Categorie: "Opvallend in de bierhoek"

‘Pils is echt weizenbier’

Nieuwe programma´s om de bierpresentatie in de horeca op een hoger niveau te krijgen, daar stem ik voor! Want het gaat nog steeds zo vaak mis! Hopelijk nemen ze in dit programma ook mee dat de bierdrinker echt steeds meer weet over bier. Afgelopen weekend bestelde ik een Duits Weizenbier waarop ik een helder pils geserveerd kreeg. Ze beweerde bij hoog en laag dat het een Weizenbier was. Vast en zeker de verkeerde tap. Ik vroeg haar vriendelijk het bier mee te nemen en mij een weizenbier te schenken. Ze keerde terug met een nieuw bier die wel de bekende troebelheid had en na een slok mijn beoogde weizenbier was. Wat denk je?

Hop is een trend, niet hopoverdrijven!

2012 is duidelijk het jaar van de hop. Iedere brouwerij heeft inmiddels bijna wel een variant in het assortiment dat goed gehopt is. Doe je dit niet dan speel je volgens veel brouwers niet in op de huidige biertrends. Dat bierdrinkers hoppige bieren lekker vinden, betekent echter niet dat je moet gaan hopoverdrijven. Ja, dit is een nieuw verzonnen woord van mijn zijde.

Ludieke recycling van bierflesjes

Dagelijks komen er bij brouwerijen veel bierflesjes retour die vervolgens door een scheurtje of een beschadiging vernietigd moeten worden. Een mooie nieuwe ludieke manier om deze flesjes te recyclen is door er een heel nieuw gebouw van te maken. Ook zijn er nog andere producten die van oude bierflesjes worden gemaakt. Nooit geweten! In Las Vegas is ‘s werelds grootste gebouw van bierflesjes neergezet, het Morrow Royal-paviljoen. (foto: Inhabitat.com)

Gele truidrager Bradley Wiggins houdt van Belgisch bier

Vanmorgen rond 9.00 uur werd vooruit geblikt op de Tour de France met uiteraard huidige gele truidrager Bradley Wiggins in de hoofdrol. Ineens nam het interview een onverwachte wending. De Brit die van oorsprong in Gent is geboren, blijkt namelijk erg van Belgisch bier te houden. Zijn favoriete bier is een Delirium Tremens van Brouwerij Huyghe uit Melle, vlakbij Gent. Na het interview kreeg Brouwerij Huyghe volgens een medewerker ineens tientallen telefoontjes binnen waarop zij spontaan een actie hebben bedacht op Facebook om Bradley te steunen. Naast ondersteuning voor zijn Foundation wil de brouwerij hem uiteraard ook Delirium Tremens in het vooruitzicht stellen voor na de tour.

Hoogte van de bierprijs niet doorslaggevend

Heb je jezelf altijd al afgevraagd waarom brouwerijen ineens premium pilseners lanceren? Onlangs kwam de ene na de andere supermarkt met een nieuwe premium pilsener op de markt. Voordeel ten opzichte van een huismerk bier zou volgens een supermarktdeskundige zijn dat er een hogere bierprijs gevraagd kon worden. Een Amerikaans experiment van Derek Thompson bevestigt inderdaad dat deze prijsstrategie werkt. Het blijkt dat voor de consument helemaal niet uitmaakt hoe hoog de bierprijs is als men maar gebruikmaakt van de juiste marketingtermen en de prijsstelling tussen het goedkoopste en duurste bier in zit.

Bier zweet en tranen: Het survival handboek voor studenten!

De titel van een nieuw boek ‘Bier, zweet & tranen’ doet vermoeden dat er ook over bier gesproken gaat worden. Wie gaat dit boek voor me lezen en kan me vertellen hoe het staat met de tips en tricks over bier? Ik ben natuurlijk geen student meer ;-) …. helaas denk ik soms weleens. Het zou erg handig zijn als in dit boek iets zou staan over de effecten van comazuipen en overmatig alcoholgebruik. Ik vrees dat dit waarschijnlijk niet is opgenomen. Wellicht voor de herziene editie? Naar mijn idee zijn dit soort boekjes wel een mooie vorm van een mogelijke oplossing in de alcoholproblematiek onder jongeren. Informeren……

Onderzoek: alcohol stimuleert creativiteit

“Nu ga je echt te ver” hoor ik regelmatig als ik mijn creativiteit de vrije loop laat gaan. Inmiddels is nu duidelijk waar al die creativiteit vandaan komt. Uit onderzoek van de universiteit van Illinois blijkt dat het drinken van een kleine hoeveelheid alcohol positief werkt op het functioneren van het brein.

Japanners introduceren bevroren schuimkraag

Het wordt ook wel een slush bier genoemd. Bierbrouwer Kirin heeft met een bevroren schuimkraag dé manier gevonden om ervoor te zorgen dat het bier minimaal een halfuur ijskoud blijft. Misschien een goede uitvinding maar ik vind het er toch niet echt smakelijk uitzien. Mede omdat de ijslaag niet van het bier zelf komt.