Boetes Heineken en Bavaria blijven gelijk

Gisteren hebben de rechters van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg de bezwaren die de brouwers Heineken en Bavaria hadden ingediend tegen de miljoenenboetes in hoger beroep afgewezen. De boetes die inmiddels wegens de lange procedures verlaagd zijn naar 198 miljoen voor Heineken en 21 miljoen voor Bavaria, werden opgelegd voor kartelafspraken.

Neelie Kroes, destijds nog verantwoordelijk voor mededinging, gaf in 2007 de brouwers Heineken, Bavaria, Grolsch en het toenmalige Belgisch-Braziliaanse InBev boetes voor het verdelen van de markt en het kunstmatig hooghouden van de prijzen.

Teleurstelling
De brouwers zijn teleurgesteld over de uitspraak en hadden andere verwachtingen. De boete voor Grolsch werd vorig jaar overigens nietig verklaard omdat zij niet direct betrokken was bij de kartelgesprekken. Ook InBev kwam onder de boete uit door goed mee te werken in het onderzoek van de Europese Commissie.

Lees ook:EU-Hof verlaagt boetes bierbrouwers
Lees ook:Kartelboete voor Grolsch vervalt
Lees ook:Nederlandse bierbrouwers strijden tegen kartelboete
Lees ook:KHN daagt bierbrouwers voor de rechter
Lees ook:Jarenlang merkconflict om Bavaria ten einde

Eén reactie op “Boetes Heineken en Bavaria blijven gelijk

  1. Fred Schiphorst

    “goed mee te werken in het onderzoek van de Europese Commissie.” Staat leuk, maar feitelijk is gewoon sprake geweest van een premie op het verlinken van de partijen waarmee je dat kartel hebt gevormd. Is handig voor de EU om achter kartelafspraken te komen, maar het heeft voor mij nog steeds iets onrechtvaardigs.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.