomodeer jij de bierkaarten van je klanten, wat doe je actief om een grote variatie aan bieren in cafés te promoten?

     /   Beantwoorden  / 
 26. Freek Ruis

  Ik sluit me aan bij fer.
  Taal laat zich niet zo makkelijk reguleren. Ik ben trouwens helemaal niet tegen pils en blijf bij mijn standpunt dat we dat hele rommelige van de Belgen geerft hebben. Geweldig toch dat je vrij bent om je bier Grand Cru te noemen? Bier is Wijn! Heel fijn dat dat allemaal mag. Ik heb mij uitvoerig verdiept in de geschiedenis van het Bier en dan weet je dat een scheet van de Brouwer vantevoren moest worden aangemeld, gemeten, gekeurd. En navenant werd belast, anders volgden strenge sancties.

    /   Beantwoorden  / 
 27. Fiona de Lange

  Fer, deze reacties en kennisdeling zorgen juist voor de promotie van bier. Bovendien is het de voorbode voor hoe ‘men’ in de horeca met bier aan de slag zou kunnen en erover bier gecommuniceerd wordt. Essentieel voor de bierpromotie. Bij uitstek in Nederland is iedereen heel erg binnen de eigen muren aan ‘t werk. Door samen te praten, te werken en kennis te delen maken we stappen om een biercultuur te creëren. Geloof mij in België wordt ronduit de tijd genomen om met een goed glas bier over dit soort dingen te praten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Freek Ruis

   Ik ben graag van de partij!

   Geloof mij in België wordt ronduit de tijd genomen om met een goed glas bier over dit soort dingen te praten.

     /   Beantwoorden  / 
 28. Henri Reuchlin

  De Nederlandse consument, en helaas ook degenen die bierverkopen, hebben inderdaad een kennisachterstand op het gebied van biertypen. Ze kennen ze niet. Vandaar dat we de bieropleiding StiBON hebben opgezet (www.stibon.nl).

  Rick, dank voor knuppel en hoenderhok. Je gaat pas beseffen hoe bizar de term speciaalbier is als je alle wijn behalve rode Bordeaux ‘speciaalwijn’ gaat noemen, of iedere auto behalve een tractor een ‘luxe wagen’. Het feit dat we een term als speciaalbier nodig hebben geeft aan hoever we met de bierbeleving in Nederland gezakt zijn. Maar daar gaan we wat aan doen!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Freek Ruis

   Van mij mag Duvel zijn bier best ‘speciaalbier’ blijven noemen. Hoegaarden zijn bier ‘Grand Cru’. Autobouwers noemen hun auto ook graag Gran turismo of Bluemotion net naar gelang het hun uitkomt. Prima hoor, een opleiding, maar aub geen regulering en/of opgeheven vingertje. Dat is precies waar het vroeger mis is gegaan.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees Beerepoot

    Wie heeft het hier over regulering? Het enige dat we graag zouden zien gebeuren is de gemiddelde consument niet alleen WEET dat er andere biertypen zijn dan pils, maar ook weet WELKE typen en ze ook nog eens gaat drinken. Daar hoeft geen regulering aan te pas te komen, maar wel bewustwording bij de al of niet gespecialiseerde verkooppunten. Want als het DAAR niet gebeurt, gebeurt er uiteindelijk niks.
    Een opgeheven vingertje is wat mij betreft geen probleem, als die vinger is opgeheven om aandacht te vragen. Er is niks mis met een mening hebben en die met enthousiasme uitdragen. Je moet pas uitkijken als je meningen gaat opleggen aan anderen.

      /   Beantwoorden  / 
     1. Freek Ruis

      Ben even de naam kwijt…
      STiBON?

        /  
     2. Henri Reuchlin

      StiBON = stichting Bieropleidingen Nederland

        /  
 29. michel

  Ik denk dat er niets mis is met de paraplu aanduiding speciaalbier. Ik denk alleen dat het onderscheid destijds niet alles behalve pils had moeten zijn, maar dat er eigenlijk toen werd bedoeld bovengistend in plaats van ondergistend bier (waarvamn pils toen inderdaad 99,9% was). Tegenwoordig leven we in de luxe tijd dat bovengistend/speciaalbier al weer meer dan 10% van de Nederlandse bierplas bevat en sterk groeiende is tegen een dalend pils volume. Al met al denk ik dat het nog te vroeg is om de term speciaalbier om te wisselen voor bovengistend bier, juist vanwege de gebrekkige kennis van drinkers en verkopers. Overigens is de term speciaalbier in Nederland dan veel gebruikt, maar craftbeer, real ale en wat dacht je van degustatiebier, zijn in andere landen toch net zo ruim als deze NL term? Ik zie er geen enkel probleem in om dit voorlopig zo te houden en stel voor dit af te schaffen als het bovengistende bier meer dan 50% van de Nederlandse markt bevat, want dan wordt het ondergistende bier weer speciaal ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 30. drebus

  Denk dat een nieuwe reactie plaatsen makkelijker en duidelijker is dan antwoorden. Daarom zet ik het hier.

  Ben het met Rick eens dat geen enkele bierstijl minderwaardig is aan de andere (op te commerciële siroopmixen die dan onder de naam fruitbier op de markt komen na). Ik heb het ook vaak over ‘een heerlijke ipa, een goeie tripel’ etc in plaats van speciaalbier.
  Maar het woord speciaalbier vind ik totaal geen probleem. Dat is eigenlijk het enige waar ik nog verschil van mening.

  Wel krom, ik ben tegen het vormen naar internationale standaarden (vind het leuk dat NL er een eigen term voor heeft), maar ik zeg wel liever barley wine dan gerstewijn..

  Vind je zelf niet dat er een verschil zit in de verwachting die de volgende 2 zinnen scheppen:
  Mijn hobby is het drinken van speciaalbier.
  Mijn hobby is het drinken van bier.

  Bij de eerste zin lijk je een kenner, genieter, liefhebber, of iets dergelijks, zoals je die ook in de wijn en whisky wereld hebt.
  In de 2e zin lijk je eerder een 16 jarig manneke die ieder weekend in de keet zit te zuipen.

  Het is puur de verwachting die je ermee schept.. Zodra dit veranderd heb ik er minder moeite mee als de term speciaal vervalt. Maar om 16 miljoen mensen te veranderen, dat valt niet mee.

  Zoals ik ook al las ergens hier: de term craft/ambachtelijk wordt verkeerd gebruikt. Dit vind ik geen goede vervanger. En als er per se een vervanger moet komen dan betekend dit toch dat de term speciaalbier bestaansrecht heeft..

  Tot zo ver deze reactie, ik ga bieren proeven. Speciaalbieren!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Met je twee zinnen en de vergelijking geef je vor mij precies aan waar het mis gaat. waarom zou iemand die “speciaalbier” (wat dat dan ook zou mogen zijn) verheven zijn boven een plis drinker. Waarom het idee dat allen 16 jarige mannekes die zich vol laten lopen pils drinken? Ik drink pils en ik drink andere bieren. Ben ik nu het ene moment een kenner en het andere moment een zuiper? Ik wist niet dat ik beide in me had. Is iemand die zich avond aan avond vol laat lopen met zware stouts een kenner en iemand die elke avond gezellig ene pilsje drinkt een zuiper? Vanwaar die vooroordelen?
   Als andere mensen die vooroordelen hebben, dan pas krijg ik de neiging om minzaam te glimlachen om zoveel domheid. Craftbier of ambachtelijk bier is geen vervanger van speciaalbier, dat ben ik met je eens. Craft bier betekent wat, Speciaalbier is vooral inhoudsloos. Daarom het eerste houden en het tweede dumpen wat mij betreft. Al zal ik ook nog wel eens de mist in gaan vrees ik…

     /   Beantwoorden  / 
 31. Drebus

  Het is ook niet mijn mening, dat van de 2 zinnen. Maar zo wordt er wel een beetje tegenaan gekeken heb ik het idee. En dat is de kern van het probleem, niet de naam speciaalbier zelf.
  Denk ik tenminste.

    /   Beantwoorden  / 
 32. Dennis

  Op het flesje van Duvel staat toch echt Speciaalbier.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Freek Ruis

   Klopt Dennis. Speciaalbier is een Belgische vinding. Belgisch is ook; lekker niet reguleren, ieder doet wat anders. Levert mooie bieren op. Nog niet zo heel lang geleden zaten ze ook nog allemaal weer in een ander flesje en in een ander soort krat. Nachtmerrie voor de biergroothandel, wel mooi…

     /   Beantwoorden  / 
 33. J0hn

  Sorry voor het ‘opschoppen’ van deze oude thread, maar ik ben benieuwd wat eruit de discussie/workshop/brainstorm is gekomen.

  Verder ben ik het eens met Drebus dat:’Mijn hobby is het drinken van speciaalbier’ en niet ‘Mijn hobby is het drinken van bier’. Want staat speciaal ook niet voor bijzonder? Pils kan ook speciaalbier zijn, zolang het maar ambachtelijk is gebrouwen. Het is ook gebruikelijk bij het bestellen op een terras: “Wat voor speciaalbier heeft u?”

  Zoals in deze discussie al vaker gezegd: een woord krijg je niet zo makkelijk afgeschaft (Zo ging de week van het Nederlandse bier toch ook over speciaalbier?(http://www.weekvanhetnederlandsebier.nl/60/doel.html)), maar de betekenis kan wel veranderen (zoals bijvoorbeeld tablet, LOL).

  Wat zou de betekenis/definitie van speciaalbier moeten zijn?

    /   Beantwoorden  / 
 34. hans

  Haha deze discussie heb ik blijkbaar vorig jaar gemist, jammer want wel grappig. Ik kan in elk geval bevestigen dat de term ‘speciaalbier’ in België al jaren wordt gebruikt, of die nu hier is uitgevonden of niet, we kennen hem wél.
  En hier is het heel eenvoudig, lijkt mij: bier is een pils, of een abdijbier, of een trappist, witbier, fruitbier, amberbier, … Maar soms past een bepaald bier niet in een van deze ‘hokjes’ en dan wordt het een speciaalbier genoemd. Want het kind moet toch een naam hebben.
  Een vraagje: je hebt witbieren (per definitie wit) en je hebt fruitbieren (spontane gistingsbieren op basis van lambiek). Wat doe je met een fruitbier op basis van witbier? Je kan ze niet bij een van die twee types onderbrengen, want dat klopt niet. Wel, in België wordt dat simpelweg een speciaalbier. Of we zouden voor elk van die ‘speciallekes’ een ander type moeten bedenken, dan is het eind nog lang niet in zicht!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ton van Oorschot

   Wat we niet moeten vergeten is of de gemiddelde (bier)consument er wel op zit te wachten. Wij zijn misschien wel de ‘kenners’, maar het gros zal het een worst wezen wat ze drinken, zolang het maar pils is.

     /   Beantwoorden  / 
   1. hans

    Dan zijn alle Belgen kenners, Ton, want zij weten echt wel wat ze op café bestellen of wat ze willen. En dat is lang niet altijd pils.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ton van Oorschot

     mee eens. De gemiddelde Belg weet meer van bier af dan de gemiddelde Nederlander.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.