Oudste bier ter wereld opnieuw gebrouwen?

Weet u nog dat vorig jaar het oudste bier ter wereld werd gevonden in de Baltische zee? Hier het artikel. De locatie werd strikt geheimgehouden om te voorkomen dat het bier gestolen zou worden. Inmiddels zijn Finse wetenschappers bezig om de ingrediënten van het bier in kaart te brengen om het vervolgens met het eeuwenoude recept weer opnieuw te brouwen. De vijf flessen bier dateren uit het begin van de 19e eeuw. Ik vraag me af of het bier niet veel te ver verouderd is om het originele recept te achterhalen. Want ja, hoe kunnen we dat nu eenmaal controleren? 

Op het moment dat men zegt dat dit bier volgens het eeuwenoude recept is dan is de missie marketing technisch volgens mij al geslaagd. Onderzoekers bestuderen nu het gist en andere microbiologische cellen om hier zo het recept van het bier te kunnen herleiden. De vraag is natuurlijk wie zal dit recept gaan brouwen? Overigens als er geen levende cellen worden gevonden dan zal aan de hand van DNA een vergelijking worden gemaakt met gist van vandaag de dag. Het bier is ook al gedronken door vier professionele bierproevers. Het was een eenduidige conclusie: het bier had een oude smaak. Wat een verhelderende conclusie, daar hoef je toch geen professionele bierproever voor te zijn?

Eén ding is zeker: ze zouden gek zijn als ze dit bier niet opnieuw op de markt zouden brengen.

Bron: Nu.nl

Lees ook:Wetenschappers vinden goed alcoholvrij bier recept
Lees ook:Brewmeister lanceert opnieuw sterkste bier ter wereld
Lees ook:Finse brouwerij gaat 19e eeuws bier brouwen
Lees ook:3500 jaar oude Microbrouwerij ontdekt
Lees ook:Oudste bier ligt in scheepswrak

Eén reactie op “Oudste bier ter wereld opnieuw gebrouwen?

  1. Fred Schiphorst

    Volgens mij brouwt Jopen naar recepten die ouder zijn dan de 19e eeuw. Schlenkerla bestaat al honderden jaren. En zo zijn er vast veel meer vorobeelden.Dat recept lijkt me dus niet zo bijzonder. Het si bijzonder dat er een paar flessen zo lang bewaard zijn gebleven. Dus als je dat oorpsonkelijke bier zou proeven zou dat bijzonder zijn (of het ook lekker zou zijn is een tweede).
    Een bier dat je nu nog voogens dat recept brouwt is voor mij als een nu gefabriceerde olielamp: lijkt misschien op het origineel, maar heeft bij lange na niet die waarde. Maar er zullen vast wel mensen in trappen…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.