Samenwerking brouwers geeft nieuwe inzichten

In Amerika zijn er 8 ambachtelijke brouwers die jaarlijks samenwerking rondom een bepaalde bierstijl. Ze maken niet samen een bier maar proberen allemaal aan een bierstijl een eigen invulling te geven en een bier te brouwen. Vervolgens gaat men de resultaten evalueren om te bekijken welke nieuwe bieren er allemaal zijn ontstaan. Het is niet alleen voor henzelf maar ook om aan het publiek ieder jaar weer te laten zien welke diversiteit er mogelijk is in één bierstijl.

Ik vind dit echt een fantastisch initiatief. De brouwers maken de bierdrinker en ook niet-bierdrinker er namelijk bewust van dat er zoveel smaken mogelijk zijn in bier en dat bijvoorbeeld een porter niet altijd dezelfde porter is. Deze bierstijl is het vertrekpunt voor het komende jaar. De brouwers gaan naast het toevoegen van verschillende ingrediënten ook in brouwtechniek onderscheidend proberen te zijn. Brouwers leren op deze manier veel van elkaar en dit leidt al snel tot grote verbeteringen maar met name vernieuwingen in het brouwproces. Er wordt echt gekookt met bier en gekeken welke bijzondere ingrediënten toegevoegd kunnen worden.

In Nederland kennen we dit fenomeen min of meer ook in de ‘Smaak van Echt’. Daar is het echter meer het thema, dit jaar zomerse bieren, waarbinnen de brouwers een bier ontwikkelen. Dus ze vertrekken niet vanuit een bierstijl. Dit geeft ook al bijzondere en leuke resultaten. Voor de Nederlandse biermarkt zou een dergelijk project vanuit een bierstijl wellicht ook zeker interessant zijn!

Klik hier voor het Amerikaanse verhaal!

Lees ook:Borefts bierfestival Bodegraven uniek
Lees ook:Unieke bierproeverij bij Brouwerij De Molen in aantocht….
Lees ook:World Beer Cup winnaars 2010
Lees ook:Start Brussels Beer Challenge!
Lees ook:Top 7 interessante speciaalbier trends in Amerika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.