In gesprek met…. Texelse Bierbrouwerij

Tien jaar geleden was het voor het laatst dat ik op Texel kwam. Dat werd dus tijd om het vrolijke eiland een bezoek te brengen! En dan sla je als bierliefhebber de Texelse bierbrouwerij uiteraard niet over. Op een zonnige dag ging ik met de boot over waarna ik naar het plaatsje Oudeschild reed. De brouwerij ligt net een paar kilometer uit het centrum langs ‘dé’ doorgaande weg. Met het binnenstappen in de brouwerij volgde een warm onthaal door Maurice Diks, brouwmeester van de Texelse bierbrouwerij. Eén ding werd mij direct duidelijk. Ze hebben hier de afgelopen jaren ‘in stilte’ keihard gewerkt. Dat de brouwerij al zo groot is, dat was totaal langs mij heen gegaan!

 

 

Het team van de brouwerij zorgt, ieder met hun eigen expertise, voor een goede, gezonde onafhankelijke brouwerij. Al in 1999 vonden op de huidige locatie brouwactiviteiten plaats waarbij in 2004 het koperen brouwhuis werd overgenomen. Voor 2004 werkte Maurice ook al vijf jaar in de kleine brouwerij en zag veel kansen die nog onbenut waren gebleven. De huidige directie bouwde de kleine, zelfstandige ambachtelijke brouwerij langzaam uit tot een begrip op Texel en omstreken. Met gebruik van de hedendaagse techniek, lokale ingrediënten zoals gerst en tarwe en het Noord-Hollands duinwater worden inmiddels zo’n 9 à 10 verschillende bieren gebrouwen. De brouwerij betekent veel voor haar omgeving en neemt hierin duidelijk haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maurice Diks: “Duurzaam vind ik zo’n leeg woord en wordt vandaag de dag meer als marketingterm gebruikt dan dat het iets zegt. Ik vul de betekenis van het woord liever in en vertel wat we echt doen. Een voorbeeld zijn de boeren op Texel die ons voorzien van heel veel granen. Tijdens de voorjaar- en zomermaanden laten ze dit met grote borden in de velden met de tekst ‘hier groeit 400.000 glazen Texels bier’ maar wat graag zien. Ook laten we opgewekte warmte uit de vergisting terugvloeien in de warmtekamers, dat bespaart energie.”

Ineens zijn ze daar
Ongeveer vier jaar geleden stond ik op Bierelot, een klein festival in Boxtel. Texels Hazelot speciaal gebrouwen voor de alliantie van Biertapperijen werd ten doop gehouden. Dit was voor mij de eerste keer dat ik in het zuiden kennis maakte met de Texelse Bierbrouwerij. “Na de overname in 2004 zijn we eerst begonnen met de lokale markt op Texel en vervolgens het noorden van Nederland. Daarbij staat de kwaliteit van ons bier voorop. Iemand die ons bier drinkt en lekker vindt willen we de volgende keer opnieuw datzelfde bier aanbieden. Op het gebied van hygiëne en kwaliteit zijn we als team echt bier aan het brouwen op basis van ambacht en technologie. Niets wordt aan het toeval overgelaten zodat exact hetzelfde Texelse bier uit de tap of fles komt. Met dat vertrekpunt zijn we langzaamaan Nederland aan het veroveren. Uiteraard werken de diverse prijzen voor ons bockbier daar hard aan mee. In de brouwerij wordt drie keer per week gebrouwen waarbij we zo’n 30 hectoliter per brouwsel brouwen. Dat komt op ongeveer 5.000 hectoliter per jaar tegen 3.000 hectoliter in 2009! Dat geeft de groei dus wel aan. Onze bieren staan vast bij de 330 Mitra slijterijen in Nederland en uiteraard bij heel wat horecazaken in het noorden van het land. Ook in het buitenland begint ons bier aan populariteit te winnen. In Engeland, Duitsland en zelfs Italië staat Texels bier op de kaart”, zo zegt de trotse brouwmeester.

‘Eigenwijze biertypen’
“Wij brouwen niet traditioneel een blond, dubbel of tripel bier. Alle bieren krijgen bij ons een betekenisvolle naam waarachter vaak een mooi verhaal schuil gaat. Ook de smaak is er geen een uit een dozijn. Uiteraard beschikt ons assortiment wel over een blond, amber of tripel bier. Echter ze hebben een eigen smaak dat komt door ons eigenzinnige gist. We willen continu bijzondere bieren blijven presenteren en dat past naar ons idee niet in een standaard hokje als een blond, dubbel of tripel! Overigens kijken we bij het maken van een nieuw bier ook naar wat er in de landen om ons heen gebeurt. Zo bracht ik in 2002 een bezoek aan Duitsland waar het type Dunkelweizen het goed deed. In Nederland wist de gewone consument nog helemaal niet wat voor bier dit was. In 2003 introduceerde we daarom met de Texels Skuumkoppe, een mooie dunkelweizen.”

“Ons laatste nieuwe bier is weer een mooi voorbeeld van een bier met een verhaal, de Texels Skimme. Ongeveer 400 jaar(1610) geleden ging een drie master bij zwaar weer toch uitvaren en moest het ‘Eierlandse gat’ passeren. De boot kwam in de problemen en acht mensen gingen in een sloep roeiend naar het ‘Eierlandse huis’, om hulp te halen. Uiteindelijk is het schip zelf weer losgekomen en teruggevaren. Van de acht mensen in de sloep is nooit meer iets vernomen. Sindsdien volgen vele mysterieuze reddingen elkaar op. Het verhaal gaat dat dit de geesten zijn van de acht mensen uit de sloep. Skimme betekent geest, vandaar dus Texels Skimme. Het bier is een dubbel donker tarwebier, goed doordrinkbaar en met een eigenzinnige moutige smaak en hopbitterheid.”

Bier en gastronomie
Het blijkt niet direct uit de website van de Texelse bierbrouwer maar bier en gastronomie is zeker een belangrijk onderwerp in de brouwerij. “Er is zoveel op dit gebied te doen dat we hier nog geen vast ‘activiteitenprogramma’ over willen aanbieden. We zijn echter wel degelijk met bier en gastronomie bezig. Een voorbeeld is het tweede weekend van september. Dan is het Texels culinair waaraan zo’n 30 restaurants meedoen. Zij presenteren kleine gerechten gemaakt met onze bieren. Dit jaar is onze brouwerij ook nog hoofdsponsor waardoor de aandacht op de Texelse bieren uiteraard nog prominenter zal zijn. Zeker omdat het evenement de primeur heeft van het Texels Bockbier. Een belangrijke tweede activiteit zijn de jaarlijkse masterclasses van de Mitra waar we al jaren aan meedoen. Dit jaar zal het thema bier & gastronomie zijn waarbij we de slijters dus meer gaan vertellen over goede bier- en spijscombinaties.”

Het mooiste aspect van bier brouwen
“Het hele proces van bier brouwen is natuurlijk geweldig maar er zijn voor ons eigenlijk twee mooiste momenten. Jaarlijks bezoeken 22.500 mensen onze Texelse bierbrouwerij. Het is fantastisch als je al die mensen ziet genieten van je bier. Dan voel je echt de passie voor het brouwen en zien we waarvoor we het doen! Een ander mooi moment is als we gezamenlijk de brouwsels keuren en weer constateren dat er een mooi bier ter wereld is gekomen.”

En de toekomst…?
Wij denken nu echt pas in het beginstadium te zitten van de groei van onze brouwerij. Het is leuk om te zien dat in Noord-Holland het enthousiasme voor onze bieren groeit. Dat biedt toekomst. Met onze complete bierlijn kunnen café’s naast hun huispils nu een heel onderscheidend assortiment aan ambachtelijke bieren aanbieden. En daarbij is de kwaliteit uiteraard 100% gewaarborgd!” Voor de komende jaren dromen we met het hele team rustig verder besluit Maurice Diks lachend! 

 

Voor meer informatie over de brouwerij kijk ook op: www.speciaalbier.com

Lees ook:Eerste speciaalbiercafé van Texelse bierbrouwerij in Zaanstreek
Lees ook:Weekend uittip: Texel Culinair 2012
Lees ook:20.000ste bezoeker bij Texelse Bierbrouwerij
Lees ook:Weekendtip: Texel Culinair
Lees ook:Primeur bockbier op Texels Culinair 2011

Eén reactie op “In gesprek met…. Texelse Bierbrouwerij

  1. boeskoolvak120

    Ik heb al genoten van ver4schillende bieren van deze brouwerij zoals de skuumkoppe(van tap)de tripel,bock,stormbock,amber,goudkoppe en ik kan zeggen dat ze het niet slecht doen daar op Texel,en vanavond ga ik het nieuwste telg van de brouwer SKIMME proeven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.