België exportkampioen in bier

Terwijl we in Nederland nog weleens denken dat we met Heineken als exportland in bier groot zijn, blijkt uit een studie door Ernst & Young Tax Advisors en Regioplan Policy Research dat België toch exportkampioen in bier is. In opdracht van de Europese brouwersvereniging The Brewers of Europe is de biermarkt van 31 landen in Europa bekeken. België is met 18,1 miljoen hectoliter (2010) niet het grootste bierproducerende land, dat is uiteraard Duitsland (in Europa!) met 95,7 miljoen hectoliter, echter ze exporteren toch het meeste van Europa.

Maar liefst 59 procent van de Belgische bierproductie gaat naar het buitenland. Niet alleen Stella Artois, Leffe en Duvel, doen het goed ook merken als Delirium Tremens bereiken vele landen in de wereld.

Nederland is al jaren op de terugweg in bierexport. Dit komt met name doordat Heineken het grootste export biermerk is. Pils krijgt op een aantal markten, zoals de VS, momenteel harde klappen. Daarentegen vergroot België met Stella Artois het exportcijfer. Het Belgische pilsmerk verovert door de positionering als premium pilsmerk steeds meer Amerikaanse staten. Export is leuk, echter de lokale markt is minstens zo belangrijk natuurlijk. Mocht de export plotseling wegvallen of inzakken dan is het altijd mogelijk om op een basis terug te vallen.

Bron: Trends.knack.be

Lees ook:Exportlanden voor Belgisch bier
Lees ook:Heineken meest verkochte bier West-Europa
Lees ook:Stella Artois komt met cider
Lees ook:Marketeers slaan plank mis met Stella Artois
Lees ook:Stella Artois in nieuw blik

7 reacties op “België exportkampioen in bier

 1. Fred Schiphorst

  Het is blijkbaar maar hoe je het bekijkt: “In absolute volumecijfers hebben Duitsland (15,1 miljoen hectoliter voor de export) en Nederland (14,1 miljoen hectoliter) nog een voorsprong” Als ik verder het rekensommetje even voor België maak komen zij uit op 10.7 miljoen hectoliter. Nog zo’n 3,5 miljoen liter achter Nederland en nog verder achter Duitsland. Ze zijn dus nog geen kampioen, hooguit een goede derde!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Het gaat om de verhouding Fred van het aantal hecto’s dat gebrouwen wordt en voor export ‘t land uit gaat. Daarin zijn ze met 59% wel het hoogste.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Zoals ik al schreef: het is maar zoals je het bekijkt. ik ben nergens een argument tegen gekomen waarom je niet simpelweg van het aantal geëxporteerde hectoliters uit zou moeten gaan. Behalve dan eventueel de wens van de Belgen om op biergebied ergens de beste in te zijn. Ik gun ze dat wel, maar vraag me niet het daar mee eens te zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

     Ik gun ze ‘t wel maar zoals ik afsluit is de vraag of je dat wel moet willen. ‘t glas is half vol of half leeg…..

       /   Beantwoorden  / 
    2. zwans

     “… om op biergebied ERGENS de beste in te zijn.” Nou ja…

       /   Beantwoorden  / 
     1. Fred Schiphorst

      Tja, anders kan ik dit soort kromme redeneringen van knack niet volgen. Ik zou ook niet weten waar ze op biergebier verder niet door andere landen voorbij gestreeft zijn.

        /  
 2. Fiona de Lange

  Dat kan je ook alleen maar voelen als je er echt in zit. Ik sta met één been in Nederland en één in België. En de verschillen als ‘t rondom bierbeleving gaat binnen de organisaties die met bier bezig zijn is groot. Beiden hebben wel iets waarop de ander jaloers kan zijn. Op sommige vlakken zijn ze zeker verder dan wij en andersom is dit ook ‘t geval. Nederlanders kunnen er ook wat van hoor! Wij trekken standaard een te grote schoen aan, hebben een grote mond en roepen dat we een hand hebben terwijl het eigenlijk een vinger blijkt te zijn!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.