Drinken tot je erbij neervalt en daarna gewoon snel weer doorgaan, alleen een Rus kan dronkenschap zo mooi beschrijven

de kater van hell verwoord in Moskou op sterk waterKen je dat gevoel? Dat je wakker wordt en denkt; dat laatste biertje had ik beter kunnen laten staan. Een onverzadigbare dorst in combinatie lichte misselijkheid. Een banaan is ongeveer het enige wat je naar binnen kunt werken. Met andere woorden de hangover form hell is weer eens op bezoek. Ik onderga het maar gewoon en na een paar uur lijk ik weer te functioneren.

Ik denk dat iedereen wel iemand kent die zegt dat je juist op zulke ochtenden nog een klein biertje / borrel moet drinken. Alle ellende zou dan binnen de kortse keren verdwijnen. Hair of the dog (that bit me) noemen de Britten deze remedie. Ik heb het nog nooit geprobeerd, dus kan helaas niet vertellen of het werkt. Wie er heel wat meer ervaring mee heeft, of beter gezegd had (hij is al tijdje niet meer onder ons) is Venedikt Jerofejev.

In het boek Moskou op sterk water laat Venedikt je de wereld zien door de ogen van de hoofdpersoon die constant dronken is. Hij snakt in de ochtend al naar een shot wodka, een glas wijn of sherry. Hij leeft van drankje naar drankje en laat je kennismaken met de meest vreemde cocktails zoals:

Balsem van Kanaän
Gedenatureerde alcohol (100 gram) Fluwelig bier (200 gr) Gezuiverde politoer (100 gr)
(‘Nee, dat is geen aroma meer, dat is een hymne. De hymne van de democratische jeugd. ’t Is echt zo, want in het binnenste van iemand die deze cocktail heeft gedronken, gaan zich allerlei vulgaire eigenschappen en duistere krachten ontwikkelen. Ik heb het vaak genoeg zien gebeuren!’)

Geest van Genève
‘Witte Sering’ (50 gr) Middel tegen zweetvoeten (50 gr) Zjigoeljevski bier (200 gr) Gedestilleerd vernis (150 gr)
Geen parfum van het merk ‘Zilveren Lelietjes’ gebruiken in plaats van ‘Witte Sering’, want: (‘Zilveren Lelietjes bijvoorbeeld, brengt je helemaal het hoofd of hol, maakt je geweten onrustig, maar versterkt je rechtsgevoel. Maar ‘Witte Sering’ werkt precies omgekeerd, dat sust je geweten in slaap en verzoent een mens met de rotte plekken van het leven … Bij mij ging het zo; ik goot een hele flacon Zilveren Lelietjes naar binnen, ik ging zitten en ik barstte in tranen uit. Waarom huilde ik?’ – omdat ik terugdacht aan m’n moedertje, dat wil zeggen, ik moest aan haar denken en ik kon m’n moedertje maar niet vergeten. En ik huilde maar. En daarna zei ik weer: ‘Mama’ en huilde maar door. Een andere onnozele hals was gewoon blijven zitten huilen. Maar ik? Ik pakte een flacon ‘Sering’ – en zoop hem leeg. En wat denken jullie dat er gebeurde? M’n tranen droogden op, ik werd overmand door een idiote lachbui, en m’n moedertje was zo volstrekt vergeten, dat ik niet eens meer op haar voornaam en haar vadersnaam had kunnen komen.’)

Tranen van een Komsomolmeisje
Lavendel (15 gr) Verbena (15 gr) Berkelhaarwater (30 gr) Nagellak (2 gr) Mondspoelmiddel (150 gr) Limonade (150 gr) Het aldus toebereide mengel dient men twintig minuten te laten staan, af en toe even omroeren met een takje kamperfoelie.

(Iemand die gewoon maar wodka drinkt, behoudt èn z’n gezonde verstand èn z’n ijzeren geheugen, of het omgekeerde gebeurt, hij raakt in één keer allebei kwijt. Maar met de ‘Tranen van een Komsomolmeisje’ krijg je gewoon iets idioots: als je daar honderd gram van zuipt, van die tranen – hou je een geheugen als een ijzeren pot, maar je gezonde verstand is foetsie. Drink je nog eens honderd gram, dan sta je van jezelf te kijken: waar komt al dat gezonde verstand zo ineens vandaan? En waar is dat ijzeren geheugen gebleven?’)

Venedikt beschrijft tot in de kleinste details wat hij voelt, maar ook hoe hij het drinken vol kan houden. Er zit een heuse strategie achter het oneindige drinken. Wonderbaarlijk en hilarisch en zeker het lezen waard. En wat ik dan aanraad om te drinken tijdens het lezen? Hair of the dog van brouwerij de Molen. Hoe het smaakt? Om eerlijk te zijn geen idee, ik heb nog niet kunnen proeven. Het staat al een week op mij te wachten. Misschien dat ik er zondagochtend klaar voor ben.

Lees ook:Bier serveren is een kunst
Lees ook:Bier als shampoo, kan dat?
Lees ook:Bier zweet en tranen: Het survival handboek voor studenten!
Lees ook:20 redenen om bier te drinken
Lees ook:30-09 t/m 5-10-’13: Nederlandse Bierweek bij In de Wildeman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.