Biertapas of Bapas?

Een nieuwe trend lijkt geboren. Kleine hapjes bij bieren. Onlangs introduceerde Han Hidalgo als eerste het boek Biertapas en nu volgt ook de Belgische bierkenner Sven Gatz met een boekje namelijk Bapas, een samentrekking van de woorden Belgische Biertapas. Samen met zijn medewerker Jan Pille en de kok Karl Van Malderen hebben ze 50 bieren bij elkaar gezocht en daar een klein gerechtje bij bedacht.

Naast dat je er bijzonder leuke gerechtjes in kunt vinden leer je naar mijn idee ook veel over de mogelijkheden in bier- en spijscombinaties. En dit is niet alleen interessant voor de gemiddelde bierconsument maar ook voor topkoks in restaurants

Zo komt door de combinatie zoet boven zuur de volmondigheid van het bier meer naar voren. En heb ik zelf ervaren dat een pittig gerecht echt met een pittig bier smaken versterken. De restaurants die zich richten op bier- en spijscombinaties zijn steeds meer in opkomst. Voor de Nederlandse horeca is dit onderscheidend en weer eens wat anders. Zodra zij dit meer gaan introduceren in restaurants gaat de consument ook steeds meer ervaren en zien hoe mooi je, net als bij wijn, bier kunt combineren met gerechten en wat dit kan doen met de smaak.

In het tapasboekje van Han Hidalgo staat bijvoorbeeld een krabgerechtje met een hefe weizenbier. Een prachtige combinatie waarbij de zachtheid van de krab wordt versterkt door een witbier. Of probeer eens een ambachtelijke ossenworst met een dubbel bier. De presentatie doet overigens ook wonderen. Drink speciale bieren uit een wijnglas. Dit is goed voor de smaak en ziet er ineens heel anders uit, nietwaar?

Ik zou zeggen bestel een van de boekjes en kijk wat het met de bierbeleving doet!
Biertapas. Fingerfood met en bij bier. Tekst: Han Hidalgo. Fotografie: Joris Luyten. 128 pag. ISBN:978 90 8989 365 9 €14,95

Bapas/Belgische tapas kost 19,95 euro en is uitgegeven bij de Standaard Uitgeverij.

Lees ook:Biertapas: fingerfood met en bij bier
Lees ook:11-5-’10: Biertapas avond
Lees ook:16-12-2010: Biertapas in Proeflokaal ‘t Gelagh
Lees ook:Bier en Gastronomie Award 2012 gaat naar….?
Lees ook:Deze week biertapas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.