Drink als een farao

Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen toen ik hoorde over het moderne oud Egyptische bier, speciaal gebrouwen voor het Rijksmuseum van Oudheden.

Vandaar dat ik zaterdag maar ben gaan proeven. Voor mij was het ook alweer een tijd gelden dat ik voor het laatst de mummies en sarcofagen gezien had. Na een ochtendje oude beschavingen, was ik wel toe aan wat verfrissing. 

En HNQ.T (spreek uit Hèn-Kèt, Oudegyptisch woord voor ‘bier’) is heel verfrissend. Het is gebrouwen met spelt en koriander, een graansoort en kruid dat in de tijd van de grote farao’s ook al groeide en bloeide in Egypte. Het is een toegankelijke en moderne variant is geworden op een bijna 4500 jaar oude klassieker.

En wat mij betreft is het goed gelukt. HNQ.T is lekker en verfrissend, een prettig doordrinkbier. De koriander is aanwezig, maar zeker niet overheersend. Het bier is zacht met een iets zoetige nasmaak. Een perfect bier voor een zwoele zomeravond,of een  ideale dorstlesser voor in het museum, zeker omdat het een alcoholpercentage heeft van 4.9%

Ik weet niet wat de brouwers van Pronck in gedachten hadden toen ze aan deze uitdaging begonnen, ik kan wel zeggen dat ze deze trend wat mij betreft mogen voortzetten. Er zijn nog genoeg musea in Leiden waar ze voor kunnen brouwen.

Het bier is zo ver ik weet alleen te verkrijgen in de museumwinkel van het Rijksmuseum van Oudheden. De winkel is vrij toegankelijk, je hoeft dus niet verplicht eerst langs krokodillenmummies, prachtige beelden, grafkisten en tijdelijke topstukken uit Turijn.

Lees ook:Hnq.t Oude godendrank met moderne twist
Lees ook:Leithon, drink als een viking
Lees ook:Vliegend bier
Lees ook:Brand in de Abdij van Rochefort!
Lees ook:Mannenliefde, roze bierwolk met bite

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.