IJskoud bier met de klanken van dizzy gillespie, het is tijd voor jazzcookin

internationale dag van de jazz

Misschien wist je het al, vandaag is het internationale dag van de jazz. De VN heeft deze dag uitgeroepen: “Jazz gave music to the courage that drove the civil rights movement in the United States, and it continues to provide inspiration to millions of people across the world, seeking freedom, fighting for respect and human dignity.”

Nou dat weten we dan ook mooi weer. Op de pagina van de vn gaan ze nog wel even door over de invloeden van jazz. Erg leuk allemaal, maar wat er niet staat is dat dranken als whisky, rum, gin, wijn en bier voor veel  jazz- en bluesmusici dankbare inspiratiebronnen zijn. Zeg  je jazz dan denk ik in ieder geval gelijk aan duistere clubs met rokerige zaaltjes waar gedronken wordt tot je erbij neervalt. Niets van dat stijve stilzitten in driedelig pak, maar wilde tafrelen vol dans, drugs en drank.

Het zal niemand daarom verbazen dat er een jazz en bier kookboek is. Het boek The Taste Of Bier, Jazz & Blue verscheen al in 2012, maar omdat het vandaag jazz dag is, leek het mij leuk om het nog een keer aan te halen. Het boek bevat 32 swingende recepten geïnspireerd door jazz, blues en bier.

Auteur Han Hidalgo vertelt vol passie over muziek en legt  goed uit hoe de gerechten bereid moeten worden. Het is daarom een bijzonder leuk en uniek boek, zelfs voor mensen die helemaal niet kunnen koken. Je kunt namelijk ook alleen het bijpassende bier drinken en naar de genoemde jazz- en bluesnummers luisteren. Dus zet het bier maar koud, doe je schort om en kruip achter het fornuis. Jazzcookin is coming to town:

Meer weten over jazz, bier en koken? Ga dan naar de website jazzcookin of bestel het kookboek The Taste Of Bier, Jazz & Blues (€ 15, 90 exclusief verzendkosten) via biermagzine.nl.

 

Drinking Beer

‘Let’s have a party an’ drink up a lot of beer, Let’s have a party an’ drink up a lot of beer. Well, wine is fine but, give me lots of beer,Wanna drink some beer, talk some trash this mornin’, aldus het begin van ‘Drinking Beer’ een compositie van blueszanger Jimmy Witherspoon. Vier maanden na de opnamen voor ‘Baby, Baby, Baby’ met nummers als ‘Bad Bad Whiskey’ en ‘One Scotch, One Bourbon, One Beer’ werd ‘Drinking Beer’ in augustus 1963 op de plaat vastgelegd. Naast de karakteristieke diepe, rokerige stem van Witherspoon horen we gitarist T-Bone Walker. Witherspoon maakte zijn eerste opnmen met het orkest van Jay McShann in 1945. In 1949 scoorde hij met dit orkest een hit namelijk ‘Ain’t Nobody’s Business’, gevolgd door ‘No Rollin’ Blues’ en ‘Big Fine Girl’ in 1950.

Risotto met tuinerwten en boerenham

Ingrediënten voor 4 personen:

200 gram rijst voor risotto, bijvoorbeeld arborio of carnaroli

1 sjalotje

2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel roomboter

1 liter gevogelte- of groentenbouillon

150 gram boerenham of Ardeense ham, dunne plakjes

200 gram tuinerwten, vers, diepvries of uit pot of blik

50 gram geraspte Parmezaanse kaas

peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereiding:

De plakjes boerenham of Ardeense ham in een koekenpan, zonder vet of olie, droog bakken.

Sjalotje schillen en in stukjes snijden. Een mengsel van olie en roomboter in een soeppan

verwarmen en de stukjes sjalot kort roerbakken. De rijst erbij doen en kort meebakken. Hittebron

verlagen en de warme bouillon al roerende bij beetjes toevoegen tot het vocht door de rijst is

opgenomen. Dit duurt 20 tot 25 minuten. Na ongeveer 15 minuten de tuinerwten erdoor roeren.

Deksel op de pan doen en nog 3 minuten garen. Zo warm mogelijk serveren en met de plakjes

boerenham of Ardeense ham en geraspte Parmezaanse kaas garneren. Een goed gekoeld glas

Duits en Lauret blond erbij drinken.

 

Bron: Han Hidalgo: The Taste Of Bier, Jazz

 

Lees ook:Bier en muziek: een nieuwe beleving
Lees ook:Bierrecept: pasta met La Gauloise amber
Lees ook:Wereldwijd nieuwe horecaglazen voor Grolsch
Lees ook:50 Bier en Kaas Combinaties
Lees ook:Heerlijk gerecht bij ABT-bier van de maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.