Bier is lekker of niet lekker

Door de jaren heen en met een studie in België leer je het nodige over bier. Zo weet ik nu ook dat een bier bestempelen als lekker, niet lekker of vies niet kan. Even een uitleg aan de hand van een bierervaring. Vorige week stond iemand tegenover me die even wilde zeggen dat hij nu een bier had gedronken dat echt vies en niet lekker was. Of ik dat op mijn blog kon vertellen. Natuurlijk waardeer ik het grote enthousiasme dat iedereen met mij zijn of haar bierervaringen deelt.

Op zijn verhaal zei ik, maar als ik dat bier nu wel lekker vind? Smaken verschillen! Natuurlijk is het makkelijk om de woorden ‘lekker’ en ‘vies’ te gebruiken alleen het zegt zo weinig over hoe het bier daadwerkelijk smaakt. Natuurlijk staat het je vrij om te zeggen dat jij dat bier erg lekker of niet lekker vindt. Dat is jouw persoonlijke mening die dus niet voor alle bierdrinkers in heel Nederland hoeft te gelden.

Voor ieder wat wils
Interessanter werd het toen ik vroeg waarom het bier dan niet lekker was. “Het is veel te zoet en het lijkt niet meer op bier”, kreeg ik als antwoord. “Aha, dat zegt iets over de smaak waar jij dus minder van houdt,” zei ik.

Duizenden bierdrinkers houden daar wel van… Dat is nu het leuke van de grote diversiteit van bier. Voor ieder wat wils! Dus als je een bier lekker of niet lekker vindt ben ik erg benieuwd wat er in de smaak is dat jou niet aantrekt. En jouw ervaringen hoeven natuurlijk niet voor alle bierdrinkers te gelden. Gelukkig niet zou ik zeggen anders hadden we maar één soort bier.

Proost!

Lees ook:Nieuwe iPhone app voor de bierliefhebber
Lees ook:Hoe goed is jouw bier getapt?
Lees ook:Mannen en vrouwen aan het cider?
Lees ook:Start bockbierseizoen dichtbij
Lees ook:Bierdrinker niet trouw aan biermerk tijdens vakantie

5 reacties op “Bier is lekker of niet lekker

 1. Dennis Kort

  Echter zijn er wel degelijk brouwerijen die van mij het stempel Vies over de jaren duidelijk hebben verdiend. Dit heeft in mijn ogen dan ook niets met persoonlijke smaak te maken te hebben. Sommige bieren zijn gewoon slecht gemaakt, bevatten meerdere (brouw)fouten etc. Als een bier “goed” of “slecht” is wil voor mij nog niet zeggen dat, ik (als bierdrinker persoonlijk) het niet lekker of wel lekker vind. Een “slecht” bier is 99/100 keer vies, dat sommige mensen niet de smaakpupillen hebben om het te proeven is een ander verhaal. MAAR een “goed” gebrouwen bier (bv. maar dan veel te zoet is) hoeft natuurlijk niet lekker te zijn voor iedereen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. J0hn

  In de categorie niet lekker, maar wel goed: mijn eerste Bamberger rauchbier…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ton van Oorschot

  Smaak is inderdaad persoonlijk. Ik ben het met Dennis eens dat er onderscheid is tussen niet lekker en slecht (vies) bier. Een bier dat zuur is en verkocht wordt als fris tripeltje, kan echt niet. Gewoon verkeerd gebrouwen en toch verkopen. Laatst had ik in een (japans)restaurant een Iki biertje. Het zag eruit als vislijm (slijmerig). Dat is pas echt vies en smaakte niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Beste Ton, maar dan is het natuurlijk niet zo dat alle bieren met de naam Iki dus vies zijn om in jouw woorden te blijven. Bier is en blijft een natuurproduct waarin iets mis kan gaan ofwel dat het bij de verkoop of bij de bewaring niet goed is gegaan. Als het in het restaurant een week lang in de zon heeft gestaan….. Ik doel met dit artikel natuurlijk inderdaad op de smaak van bier als ´t gewoon dik in orde is. Er zijn heel veel mensen die dus zeggen dát bier is vies en die is lekker.. Feitelijk moet dit zijn: dat bier is mijn smaak of dat bier is niet mijn smaak.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Rudi

  Ik vind het juist leuk om over smaak te twisten en het liefst een beetje ongenuanceerd. Natuurlijk zegt dat altijd meer over jezelf dan over het betreffende bier en zo moet je het ook opvatten.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.