Je biersmaak ontwikkelt

Inmiddels ben ik alweer ruim twee jaar aan ‘t bloggen over bier en zal komende week mijn 2.500ste bericht publiceren. Natuurlijk gaan we daar bier op drinken. Echter een ander bier dan een paar jaar geleden. Toch leuk om hier eens bij stil te staan. Door de jaren heen verandert je biersmaak. Dat blijkt wel uit één van mijn eerste postings. Een Orval was echt niet aan mij besteed. Ook de smaakbeleving zoals ik die toen heb beschreven vliegt totaal uit de bocht met toch wel de werkelijkheid van nu. Langs de andere kant kun je dus perfect zien hoe je smaak zich verder ontwikkelt en hoe een bier op verschillende momenten ervaren kan worden. Hoe meer verschillende soorten bieren je drinkt des te beter je in staat bent om een bier te beschrijven. Als ik om mij heen kijk moet ik af en toe toch stiekem lachen.

Vrouwen die sinds een paar jaar langzaam aan ‘t bier zijn begonnen en destijds heel hard tegen mij riepen dat alleen de zoetere bieren voor hen was weggelegd, zie ik steeds meer bittere bieren drinken. En ‘t leuke is ze hebben het zelf nauwelijks in de gaten. Het is geweldig om te zien hoe iets tussen de oren zit en wat het effect daarvan is in het handelen. Het geeft brouwers een kans om op deze wetenschap te spelen. Even een voorbeeld. Op ‘t moment dat ik benadruk bij iemand die sinds een paar jaar bier drinkt maar echt niet van bitter houdt, dat ik een geweldig bitter bier heb haken ze direct af. Maar als ik niets zegt en ze een bitter bier presenteer met de boodschap: ‘deze vind je zeker ook lekker’ dan is ‘t ineens echt heel lekker en niet bitter. Het blijft echt een smaakvolle ervaring!

Vooroordeel
Ongelooflijk wat vooroordeel dus doet met wat je uiteindelijk van ‘t bier vindt. Iets dat ik ook wekelijks op school ervaar waar we de bieren compleet in een zwart glas te proeven krijgen. Als je je geen beeld kunt vormen door vooraf de schuimkraag of kleur te zien dan is je smaakbeleving echt puur. Je gaat smaaktonen benoemen, gebruikte ingrediënten herkennen en vooral bijzonderheden in ‘t bier ontdekken.

Conclusie
Eén conclusie die ik hieruit wel kan trekken is dat het goed mogelijk is dat een bier dat je jaren eerder drinkt en niet in de smaak valt, jaren later een favoriet kan zijn. En met die wetenschap geloof ik er dus ook in dat vrouwen die menen echt niet van bier te houden er na een paar jaar helemaal verzot op kunnen zijn.  Sterker nog, ik ken de voorbeelden al!

Wat is jouw ervaring? Is je biersmaak ook veranderd en heb je hier weleens bij stilgestaan?

Lees ook:Opvallend in de bierhoek
Lees ook:Victoria Bitter: lekker en grappige commercial
Lees ook:Bierproef: Bitter Sweet Symphony
Lees ook:Bierdrinker niet trouw aan biermerk tijdens vakantie
Lees ook:Barbar: als je niet van bier houdt

9 reacties op “Je biersmaak ontwikkelt

  1. Dennis

    Ik had een soortgelijke ervaring met Orval die ik in het begin maar niets vond,maar nu is het één van mijn favoriete biertjes,ook de meer bittere bieren zoals Hopus en Hopsinjoor van Gouden Carolus waren niet aan mijn besteed maar behoren nu ook tot de bieren die mij kunnen bekoren.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Andre

    Een paar jaar terug was het enkel pils wat ik dronk en van andere bieren moest ik niet veel hebben. Een keer een paar slokken Grand Prestige op maar vond het maar niks.

    Zo’n 2 jaar terug een keer een sixpack La Trappe Dubbel gehad en daarna verkocht aan de speciaalbieren. Nu 72 verschillende bieren verder blijf ik maar van alles nog proberen. Ik drink vooral Belgische bieren. Tijdje terug een Punk IPA op en dat is dan wel een aparte ervaring. Weet nu nog niet of ik het nou wel lekker vond of toch te apart.

      /   Beantwoorden  / 
  3. adjo

    Fiona
    Ik lees je blog met veel plezier

    Mijn biersmaak ontwikkelt zich voortdurend. Er is ook zoveel te proeven. Mijn smaak wordt veelal bepaald door de omstandigheden
    Zit nu te genieten van strandgaper (blond schelderbouwerij) Zal wel te maken hebben met mijn Zeeuwse roots.
    In Brugge op het bierfestival genoten van een Mongozo coconut
    Bij een brouwerijbezoek enorm genoten van een Palm royale etc
    Adjo

      /   Beantwoorden  / 
  4. Coen

    Mijn eerste Duchesse de Bourgogne heb ik weggespoeld :-) . Het is bier was namelijk zuur!
    Zo was mijn eerste IPA ook niet je van het, maar tegenwoordig vind ik het heerlijk.

    Speciale smaken horen bij speciale momenten (of gerechten).

      /   Beantwoorden  / 
  5. Geroen

    Uiteraard moet ik jullie bijtreden . . .
    ik ben destijds 1983 begonnen als 20-jarige met de ontdekking van een Op-Ale en daarna de Aerts 1900 die ik toen geweldig vond.
    Orval was voor mij véél te bitter, en nu heb ik steeds sinds een 7-tal jàren Orval en andere bieren zoals Valeir Extra, Hopruiter, Buffalo Belgian Bitter, Houblon Chouffe, Tarras Boulba (Zennebrouwerij)en zowat alles wat Jandrain-Jandrenouille maakt in huis ! Maar naast de goed gedoseerde bittere bieren hou ik vooral van Saison de meeste zijn wat lichter in alc. gehalte en kan je dus iets meer van proeven. Het is een algemene tendens die ik opmerk bij degustaties mensen staan de laatste 4 jaar écht open voor meer bittere bieren maar het is dus best dat je daar vooraf niets over zegt zodat men niet bevooroordeeld aan begint.
    Dus Fiona het klopt helemaal.
    Ik ben vooral héél erg tevreden met deze gunstige evolutie die vooral ten goede komt aan de bieren van kleinere brouwerijen.
    Geroen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Fiona de Lange

    Geweldig en leuk om te lezen dat mijn ervaringen exact overeen komen met vele anderen. Zelfs in de keuze van biermerken en stijlen. @Andre ik zou ook vooral eens op zoek gaan naar Nederlandse bieren en als je vandaag tijd hebt naar Alkmaar komen op het Noord-Hollands bierfestival. Naast heel veel goede Belgische bieren is er in Nederland ook al heel wat moois te drinken! Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd waar mijn smaak over vier jaar zal zijn ;-) .

      /   Beantwoorden  / 
  7. Joyce

    Als tiener dronk ik veel wit bier, als twintiger ging ik over op het amber bier en begon ik de seizoensbieren te waarderen.. de afgelopen jaren heb ik IPA ontdekt en kan een bier niet hoppig genoeg zijn! Ik blijf op ontdekkingstocht en geniet enorm… ;)

      /   Beantwoorden  / 
  8. Alexander

    Het vreemde is dat ik mijn bier_hobby_ eigenlijk begonnen ben net zoals mijn whiskyhobby: te extreem :)

    Ik dacht dat het Giradin zwarte label was. En whisky? Mn eerste fles die ik kocht was Lagavullin. En dan snappen jullie ook meteen waarom in Schenkerla te pruimen vind ;)

      /   Beantwoorden  / 
  9. Tim van Zanten

    10 jaar geleden kon ik vooral de sterkere bieren niet waarderen. Momenteel ben ik een echte stout fanaat geworden. Hoe meer hoe beter en hoe hoppiger, hoe fijner. Je biersmaak veranderd echt door de jaren heen. Wel is het zo dat je sommige bieren ook minder gaat waarderen. als je stouts gewend bent dan is een simpele dubbel toch maar saai.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.