Nederlandse Cask Conditioned Real Ale dagen groot succes

Foto van Facebook

Op initiatief van Simon Fokkema van Bierproeflokaal In de Wildeman vonden vrijdag 11 en zaterdag 12 februari 2011 de eerste Nederlandse Cask Conditioned Real Ale dagen plaats. Dat het een groot succes was bleek wel aan het grote aantal mensen dat aanwezig was!

Toen ik vrijdag om zes uur ‘s avonds binnen kwam was het al behoorlijk druk en later werd het zo mogelijk nog drukker. Er werden zes bieren gepresenteerd waar acht brouwerijen hun best voor hadden gedaan. Hûh? Ja, dat komt zo wel.
Wat was er aan de hand? Simon had op Facebook een oproep gedaan aan de brouwers van Nederland om een Real Ale te brouwen en in casks te vullen die hij voorhanden had. Diverse brouwers hebben hier gehoor aan gegeven en van het een kwam het ander.
 
Ik ben netjes het rijtje van de aanwezige bieren afgegaan en het eerste bier was de C.C. IPA van De Connectie, en daar komt ie dan: De Connectie is een samenwerkingsverband van Brouwerij De Eem, Vat No.13 en De Lepelaer. De hop kwam meteen binnen! Een zeer smakelijk en geslaagd bier mag ik wel zeggen, en met een alcoholpercentage van 4,5% voldoet het bier ook aan de stijl. Het kán wel, een laag alcoholisch smakelijk bier brouwen! Daarna Ramses Hop (6,6%). Ook weer hop hop hop wat de klok sloeg, wederom een heel mooi bier. De verwachtingen waren hoog gespannen voor de Emelisse IPA (7%), maar die vond ik erg tegenvallen. Zoet (niet veemd met een eind SG van 1020), fruitig, amandel en een vreemde bijsmaak. Gelukkig hoorde ik later van brouwer Kees dat ie door anderen wel gewaardeerd werd. De hoogvlieger Stormvogel van De Snaterende Arend was aan de beurt. Met 10% alcohol en een volmondige zoetheid vond ik dit meer een Quadrupel en niet een Real Ale. Nummer 5 was een Dark Pale Ale (7,2%) van Klein Duimpje. Het eerste donkere bier – dat een behoorlijke chocoladetoets had, die ik echter snel vond uitvloeien naar een amoniaksmaak. Niet voor mij weggelegd, maar ik hoorde dat anderen deze smaakbeleving (gelukkig) niet hadden. Als laatste konden we van Donder en Bliksem Cascade (5,7%) van – hoe kan het ook anders – De Molen genieten. Als enige op (nieuw Zweeds) eiken was dit bier, zoals Mike van de Texelse treffend zei, groen. Lente, hop, grasveld, fris waren woorden die opkwamen bij het drinken van dit hoppige bier met een lange bittere nasmaak. Een bier dat naar meer doet verlangen. Bij lege casks zouden er bieren gewisseld worden, maar die gunde ik nieuwe bezoekers. Misschien dat je zelf zo nog even heen kunt gaan!
 
Els en Henk van het eerste uur waren ook aanwezig. Els had vele kazen bij haar, een half varken en oesters (dat laatste heb ik alleen van horen zeggen). Een broodje varken met chutney van Elaine scheen erg smakelijk te zijn en de kazen roken je neus in! Uiteraard waren er diverse brouwers vertegenwoordigd. Van de acht waren er vrijdag zeven aanwezig, waardoor er vele terugkoppelingen plaatsvonden.
Ik kan niet zeggen dat het allemaal Real Ales waren, maar wel dat het ontzettend gezellig was, de belangstelling groot en dat het daardoor direct voor herhaling vatbaar is! Welke níet aanwezige brouwerijen nemen deel twee voor hun rekening?

Lees ook:Eerste Nederlandse cask conditioned Real Ale dagen
Lees ook:Haags lentebierfestival smaakt naar meer
Lees ook:‘Levend bier’ in Antwerpen
Lees ook:Nederland 7 deugden rijker
Lees ook:Vrouwelijke Real Ale bierdrinkers stijgt fors

11 reacties op “Nederlandse Cask Conditioned Real Ale dagen groot succes

  1. Hagar

    ben je lekker…. had er al weken naar uitgekeken.. krijg ik net op het verkeerde momnet griep…
    Hopelijk komt er nog een 2e editie…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Gerard Y

    Simon staat er wel heel herkenbaar op, de dag erop waren zijn haren kort geknipt :-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kees

      De foto is niet van de Nederlandse Real Ale dagen, maar van de Britse Real Ale dagen in december 2010. De heer in pak op de voorgrond is de eigenaar van de Castle Rock brewery, winnaar van de Champion Beer of Britain op het Great British Beer Festival 2010 namelijk het Harvest Pale Ale.

      Cheers!

        /   Beantwoorden  / 
  3. Fred Schiphorst

    Volgens mij hebben we vrijdag het begin van een traditie mee gemaakt. Het bier, het eten, de mensen, alles klopte gewoon en dan heb je een heel leuke avond. Zaterdag kon ik niet, maar ik ben er van overtuigd dat het weer zo gezellig en smakelijk is geweest. Hulde voor Simon en het hele team.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Kees

    Frans, ik ben het niet eens met de volgende twee opmerkingen van je :

    ” Met 10% alcohol en een volmondige zoetheid vond ik dit meer een Quadrupel en niet een Real Ale.” en ” Ik kan niet zeggen dat het allemaal Real Ales waren, … ”

    Volgens mij is Real Ale namelijk op zich geen biertype, maar een aanduiding voor de manier waarop het wordt gebrouwen en vooral voor de manier waarop het aan de consument wordt aangeboden.

    Ook in het Verenigd Koninkrijk worden er stevige en wat zoetere bieren gebrouwen (toegegeven, wat minder vaak dan hier in Nederland) en zolang ze maar zonder toevoeging van koolzuur of menggas door middel van een pomp of door zwaartekracht worden getapt vallen die ook gewoon onder de noemer “Real Ale”.

    Of heb ik het nou mis?

    Groet,
    Kees Beerepoot

      /   Beantwoorden  / 
    1. ruud van moorst

      Kees, ik ben het met je eens. Met real ales kun je alle kanten op. Het was daarom juist zo interessant om te zien hoe de nederlandse brouwers dit hebben geinterpreteerd. Een grote diversiteit aan smaakbelevingen was het resultaat. En natuurlijk kun je niet naar ieders mond brouwen. Belangrijk echter was dat de bieren technisch ok waren. Simon, bedankt voor de uitdaging en kom maar op voor een volgende keer.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Frans Ruiter

      Kees, je hebt gelijk. Achteraf moet ik zeggen dat het meer een verwachting van het type van mij is geweest dan dat de bieren daadwerkelijk binnen de omschrijving ervan vallen.

        /   Beantwoorden  / 
  5. Fiona de Lange

    Errug leuk verhaal Frans! Complimenten!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Alexander

    Ons hoekje vondt de molen nu juist niet zo lekker.
    Voor de rest prima avond, goede sfeer, prima bier. Dit mag vaker. Misschien een duitse avond een idee voor de wildeman?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Houd vooral de agenda van de Wildeman in de gaten. Er zijn elk jaar naast de Nederlandse Bierweek Britse, Duitse en Geuzedagen. Steeds op dinsdag en woensdag en steeds met lekker bier en lekker eten. Kortom: aan je wens wordt jaarlijks al voldaan.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Alexander

        grin. zal doen, maar niet iets om door te linken op de PRNH-website?

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.