Ik dacht dat de strijd om het zwaarst alcoholische bier ter wereld begraven was. Waarschijnlijk dacht de eigenaar van de Schotse brouwerij Brewmeister na over hoe hij de meeste kans had om in één klap wereldwijde bekendheid te krijgen. Er werd het ´bier´ Armageddon gebrouwen met een alcoholpercentage van 65 procent. Gelukkig geeft de brouwer zelf toe dat het minder op bier lijkt en meer met een gedestilleerde drank te maken heeft dat naar bier smaakt. (foto: Brewmeister)
Het bier bevat kristal mout, tarwe, haver vlokken, Schots bronwater en met een bevriezingstechniek is het alcoholpercentage verder verhoogd. Hiermee is de Nederlandse brouwerij ’t Koelschip, voor zover dat al gold, geen wereldleider meer van het zwaarste alcoholische bier ter wereld. Armageddon kost per fles van 33 centiliter 100 euro.
Lees ook:Brewmeister lanceert opnieuw sterkste bier ter wereld
Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Het beste witbier van de wereld komt uit Haarlem
Lees ook:Vierde jubileumbier Brouwerij De Leckere: Lentekuit
Lees ook:Tripel Karmeliet favoriet
Wat mij betreft mag de brouwer het helemaal zelf opdrinken. Succes er mee.
Mag je dit eigenlijk wel bier noemen ?
Die discussie is al eerder gevoerd …. er is in ieder geval geen sterke drank aan toegevoegd… en de basis is een gebrouwen bier. Maar ja het is geen bier dat uit één brouwproces wordt gehaald…
Als je wel alcohol toe voegt mag je het dan geen bier meer noemen? Ik denk dan even aan de bieren waaraan tijdens het lageren in sterke drank gedrenkte houtsnippers worden toegevoegd om het alcoholpercentage wat op te krikken. Is dat nog bier?
Dit lijkt me moutwijn, bier is in principe niet zwaarder dan 12%.
Wordt het niet eens tijd dat er geregistreerde omschrijvingen komen? Dit geldt ook voor alcoholvrij natuurlijk!! Ook geen bier.
Er zijn zeker regels over wat Bier in Nederland genoemd mag worden. Maar zolang 60% van de wort bestaat uit gerste en tarwemout ben je al daar. Zolang je geen sterke drank toevoegd (niet in grote mate althans) mag een product met zulk hoog alcohol gehalte een bier genoemd worden.
Eisbock wordt al gemaakt sinds jaar en dag en is gewoon een van de vele technieken om een mooi bier te maken.