Biertappen: weg met de emmers!

biertappennwTer voorbereiding op de landelijke finale van de beste biertapper worden overal in Nederland regionale wedstrijden gehouden. In Gelderland heb ik het al voorbij zien komen en nu ook in de Groningse horeca. In Huize Maas vindt op 25 oktober a.s. voor de tweede keer een tapwedstrijd plaats. Het gaat niet alleen om het tappen van een mooi bier maar ook om de gastvrijheid en hoe het bier gepresenteerd wordt. En daar heb ik nog wel een opmerking op! Wanneer doen we die emmers nu weg? 

In al die wedstrijden staan de mannen en vrouwen voor een tapinstallatie waar de potentiële beste biertapper of -tapster normaal niet achter staat. En dan kan de presentatie heel anders zijn in de werkelijkheid. Iets waar ik me als bierliefhebber echt groen en geel aan erger is die vaten die leeg zijn waarbij het bier alle kanten op vliegt.

Zit je aan de bar dan is dit geen goede presentatie van het bier. En dan komen ook nog de emmers tevoorschijn om het vat leeg te maken. Met een beetje geluk komt er nog een mooie zilveren kan tevoorschijn. Dat ziet er dan net iets beter uit. Nu ging ik op onderzoek uit aangezien ik denk dat dit toch heel anders moet kunnen.

Wat blijkt? Er is een bierstop te koop, die overigens ook de horeca innovatieprijs won in 2004, die al deze ellende voorkomt. Waarom maken café’s en zeker biercafé’s hier geen gebruikt van? Bij een enkel café heb ik het gezien maar het merendeel van de café’s doen het nog steeds op die vreselijke oude manier. Na op de website (www.debierstop.nl) gekeken te hebben blijkt ook nog dat het zo’n 6 tot 8 bierglazen per vat verlies scheelt. In deze tijd lijkt me dit voor iedere horeca-ondernemer belangrijk.

Terugkomend op de bierpresentatie wil ik een statement maken dat eigenlijk iedere horecaondernemer dit soort dingen in het biertappen ook mee moet nemen. Want het blijft een onsmakelijk gezicht als die emmer onder de tap wordt gezet en bovendien ook voor de bierpresentatie erg provisorisch. Wellicht hebben de café eigenaren nooit nagedacht over hoe dit bij de bierliefhebber en bierdrinker overkomt. Bij deze!

Bron: Proost Magazine

Lees ook:Bier bewaardop een goede uitvinding?
Lees ook:Bier met etiket Vught komt uit België
Lees ook:En dan zit je zomaar ineens in Edinburgh met een Sink the Bismarck
Lees ook:Test je bierkennis met Pieters Proeverij
Lees ook:In Zeeland meer streekbieren op tafel

7 reacties op “Biertappen: weg met de emmers!

  1. Louis

    Iedere goede kastelein weet dat de bierstop niet te reinigen is en het dus een bron van infecties in je bier is. En dat enkel om een paar glazen bier te besparen.
    De gast moet maar even aanzien dat ik een nieuw vat aantap. Dat is minder erg dan een geïnfecteerd bier drinken.
    Na een vat bier komt nu eenmaal koolzuur. Als je dat al vies vind om te zien…
    Straks mag ik de koffie ook niet meer uit de pistons kloppen. Omdat sommige gasten dit vies en te veel lawaai vinden.

    Louis

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Volgens mij is het met alles zo dat of het nu een leiding is of een bierstop je altijd moet zorgen voor het regelmatig reinigen. Ik zal het eens bij de bierstop voorleggen. Hier zal toch vast wel iets voor zijn. Het zal niet voor niets de horeca innovatie award hebben gewonnen…

        /   Beantwoorden  / 
  2. Marcel van der Zee

    Hallo Louis,

    Bedankt voor de je opmerking over de bierstop!
    Het sleutelwoord is en blijft het reinigen, bij (bier-)glazen, spoelbakken en bierleidingen (en dus ook de bierstop).

    De bierstop is op een dusdanige manier gemaakt dat deze ook gereinigd wordt als je regelmatig je leiding laat schoonmaken, en ik denk dat ieder, zichzelf respecterende, kastelein dit niet achterwege laat.

    Daarbij is het natuurlijk zo dat de bierstop voorkomt dat er overmatig veel koolzuur en zuurstof in de leiding komt waardoor deze bron van infectie ontstaat.

    Ook wij zijn liefhebbers van een goed glas bier .. en daarvoor kan je alleen zorgen met een schoon glas, schone leidingen en de perfecte termperatuur. (zie ook al onze andere infomatieve stukken.

    Nogmaals dank voor je reactie!
    Meer infomatie [email protected]

    Marcel van der Zee

      /   Beantwoorden  / 
  3. Bob (taptonoom)

    FOBstop, bierstop, het zijn allemaal stuk voor stuk krengen van dingen die een probleem oplossen wat er niet is. Van enige besparing kan al helemaal geen sprake zijn, een vat kan immers niet leger als leeg zijn. Als je zelf zo dom bent om een vol vat op een lege leiding aan te sluiten produceer je een hoop schuim. De enigste, snelste, hygiëniste en meest besparende oplossing is: even de leiding uitspoelen met water. Daar hoef je geen apparaatjes voor te kopen en het nieuw aangesloten bier komt naadloos achter het water aan.
    De onelegante emmer wordt meer dan vergoed door een perfect getapt glas bier en dat zonder bierverlies.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Richard Stolk

    Hallo Bob,

    Natuurlijk is het zo dat schone, op water, gezette leidingen zorgen voor een heerlijk goed glas bier.
    Maar luchtbellen / schuim in de leidingen is wel degelijk een probleem, wat we met de bierstop netjes en hygienisch oplossen.

    Stel je voor .. drukke avond, veel gasten in je cafe/restuarant, dan kan je toch niet na elk glas voelen of je fust (bijna) leeg is om te voorkomen dat je schuim in je leiding krijgt..

    De bierstop voorkomt dit op een hele natuurlijke en nette manier.
    Voor de ondernemers die graag meer willen weten hebben we ook proefexemplaren beschikbaar en komen we graag langs om ons product te demonstreren.

    Met vriendelijke groet,
    DE BIERSTOP
    Richard Stolk

      /   Beantwoorden  / 
  5. Ad van Bussel

    Ik heb enige tijd geleden de bierstop gekocht en direct gebruikt, een perfect getapt glas bier ook door diegene die niet zo goed kunnen tappen, ik leen de tap wel eens uit en vanaf de dag de de bierstop erop zit geen gezanik meer van veel verlies, schuim e.d.
    Schoonmaken ook geen probleem gaat gewoon mee in het normale schoonmaak rondje na elke verhuurperiode van een weekend of week.

    Ik ben er heel blij mee en met mij een aantal leners ook.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Richard Stolk

    Hallo Ad,

    Hartelijke dank voor je reactie! We lezen altijd veel commentaar dat we snel kunnen weerleggen met wat voorbeelden van gebruikers die wel tevreden zijn.

    Nogmaals bedankt voor je positieve feedback!
    Met een vriendelijke BIERgroet,
    Richard Stolk
    http://www.debierstop.nl

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.