België maakt kennis met Bier High Tea

In België was de term high tea blijkbaar nog even wennen. Echter toen de vertaling naar bier en vrouw bijeenkomst met hapjes werd gemaakt stonden de vrouwen in de rij. Uit verschillende delen van Vlaams België van Poperinge tot Hasselt kwamen bierliefhebsters gisteren op 16 februari 2012 naar Brouwerij Huyghe in Melle. Het was weer tijd voor een BierenVrouw bijeenkomst en ook dit keer bleek het één groot succes.

Na afloop wilde iedereen zich direct inschrijven voor de volgende editie. Die staat alleen nog niet gepland maar komt al wel dichtbij. Een brouwerij heeft zich al gemeld.

Ik zag compleet gelukkige vrouwen aan het bier met een glimlach van oor tot oor. Mijn hart gaat echt sneller kloppen als er zoveel vrouwen bij elkaar zijn van jong tot oud die allemaal aan het genieten zijn van bier. Fantastisch! Ook de Belgische journalisten keken hun ogen uit bij het binnengaan van een zaal met zoveel vrouwen die bier dronken. Het was ook een imposant gezicht, twee lange rijen tafels van ruim 50 meter (zie rechts) die aan weerszijden van achter tot voor bezet werden door vrouwen.

Na de rondleiding, diverse tips over hoe bier geproefd kan worden, kwamen maar liefst acht bieren in een degustatie voorbij. Bij vier bieren werd een perfect begeleidend hapje geserveerd. De dames ontdekten de enorme kracht van bier bij het hapje maar ook andersom. Zoals altijd werd het bier zonder enige uitleg neergezet en vroegen wij om een beoordeling op smaak. Na een minuut of tien kwam de brouwer, brouwster of afgevaardigde van de brouwerij zelf toelichting geven op het gedronken bier. De volgende bieren en bijpassende hapjes zijn geproefd:

 

1. Blanche des Neiges van brouwerij Huyghe gecombineerd met Bulgur (couscous) met garnalen, zwarte olijf, tomaat, komkommer en wat zout, peper en citroensap. Dit was een frisse starterscombinatie waarbij het zure van het witbier de smaak van de vis goed oppikte.
2. De Koninck van brouwerij Duvel Moortgat
3. Ter Dolen Donker van brouwerij De Dool met crème brulée van ganzenlever. Een gedurfde combinatie waarbij het drinken van het bier de zoetheid van de crème brulée deed verdwijnen. Andersom gebeurde er precies het omgekeerde. Als eerst een hapje van het gerechtje geproefd werd en daarna het bier, verdween het zoetje van de caramel in het bier en kreeg het donkere bier van De Dool een veel krachtigere smaak.
4. Liefmans Goudenband van brouwerij Duvel Moortgat
5. Orval van Trappistenbrouwerij Orval met een Marokkaanse combinatie van appel met curry, witte azijn, honing, zout, peper en bieslook. De curry in combinatie met de appel en honing maakte het zure van de orval een stuk warmer van smaak.
6. Delirium Tremens van brouwerij Huyghe
7. La Guillotine van Brouwerij Huyghe
8. Floris Kriek van Brouwerij Huyghe met een chocolade mousse. De smaak van de krieken gaat prachtig gelijk op met de chocolade in het toetje. Het blijft echt een mooie combinatie.

Ambitie
Nu denkt sommigen wellicht, acht bieren?? Maar vrouwen degusteren! dus er ging ook gewoon veel weer terug. De hapjes waren verzorgd door Colette Renard een topkok en de combinaties van bier en gastronomie waren door Anneke Rijkers en mijzelf bij elkaar gezocht. Overigens heb ik daarbij ook alle medewerking gehad van Han Hidalgo van biercuisine.nl.  Begin maart 2012 zal naar alle verwachting meer bekend worden over de volgende bijeenkomsten in zowel Nederland als België. Want volgens alle vrouwen moesten dit soort initiatieven echt worden voortgezet. Volgend jaar zitten we gewoon met 1.000 vrouwen aan tafel ;-) . Op www.bierenvrouw.nl en www.bierenvrouw.be meer informatie.

Lees ook:Eerste landelijke Bier High Tea
Lees ook:Bierrondje voor alle vrouwen van Nederland
Lees ook:Orval: misschien toch nog proberen?
Lees ook:Vrouw neemt leiding brouwerij ORVAL
Lees ook:Delirium Tremens: een pittige tripel

5 reacties op “België maakt kennis met Bier High Tea

  1. belia

    FANTASTISCH,OOK IN NEDERLAND EENS ORGANISEREN?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

    We hebben natuurlijk twee bijeenkomsten gehad echter nooit een Bier High Tea (met hapjes). Dus inderdaad wie weet!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Cameron

    Van een bier high tea heb ik nog nooit gehoord! Grappig om te lezen. Wie weet wordt dit ook erg populair.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Het is ook iets nieuws ;-) . In plaats van aan de thee gaan we aan ‘t bier. Ruim 100 vrouwen waren afgelopen donderdag aanwezig!

        /   Beantwoorden  / 
  4. Rob

    Toch wordt dit al in meerdere horecabedrijven gedaan op verschillende manieren.. zoek het maar op.. high beer net zoals high wine.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.