Politici bemoeien zich met drankspelletjes

Zoals gisteren op mijn blog te lezen was het het biertrechterspel uit de handel gehaald. Deze situatie is ontstaan doordat een VVD staatssecretaris het spel had zien liggen. Sindsdien zijn de poppen volgens directeur van importeur Miko aan het dansen. Naast dit drankspel zijn er nog tal van andere spellen op de markt zoals drinking roulette’ met shotglaasjes en een tic-tac-toe. Vind jij dat politici zich met deze zaken moeten bemoeien?

Gezelligheid en bier mag niet meer
Argument van de verkopers dat je de glaasjes ook met alcoholvrije drankjes kunt vullen, worden uiteraard resoluut van de hand gewezen. STAP en STIVA zijn het roerend met elkaar eens, de spellen moeten verdwijnen. Uit een reactie van STAP blijkt dat de link tussen gezelligheid en bier aanzet tot meer drankmisbruik. We mogen ‘t ineens niet meer gezellig hebben dus. Dat is natuurlijk een vreemd argument. Dat leidt dan weer tot nog meer alcoholisme aangezien veel probleemdrinkers het niet zo gezellig hebben.

Zoals gisteren duidelijk werd vind ik dat de jongeren beschermd moet worden voor groepsdruk waardoor alcoholmisbruik ontstaat. De hele kwestie in Culemborg kwam gisteren bij Pauw en Witteman aan bod. Daarin zie je ook wat groepsdruk doet! Ik denk dat dit het punt is waar STAP zich druk om moet maken en niet zozeer om de gezelligheid. Ook verslavingsklinieken maken zich grote zorgen over het toenemend alcoholgebruik onder jongeren.

Beslissing bij filialen zelf
Kamerleden Lea Bouwmeester (PvdA) en Joël Voordewind (CU) gaan Minister Edith Schippers in ieder geval kamervragen stellen over de spelllen. Politiek Den Haag vindt het belachelijk dat er geld wordt verdiend voor dit soort spellen die gericht zijn op mensen tussen de 8 en 99 jaar. EXPO die veel van dit soort spellen verkoopt gaat nog geen maatregelen nemen alhoewel ze inmiddels wel goed luistert naar de kritiek. Een woordvoerder zegt dat de spellen met een knipoog bedoeld zijn en in deze economische tijden voor lol zorgen. De beslissing om de spellen wel of niet uit de schappen te halen ligt bij de EXPO filialen zelf.

Bron: Slijtersvakblad

Lees ook:Heineken lanceert multiplatform ‘Star Player’
Lees ook:België heeft gedoe met alcoholconvenant
Lees ook:Bockbier weekendtips
Lees ook:Bierfestival Amsterdam: Geslaagd!
Lees ook:Wat is jouw favoriete lentebier?

5 reacties op “Politici bemoeien zich met drankspelletjes

  1. Fred Schiphorst

    Als ik het goed begrijp komt het spel er op neer dat je een trechter aan de mond moet zetten en dat een ander daar dan bier in gooit. klinkt meer als aanzetten tot comazuipen dan als gezellig moet ik zeggen. Bij dank en gezelligheid denk iktoch aan andere dingen. Dat gezelligheid en drank blijkbaar niet mag kunje volgens mij alleen volhouden als je van mening bent dat je deze combinatie alleen ebreikt als je jezelf zo snel mogelijk vol giet. Niet iets waar ik als voorstander van verantwoord drinken het mee eens zal zijn. Om maar een ander actueel ondewerp bij de kop te pakken: dit lijkt me gevaarlijker dan bierverkoop in een tankstation

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eijkb

    Ik ben vroeger vaker dronken geworden met een kaartspelletje dan met een of ander trechterspel. De lijst drankspellen zonder dat je iets moet aanschaffen (buiten een stok kaarten of dobbelstenen) is oneindig. Dan kan je wel 1 spel willen verbieden maar dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Als je zoiets roept doe het dan in het algemeen i.p.v één product op de korrel te nemen, dat is kortzichtig en makkelijk proberen te scoren.

    Voor de goede orde, als producent of verkoopkanaal van dergelijke spellen ben je ook niet maatschappelijk verantwoord bezig.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Alles verbieden zal niet mogelijk zijn, maar een beroep doen op een leverancier om daarnaast niet nog een extra mogelijkheid aan te bieden om een delirium op te lopen lijkt me toch geen verkeerde zaak. Zeker niet omdat de tekening op de doos glashelder is. Er gaan glazen bier tegelijk in en die mag de arme jongen aan het eind van de trechter opzuipen…

        /   Beantwoorden  / 
  3. John

    Betutteling.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Alexander

      Dat is het verbod van Heroine zeker ook?

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.