Zwaarste bier van de wereld in Nederlandse handen

obilix_etiketIk dacht dat de oorlog nog steeds voortduurde tussen de Duitse en Schotse brouwerij. Uit onverwachte hoek gaat een derde ermee heen! Bierbrouwer Jan Nijboer van ‘t Koelschip uit Almere presenteerde het zwaarste bier ter wereld bij de Maasland brouwerij. Het bier Obilix bevat maar liefst 45% alcohol. Dit bier is een protestbier op de huidige bierstrijd.

 

Jan Nijboer is bij uitstek een brouwer die de vreemdste bieren op de markt brengt en bovendien graag elk expirement of uitdaging aangaat. Zijn bieren zijn alleen te koop via internet of op festivals. Eerder presenteerde hij knoflookbier en peperbier aan de markt. Bij uitstek geschikt om ook mee te koken. Verder geeft Jan Nijboer antwoord op de vraag of Obilix nog echt bier is. Net als de Schotse en Duitse variant van het zwaarste bier van de wereld is de Obilix geen bier meer te noemen. Het zwaarste bier ter wereld dat volgens de officiële brouwwijze wordt gemaakt is een 14% alcoholhoudend Oostenrijks bier genaamd Samichlaus. De bieren van 41% behoort in destilleerdershoek thuis.

De Almeerse brouwer gaat net zolang door tot aan de strijd tussen Duitsland en Schotland een einde komt. De Obilix is en combinatie van het succesvolle Explosie bier en zijn eigen bierwhiskey. Dat kan dus nog verder opgevoerd worden. Belangrijk vond hij wel het behouden van de moutsmaak en deze is in de Obilix danook terug te vinden. Het ‘bier’ dient op kamertemperatuur gedronken te worden.

Het zal mij benieuwen hoe het filmpje van Brewdog er straks uit zal zien. Dan speelt de Nederlandse Jan Nijboer ook een rol ;-) .

Bron: brouwerij het koelschip.

Lees ook:Reactie Brewdog op zwaarste bier uit Almere
Lees ook:Brouwerij ‘t Koelschip antwoordt op ‘diertjesbier’
Lees ook:Nieuw zwaarst alcoholische bier ter wereld
Lees ook:Wie wint de strijd om het zwaarste bier ter wereld?
Lees ook:Zwaarste bier ter wereld in Nederland beschikbaar

16 reacties op “Zwaarste bier van de wereld in Nederlandse handen

  1. Mark

    De bieren van Brewdog en Schorschbrauw krijgen het alcoholpercentage door een gebrouwen bier te bevriezen en het water/ijskristallen te verwijderen. En dit proces te herhalen. Dat is dus echt bier gemaakt volgens de Eisbock methode. Wat is dan de “officiële methode”.

    Dit bier is een mengsel van 2 soorten dranken en dus GEEN bier.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Mark

    In dat artikel op de site van de brouwer suggereert hij ook dat er aan de Duitse en Schotse brouwsels alcohol wordt toegevoegd. Dat klopt gewoonweg niet.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Fiona de Lange

    Eens, echter de kenners zijn het er ook over eens dat de Eisbock-methode ook een beetje doorgeslagen gebruikt is door zowel de Duitse als Schotse brouwer. Misschien is het officieel nog bier echter de smaak komt ook niet echt meer in de buurt.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Mark

    Tsja, wat is dan de smaak van bier? Een ongefilterde lambiek smaakt toch echt ook heel anders dan een tripel, malt liquor of een imperial stout. Er zijn enorm veel smaken mogelijk met bier.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Uiteraard… dat is iets dat ik ook graag aan de man en vrouw wil brengen ;-) . Echter ik vind dat als bier naar whiskey smaakt… of jagermeister…dat we over de grens zijn…

        /   Beantwoorden  / 
      1. Mark

        Dus bier gebrouwen met whiskeymout met een peated smaak vind je geen bier?

          /   Beantwoorden  / 
        1. Fiona de Lange

          Heb je ook weer een punt ;-) . Ik weet niet of je die van Brewdog hebt gedronken? Ik vond het in ieder geval niet veel meer met bier te maken hebben… Er ontbraken wat essentiële smaken voor mij ;-) .

            /   Beantwoorden  / 
          1. Eugene

            Vorige week heb ik de bierproefgroep van PINT in Delft de Brewdog Tactical (31%) laten degusteren. Naast de ruime hoeveelheid alcohol in geur en smaak zat er wel terdege wat bierigs in. In de geur wat mout, iets whisky. Een zoete smaak, die plakkerig was (een effect dat door “indampen” van het water d.m.v verwijdering van ijs logisch is). Verder een lichte bitter in de smaak, die wat moutig-bitter uitvloeide en enigszins bitterdroog was. In ieder geval is de schuim bij zulke bieren afwezig en ook de hoeveelheid koolzuur in het bier is minimaal. Persoonlijk vind ik dat dit wel de smaak is, die de brouwer bedoeld heeft. Dus een nieuwe generatie in biersmaken?
            Voorts hadden we ook een Harvieston Ola Dubh Special 30 Reserve, welke gelagerd is in een eiken vat, waarin de 30 jarige Highland Park single malt whisky heeft gerijpt. Bier met een complexe geur en smaak, zoals chocolade, amandel, rogge, licht whisky.
            Verder was kwam ook de Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel (Islay Edition) aan de beurt. In dit bier kwam o.a. de typische islay whisky geur en smaak naar voren: rook; turf, jodium.
            Dus het rijpen van bier op houten whisky vaten geeft wel degelijk een ander karakter aan het bier. Het een en ander was ook te proeven op het pre-bokbierfestival van De Molen in Bodegraven.
            In het algemeen moeten we misschien concluderen dat we te maken hebben of krijgen met een andere groep van biertypes. Na o.a. de cascade hop met de soms meer of minder grapefruit-achtige fruitigheid zijn we weer op een ander pad gebracht. The sky is the limit?

              /  
          2. Mark

            Ja, dat lijkt mij ook. Waarom zou men niet mogen experimenteren binnen het brouwen? Nieuwe tijden, nieuwe bieren.

            Maar waar voor mij wel de limit is, is als ze whiskey en bier gaan mengen, zoals bij ‘t Koelschip ;)

              /  
          3. Fiona de Lange

            Eens, een nieuwe bierstijl kan geboren worden. De vraag is natuurlijk wel of de prijs opweegt tegen de hoge kosten en of de ‘consument’ dat er voor wil betalen. Naar mijn idee kan dit ook een ‘grap’ zijn die weer voorbij gaat…. Aan de andere kant zou dit wellicht net als met rosébier een brug kunnen slaan tussen een andere drankcategorie. Wellicht dat de biermarkt op deze manier ook wat whiskey drinkers gaat verleiden om een zwaar speciaalbier te drinken! Dan kunnen we deze pioniers heel dankbaar zijn!

              /  
  5. Eugene

    Leuk om op de site van ‘t Koelschip te lezen:

    “Onze bier worden gebrouwen volgens het Duits Bayrische Reinheits Gebot, dat wil zeggen puur Water, Mout, Hop en verder geen toevoegingen als suiker, kruiden,of smaakstoffen.
    Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dat komt omdat de opdrachtgever hierom vraagt en dan wordt de extra toevoeging gemeld.”

    Nu is zijn toegevoegde alcohol op basis van bier. Dus nu een leuke vraag: Is het nog bier en/of voldoet het nog aan het Reinhetsgebot? En wie is zijn opdrachtgever voor Obilix?

      /   Beantwoorden  / 
  6. jan nijboer

    leuk al dat comentaar op obilix natuurlijk is het de manier hoe je het doeteen manier is bevrising maar dat geeft vele problemen namelijk indikking dan moet je toch weer iets toevoegen, eisbok metode is goed bruikbaar tot circa 25 % dan houd het op met vloeibaar blijven van het overgebleven bier het word namelijk stroperig, via de distillaat metode waar niets mis mee is, er wodt geschreven dat ik er bierwhisky bij doe dat is een fabel men weet niet wat en hoe ik het doe dus eerst proeven of vragen dan comentaar op geven, van af dit soort programma’s waar iedereen wat op kan zetten is ten opzichte van mij niet eerlijk, men moet niet oordelen over iets wat men niet weet, ik nodig iereen uit om met mij in discussie te gaan maar wel fair play
    jan nijboer

      /   Beantwoorden  / 
  7. Fiona de Lange

    Beste Jan, wellicht komt dit door een passage in het artikel in de krant waarin dit gesuggereerd wordt…

      /   Beantwoorden  / 
  8. Dennis

    Is dit trouwens ook te halen bij Maasland? Wil het wel eens uitproberen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Ik zal ‘t m vragen maar verwacht toch van wel…

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.