Sneak Preview Brouwerij De Molen

Filterkuip en maisch-/kookketel

Vanmiddag vond bij Brouwerij De Molen de eerste van twee Sneak Previews plaats: een unieke gelegenheid om – naast de “oude” brouwerij – alvast rond te lopen in de nieuwe brouwerij, waar nog steeds hard gewerkt wordt om deze brouwklaar te krijgen. Deze middag ging uiteraard gepaard met het proeven van een aantal bieren en kon desgewenst gecombineerd worden met een lunch.

Peter-Paul stak in de 500 liter brouwerij zijn min of meer standaard verhaal af, doch richtte zich hierbij op een vergelijking met de nieuw in gebruik te nemen brouwerij, zo’n 100 meter verderop. Het meest opvallend vond ik daarbij het verschil in “ambachtelijkheid”. Of eigenlijk: het ambachtelijke (oud) en het onbreken ervan (nieuw). Bij de een komt veel handwerk kijken en bij de ander kan Menno vanaf een terras, of ehhh, een belangrijke beurs waar ook ter wereld, met zijn telefoon nagenoeg de gehele brouwerij bedienen. Goed om te weten is dat de oude brouwerij gewoon in gebruik blijft!

Links de 70 hl lagertanks

Nu kan je van alles en nog wat vertellen over deze brouwerij, maar ik zal het hier kort houden. Naar verwachting zullen er nog genoeg rondleidingen plaatsvinden die je bij kan wonen.
De gist-/lagertanks hoeven niet meer met een heftruck van A naar B verplaatst te worden. In de nieuwe ruimte staan zes tanks van 70 hl, een van 120 en een van 180. Met een capaciteit van 25 hl per keer kunnen de tanks in 22 brouwsels, oftewel 11 dagen gevuld zijn. Je begrijpt dat met zo´n gewicht aan RVS en te vullen bier de vloer eerst toch wel even vernieuwd moest worden!

Er zijn een paar tegenslagen geweest, waardoor een eerdere planning is doorgeschoven. Nu kan er naar verwachting over een week of zes gebrouwen worden. Met een opschalingsfactor vijf, zal het recept nog wel eens aangepast moeten worden, maar met de ervaring van Menno en Sjoerd komt dat uiteindelijk wel goed. Over enige tijd komt er nog een heel stuk van de nog in gebruik zijnde Formido bij, waardoor zodirect ook de flessenafvulruimte en opslag ingericht kan worden.

Ik wens Menno en alle collega´s heel veel succes en plezier met deze grootse aanwinst, en wie zijn nieuwgierigheid niet kan bedwingen: op 7 mei vindt de tweede Sneak Preview plaats, maar misschien ben je daarvoor al te laat….

Lees ook:Sneak preview bij Brouwerij de Molen
Lees ook:Nieuwe bottelarij Brouwerij Halve Maan
Lees ook:Brouwerij De Molen komt met twee nieuwe bieren
Lees ook:Brouwerij Bockor groeit!
Lees ook:De Molens’ Rijn en Veen bier vandaag op de tap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.