Bier drinken na het sporten

gezondheidVanavond maak ik zoals twee keer per week weer mijn gang naar de sportschool. Is het nu wel of niet verstandig om daarna bier te drink als dorstlesser? Door zweten verlies je vocht en alcohol is vocht afdrijvend, is het daarom wel de beste keuze? Wetenschappers uit Australië deden onderzoek en lieten zeven atleten flink zweten zo is te lezen op kennisinstituutbier.nl.

Er moest op een hometrainer net zo lang gefietst worden totdat ze 2 procent van hun lichaamsgewicht verloren hadden, zo’n 2 kg. Iedere deelnemer deed dit vier keer en vulde het verloren vocht aan met achtereenvolgens 2,3% bier, zonder en met toegevoegd natrium en 4,8% bier zonder en met toegevoegd natrium. Ze dronken zo’n 2,5 liter van elke drank na elke trainingssessie. Vervolgens werd hun urineproductie gemeten.

Bier met laag alcoholpercentage en natrium
De vochtbalans herstelde het beste bij bier met een laag alcoholpercentage waaraan natrium was toegevoegd. Er werd gemiddeld 700 ml minder urine geproduceerd dan bij het bier met een hoger alcoholpercentage. Verder lijkt het erop dat de toevoeging van natrium aan bier met 4,8% alcohol minder effect heeft dan bij een bier met 2,3% alcohol.

Aanvullend onderzoek
De resultaten van dit onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Ook doet Kennisinstituut bier momenteel onderzoek naar het vochtherstellende effect van pils, bier met 2% alcohol, alcoholvrij bier, water en sportdrank na het sporten. Deze resultaten worden binnenkort verwacht. Mijn verwachting is dat alcoholvrij bier dan het beste uit de bus gaat komen.

Lees ook:Bier tegen een kater
Lees ook:Alcoholvrij bier gezonder dan frisdrank
Lees ook:Waarom kunnen mannen meer drinken?
Lees ook:Na bier niet sporten
Lees ook:Alcoholvrij bierfeest voor studenten

7 reacties op “Bier drinken na het sporten

  1. Cas

    Zijn hier eerdere onderzoeken van? Zeker een interessant onderwerp gezien bier toch een veel gedronken drankje is in sportkantines.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      De blogspots vliegen als paddenstoelen uit de grond…het lijken wel kleine brouwerijen ;) (en daar bedoel ik niets negatiefs mee). Leuk al die aandacht voor bier en ook de behoefte om je blog te promoten via mijn blog. Ik voel me vereerd….

        /   Beantwoorden  / 
      1. T0n

        Dank je,

        ik had toevallig ook net een artikeltje over dit onderwerp, vandaar. Bier is ook zo een leuk onderwerp, waar je zo veel verschillende invalshoeken op los kan laten. En aangezien dit zo een druk bezocht en toonaangevend blog is, kon ik het niet laten… Dank je voor dit platform!

          /   Beantwoorden  / 
  2. Ton van Oorschot

    Is het nu wel of niet verstandig om daarna bier te drinken als dorstlesser? Volgens mij is het nooit verstandig om bier te drinken als dorstlesser. Zelf drink ik altijd eerst veel water, voordat ik aan de lekkere bieren begin na het sporten. Bier moet toch vooral “lekker” zijn en niet als dorstlesser weggegoten worden.Alhoewel…. ik heb laatst die Radler van Amstel gedronken na het sporten. Ik moet zeggen dat deze “limonade” er wel in ging als dorstlesser. Maar ja, dat heeft ook niks met bier te maken..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Alcoholhoudende dranken werken niet goed als dorstlesser, sterker nog: als je niet op past krijg je juist meer dorst van alcohol en dat kan niet de bedoeling zijn. Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect, ofwel je plast het met dezelfde vaart weer uit. Bovendien lees ik dat het de lactaat afbraak vertraagd en ook dat schijnt niet goed te zijn. Bier drinken kan dus misschien wel, maar dan moet het over alcoholvrij bier gaan, dat heeft die nadelen natuurlijk weer niet.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Ton van Oorschot

        Pfaff tot zover professor Schiphorst. Natuurlijk is alcohol na het sporten niet goed, daarom moet je ook eerst veel water drinken voordat je aan het echte bier gaat. Neemt niet weg dat bier in een sportkantine wel moet kunnen.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.