Nederland wil bierbelasting massaal de deur uit

stopbierbelastingDe brouwers en biertapperijen in Nederland hebben de eerste resultaten uit de campagne stopbierbelasting.nl bekendgemaakt. In een poll op de actie www.stopbierbelasting.nl hebben al ruim 75.350  Nederlanders (stand 10 oktober) gestemd tegen een verhoging van de bierbelasting. Dit is 81,8% van de stemmers. Ook op Facebook en Twitter leeft de actie van de brouwers en biertapperijen. De steun komt van consumenten, bierconsumentenvereniging PINT, horeca, groothandels, detailhandel, studenten en vele anderen.

De resultaten worden gepresenteerd in onderstaande korte film die ook aan de woordvoerders van Financiën en Economische Zaken in de Tweede Kamer op een ’dienblad’ is aangeboden. De Kamerleden Helma Nepperus (VVD) en Dion Graus (PVV) hebben al een dienblad in ontvangst mogen nemen tijdens de jaarlijkse Nederlandse Brouwers Bockbierlunch op 7 oktober in Den Haag.

Kosten hoger dan opbrengsten
Sinds 2002 is de accijns op bier fors verhoogd. In 2002 werd de accijns met 18 procent verhoogd, in 2009 met 30 procent en in 2013 met 10 procent. De brouwers en biertapperijen in Nederland willen de nieuwe verhoging van de bierbelasting per 1 januari 2014 stoppen. Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: “Het kabinet heeft op Prinsjesdag aangekondigd de bierbelasting met 5,75% in 2014 te verhogen. Deze ‘verlaagde’ verhoging van 5,75% zien we als een stap in de goede richting. Maar ook nu zullen de belastingverschillen met onze buurlanden verder toenemen. We roepen de overheid daarom op de hele belastingverhoging op bier terug te draaien. De massale steun die we daarvoor krijgen van consumenten en vele andere maatschappelijke partijen, maakt dat we ons volledig blijven inzetten.”

Economische belangen in grensstreek!
Zelf heb ik onder niet en wel bierdrinkers eens rondgevraagd. Sommigen vinden het een luxe goed en dus begrijpen ze dat in moeilijke tijden hier geld vandaan wordt gehaald. Als je vervolgens echter uitlegt wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse economie en ondernemers in de grensstreken schrikt men. Dus mocht je minder tegen heffing van belasting op bier zijn, hou dan vooral ook de toekomst van deze ondernemers in de gaten en stop de bierbelasting!

Campagne gaat door
De campagne stopbierbelasting.nl gaat in ieder geval gewoon door. Nederlanders worden met behulp van vilten, flyers en posters in de horeca, social media en promoteams geïnformeerd over de campagne en opgeroepen hun stem te laten horen op de actiesite stopbierbelasting.nl.

Lees ook:Prinsjesdag: Accijns op bier in 2014 verder omhoog
Lees ook:Tussenstand petitie ‘Stop de bierbelasting’
Lees ook:Hogere bieraccijns kost banen en stimuleert biertoerisme
Lees ook:Lenteakkoord slecht voor de biersector
Lees ook:Accijnsverhoging zorgt voor minder alcoholverkoop

Eén reactie op “Nederland wil bierbelasting massaal de deur uit

  1. F,L. Pack

    “Kosten hoger dan opbrengsten”

    rationele argumenten hebben m.i weinig zin omdat het voor een deel helemaal niet om opbrengsten gaat, maar om het tevreden houden van bepaalde (conservatieve) groeperingen met een sterke en zeer succesvolle anti-alcohol lobby.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.