Frits Kuiper van Brouwerij ‘t Kuipertje overleden

Maandag 21 februari is Frits Kuiper overleden. Hij was de oprichter van Brouwerij Het Kuipertje. In 1987 werd de brouwerij opgericht nadat Frits Kuiper bij de gemeente, waar hij werkte, nog maar voor halve dagen aan de slag kon n.a.v. een ingrijpende reorganisatie. Het eerste bier kwam uit de brouwketels op 1 februari 1988. De amateurbrouwer besloot al snel fulltime te gaan brouwen en zijn baan als ambtenaar op te zeggen.

Hij liep een aantal stages bij andere brouwerijen (w.o. Brouwerij de Gans en Brouwerij Het IJ), maakte zijn eigen brouwinstallatie en ging van start onder de naam Gelderse Bierbrouwerij het Kuipertje. De eerste twee jaren van haar bestaan was de brouwerij gevestigd in de zijvleugel van een voormalige school in Herwijnen, die hij moest delen met een kofferfabrikant.

Nadat het pand werd verkocht vond hij in 1989 onderdak in een vleugel van een oude steenfabriek (De Koornwaard) aan de Linge te Heukelum. Ook dat duurde maar kort, want nog geen jaar later verhuisde hij naar het vroegere koetshuis van diezelfde steenfabriek. Een hele verbetering, daar hier ook onderdak was voor het proeflokaal (Het Koetshuis), wat ruim en gezellig is ingericht.

Sinds 1 januari 2000 werd Henk Kuiper, de zoon van Frits, deelgenoot van de brouwerij. Ook zijn vrouw Dio steekt haar handen uit de mouwen. Per 1 januari 2002 verliet Frits Kuiper de brouwerij, waarna Henk de scepter zwaaide. In de brouwerijwereld stond hij bekend om zijn grote dosis humor en gezellige verhalen. De Nederlandse Brouwwereld zal hem missen. Ik wens de familie Kuiper veel sterkte toe met dit verlies. Frits wordt zaterdag 26 februari in besloten kring begraven.

Uit respect voor het bericht heb ik dit bijna integraal overgenomen van de Bron: Bav

Lees ook:Horeca brengt 56.375 euro naar KiKa
Lees ook:Familiale aandeelhouders Duvel Moortgat bezitten nu 95%
Lees ook:Eerste bier voor Witte Klavervier Zwolle
Lees ook:Jopen brouwt twee bieren voor Haarlemse horeca
Lees ook:Snelle oplossing conflict Westbroek vs Bavaria

2 reacties op “Frits Kuiper van Brouwerij ‘t Kuipertje overleden

  1. bierwinkel leiden

    Een kleurrijk persoon, met dito bieren. We zullen ‘m missen! Sterkte aan iedereen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Edo

    Ik herinner mij Frits als een vrolijke, kleurrijke en gedreven man, die schitterende rondleidingen heeft gedaan, vooral als hij zelf een lekker glaasje van zijn eigen product had genuttigd. Het leek soms alsof hij wat aan rotzooide, maar Frits wist heel goed waar hij mee bezig was.Sterkte aan de familie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.