Hnq.t Oude godendrank met moderne twist

Foto: RMO

Bier, in Egypte wordt het al meer dan 4500 jaar gebrouwen. Dat heb ik niet zelf verzonnen, daar zijn bewijzen voor. Archeologen hebben grafwanden gevonden met afbeeldingen van bierbrouwers. Dat ging er toen nog heel anders en vrij primitief aan toe, maar toch hadden ze al door dat bier een drank was met potentie. Deze brouwers noemden hun drank Hnq.t, het Egyptische woord voor ‘bier’

Het bier leek toen nog helemaal niet op de drank die we nu drinken. Het leek meer op een soort licht alcoholhoudende broodpap. Waarom ik hier nu ineens over begin? Het Rijksmuseum van Oudheden viert de nieuwe vaste opstelling Egypte en de nieuwe tentoonstelling ‘Koninginnen van de Nijl’ met een eigen biertje.

De Leidse brouwerij Pronck en cultureel ondernemer Janko Duinker zijn op zoek gegaan naar de geschiedenis van het oude bier en hebben een moderne twist gegeven aan de traditionele drank.

Woensdag 23 november wordt Hnq.t (spreek uit Hèn-kèt) geïntroduceerd, het moderne oud-Egyptisch bier. Met ingrediënten zoals spelt en koriander hint het naar de oudheid, ‘maar het blijft een eigentijds bier’ aldus Janko Duinker.

Mocht je bij de introductie aanwezig willen zijn, dan kan dat. De introductie is op 23 november om 20.00 uur. Conservator Lara Weiss zal een lezing geven gevolgd door een proefsessie met Benjamin Wegman. Aanmelden kan via [email protected] Kosten €5.

Lees ook:Drink als een farao
Lees ook:Introductie tweede exclusieve Duvel Distilled
Lees ook:Meesterbrouwer Gerard van den Broek gaat toeren
Lees ook:Wereldintroductie Bavaria-uitstraling bijna afgerond
Lees ook:Bavaria lanceert nieuw logo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.