Eerste bier mogelijk geen bier

Wetenschapper Peter Damerow van het Max Planck Gesellschaft heeft geconcludeerd dat er geen enkel bewijs is dat de eerste bieren ook daadwerkelijk bieren waren. Kleitabletten uit het verleden en de gevonden vaten met daarin nog diverse ingrediënten voor het maken van bier, worden steeds aan het eerste bier gekoppeld. Soms waren die objecten duizenden jaren oud. Op Sumerische kleitabletten stond bijvoorbeeld geschreven welke bieringrediënten (gerst en mout) bij de brouwerijen werden afgeleverd. En in de potten werden die ingrediënten ook daadwerkelijk aangetroffen. Echter of hiermee nu echt bier is gebrouwen is volgens de wetenschapper onduidelijk en is de conclusie te snel getrokken.

Het productieproces van wat er met de ingrediënten werd gedaan is volgens Damerow namelijk nergens helder en duidelijk beschreven of weergegeven. Zo is ook niet duidelijk of de gemaakte drank wel alcohol bevatte en dus bier genoemd mag worden. Ook in de liederen uit die tijd is het geschetste ‘brouwproces’ onvolledig.

Brouwmethode
Onderzoekers hebben al vaak geëxperimenteerd en pogingen gedaan om de oude manier van brouwen boven tafel te krijgen. Zonder enig resultaat. Het is namelijk niet meer te toetsen of te vergelijken of wat er is gemaakt overeenkomst met de drank van toen.

Wetenschapper Peter Damerow overleed eind november 2011. Het Max Planck Gesellschaft heeft de resultaten van zijn onderzoek naar bier nu in een persbericht vrijgegeven.

Bron: Scientas

Lees ook:Jupiler introduceert nieuwe drank: Force
Lees ook:La Trappe Puur nieuw pils van ‘t Arendsnest
Lees ook:Bockor pils bekroond tot beste pils
Lees ook:Wordt het Reinheitsgebot werelderfgoed?
Lees ook:Chip maakt biertest mogelijk

2 reacties op “Eerste bier mogelijk geen bier

  1. bAVkito

    Misschien was eerste koffie ook geen zuiver koffie.
    Wie zal het zeggen :)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Freek

    Bier is ook een relatief modern woord. Als het over langer geleden gaat kun je misschien beter spreken van Gerstenat. De oude Grieken hadden het over Gerstewijn (Jae oock zelfs d’oude Grieksche Athenaus lib.190 cap.31 geeft dien dranck uytdruckelijck den naem van Garssten-wijn). Geen zuivere koffie dus:)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.