Finale Nederlandse Tapwedstrijden op Horecava 2013

Maandag 26 en dinsdag 27 november 2012 vonden de districtfinales plaats van de Nederlandse Tapwedstrijden. Vanuit de verschillende regionale tapwedstrijden streden in totaal op beide dagen ruim 110 tappers voor een plaats bij de laatste 25 in de landelijke finale. Deze zal dit jaar voor het eerst plaatsvinden op de Horecava in Amsterdam op woensdag 9 januari 2013.

 

De twee districtfinales werden onderverdeeld in Noord- en Zuid-Nederland. Ik was gisteren de hele dag aanwezig om ook mee te jureren bij de districtfinale van Noord-Nederland. Wat mij opviel is dat naast de geweldige sfeer die er hing, de tappers vooral heel druk bezig zijn om hun vakwerk te tonen. Het gaat hier niet om een lolletje. De deelnemers vanuit de verschillende horeca tonen op een geweldige manier dat zij begrijpen dat het bier nog beter smaakt als het met zorg getapt en gepresenteerd wordt. Het niveau lag echt hoog!

Jury
Alle deelnemers moesten twee fluitjes en twee vaasjes tappen en dit aan meerdere juryleden op de juiste wijze presenteren. Naast een strenge controle op onder andere de wijze van tappen, de schuimkraag en de verhouding van bier en schuim werd ook goed gekeken naar de presentatie van het bier aan tafel. Zoals: liggen de bierviltjes recht, krijg je het bier wel met het logo naar je toe geserveerd en wordt het glas wel op de juiste wijze vastgehouden. En tientallen kandidaten deden dit serieus voortreffelijk waardoor echt op detailniveau het verschil werd gemaakt. Gisteren streden 56 kandidaten voor een plek bij de beste 12. Van alle kandidaten gingen de beste 20 door naar een finaleronde voor een plek bij de beste twaalf. Daarvoor moest op tijd met één blad twee fluitjes, twee vaasjes en twee speciaalbieren worden geserveerd. Er ging niets om en het verschil moest zelfs op tijd worden gemaakt. Het leuke is de vipe die je voelt waarbij niet alleen de tappers en de jury stralen maar ook de toeschouwers. Eén van de toeschouwers hoorde ik zeggen: “Wat is het toch mooi werk, in de horeca”. Inderdaad, het is een feest als je het bier op deze wijze gepresenteerd krijgt! Dan is een volgend drankje niet ver weg!

 

 

Winnaars
Bert van der Velden - Café La Clé Maastricht
Bas Van der Aa - Cafe catering de Gouden Leeuw Winssen
Ton Opgenhaffen - Café La Clé Maastricht
Tommy van der Nat - Café In den Ouden Vogelstruys Maastricht
Eva Derks - De Linde Groesbeek
Frank Braam - SF-Ontime Sittard
Dennis Hardy - Vogelstruys Maastricht
Luc Poelen - De Linde Groesbeek
Rick Moenen - Stadscafe Lure Maastricht
Wolter de Bes - CASPAR Arnhem
Rudi Collignon - Café Daen Nijmegen
Maurice Schoot - Café Den Koopman Arnhem
Aleida Kranendonk - Cafe de Karre
Xander de Groot - Bar & Eetcafé d’Oude Enghe
Karin Mazereeuw  – Schipperscafé ‘t Ankertje
Dennis Siebers - Kokkie Zutphen
Atie den Besten - Walzicht Woerden
Dennis Goossens - Het Wapen van Ens, Ens
Joyce Simis - Eetcafe Cineac Beverwijk
Bertus Witteveen - Brasserie Diggels Westerbork
John Meijerink - Restaurant Paviljoen ‘t Lutterzand De Lutte
Simon Lindeboom - Het Wapen van Westerbork, Westerbork
Anne Vlam - Café Restaurant Bantam Hoogkarspel
Melanie Diks - Kokkie Zutphen

Aanvullend zal de beste Nederlandse tapper van 2012 Nino Beltgens op de Horecava in Amsterdam ook strijden in de grote finale. Voor meer informatie kijk ook op: www.tapwedstrijden.nl

Lees ook:Rick Moenen wint NK Biertappen
Lees ook:Ton Opgenhaffen beste biertapper van Nederland
Lees ook:Nino Beltgens Nederlands Kampioen Biertappen 2012
Lees ook:NK Biertappen van start
Lees ook:Bas van der Aa beste biertapper van Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.