Belgian Family Brewers groeit uit naar 20 brouwerijen

Het netwerk van Belgische Familie Brouwers groeit steeds verder uit. Vorig jaar stond de teller nog op 15 aangesloten brouwerijen, inmiddels is het netwerk uitgebreid naar 20. Belgian Family Brewers promoot de historische en onafhankelijke familiebrouwerijen die een werkelijke meerwaarde betekenen voor de identiteit en de authenticiteit van het Belgische Bierbrouwerijwezen. Het BFB-label staat voor het feit dat het bier in België wordt gebrouwen in een familiebrouwerij waar minimaal 50 jaar onafgebroken wordt gebrouwen. Ook dient het uniek te zijn. Er mag geen kopie of etiketbier zijn. Kunnen wij niet zo’n bescherming voor ons bockbier opwerpen?

Wanneer gaan we in Nederland een dergelijk initiatief starten? Bieren die uniek zijn en in Nederland worden gebrouwen? De afkomst van Belgisch Bier wordt in het buitenland nogal eens misbruikt omdat Belgisch bier voor kwaliteit staat. Misschien dat we eerst maar eens moeten zorgen dat men graag wil roepen dat het bier uit Nederland komt ;-) . Met welke typische Nederlandse stijl zouden we dat kunnen doen? Is onze Nederlandse manier van bockbier brouwen, oorsprong ligt in Duitsland natuurlijk, geen bescherming waard. Er komen immers steeds meer buitenlandse toetreders die een bockbier voor ons proberen te brouwen!

Cheers!

Lees ook:Belgian Beer Café opent in Polen
Lees ook:50 jaar voorbereiding: nieuw bockbier
Lees ook:Bierliefhebber wil 2,50 tot 3,00 euro voor bockbier betalen
Lees ook:Wat is nu het beste bockbier van Nederland?
Lees ook:Tijd voor bockbier! Toch?

9 reacties op “Belgian Family Brewers groeit uit naar 20 brouwerijen

  1. Fred Schiphorst

    Zeker over Bockbier is dat best een lastige. Ik denk persoonlijk dat we in Nederland de norm voor Bockbier nogal aan het oprekken zijn. Ik had het er laatst met iemand over en samen concludeerden we dat er hele goede bieren zijn die we ook beslist niet kwijt willen, maar waarvan je de vraag moet stellen of het nog bockbier is. Voor de dagelijkse praktijk vind ik dat niet zo’n probleem. Maar ik vrees dat om bockbier te beschermen er consensus moet zijn over de eisen waaraan een bockbier moet voldoen. “Een bier van categorie S” of het noemen van een stamwortgehalte volstaat dan niet. Dus voor we iets kunnen beschermen zullen we volgens mij eerst moeten nagaan wát we dan moeten beschermen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans Stienen

    Ik ben het wel met Fred eens. Kijk maar eens naar de ontwikkeling van alle authentieke blonde, bruine en tripel bieren in Belgie. Steeds meer experimenten worden er uitgevoerd om je te kunnen onderscheiden ten opzichte van de massa. Concrete specifieke omschrijvingen en eisen bestaan er niet en dus kan de grens opgezocht worden. Wie bepaalt vervolgens dat een bier van 9% alc, lekker hoppig geen blond genoemd mag worden……. En ook alle variaties binnen het bokbierensegment zijn grensverleggend. Van de andere kant is dat ook logisch, als alle brouwers onderscheidend vermogen moeten zoeken tussen de regels van 6.5 – 7,5% met kenmerken als robijnrood kleurig, licht bitter-zoet, dan wordt het erg lastig. Ik waardeer en stimuleer juist alle innovaties hierin. Het enige wat me tegenstaat zijn brouwers (met name van onze zuiderburen) die hun bestaande dubbels eenmaal per jaar onder de noemer van bokbier verkopen. Ik blijf dat frustrerend en vervelend vinden. Wel knap dat die kabouters dat ieder jaar weer luk ;)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Ik weet niet hoe het dit jaar is, maar voorgaande jaren vond ik het bier van Chouffe weinig met bockbier te maken hebben. Dat was ook mijn waarneming toen ik het een avondje mocht tappen op het BBF. Mensen kwamen naar me toe omdat ze hoorden dat hier een ander bier dan bockbier werd getapt. Daardoor liep het wel als een trein overigens.

        /   Beantwoorden  / 
  3. hans

    Worden hier geen twee zaken door mekaar gehaald? De BFB-erkenning gaat in de eerste plaats om de brouwerij. Brouwerijgigant Inbev bv., die al honderden jaren bier in België brouwt, zal hier geen aanspraak kunnen op maken wegens geen familiebrouwer meer. Niet het bier of zijn soort staat centraal, maar de herkomst. De vergelijking met bockbier gaat hier m.i. dan ook niet op. Hiervoor kan je dan eerder verwijzen naar de erkenning als “Vlaams Streekproduct” dat wel op een type (niet alleen bier) slaat. Zie http://www.streekproduct.be. In dat plaatje zou bockbier kunnen passen, maar alleen zoals Fred zegt als er een bepaling is over wat bockbier precies is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Ik denk dat een Nederlandse vereniging van familiebrouwers niet groot zou worden. De meeste brouwerijen in ons land bestaan nu eenmaal nog geen generaties. Ons land is lang gedomineerd door Plisbrouwers. De huidige opmars van kleine brouwers met hun bijzonder bieren is van vrij recente datum en gaat zeker geen generaties terug volgens mij. Wat het natuurlijk wel bijzonder maakt dat het nu zo goed gaatin de bierwereld in Nederland

        /   Beantwoorden  / 
      1. hans

        Vandaar, de vergelijking gaat niet helemaal op ;-)

          /   Beantwoorden  / 
      2. Eric van der Lugt

        Dat de groep niet groot zou zijn is voor mij persoonlijk geen argument om zo’n groep niet te starten. Het gaat toch niet om de grootte van de groep maar waar de groep voor staat.

        Verder ben ik het ermee eens dat er dan eerst maar eens vastgesteld moet gaan worden wat de parameters van een bockbier zijn.

          /   Beantwoorden  / 
        1. JW

          Er bestaat al een ‘Kring van Familiebrouwerijen’ met daarin Gulpener (1825), Alfa (1870), Budels (1870) en Lindeboom (1870). Zij brengen gezamenlijk de ‘Smaak van Echt’ uit. Alle andere ‘oude’ brouwerijen zijn niet langer in familiehanden.

          Familiebrouwerijen van de nieuwe lichting zijn bijvoorbeeld de Friese (1985) en ‘t Kuipertje (1987), waarbij alleen die laatste al aan de tweede generatie toe is.

            /   Beantwoorden  / 
    2. Fiona de Lange

      Hans, België staat bekend om zijn Belgian Style bieren. Een doel van Belgian Family Brewers is ook om dit te beschermen. In Nederland is Bockbier het meest gedronken speciaalbier na pils. Wat gaan wij in Nederland beschermen om onze biercultuur te beschermen, en daardoor deed ik een voorzet op de bockbier cultuur.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.