De Ierse biergeschiedenis in vogelvlucht

Archeologen hebben al de eerste sporen van thuis brouwerijen gevonden in het jaar 1000 voor Christus. De eerste Ierse bieren werden gebrouwen met wilde gist en door het gebruik van kruiden. De ontwikkeling van het Ierse bier ging gelijk op met Engeland waar nationale brouwerijen ontstonden die pale ales en porters brouwden. Net als bij ons waren er tijden dat iedere Ierse plaats wel een eigen brouwerij had. Er werd hop verbouwd in de ‘Midlands’ wat de naam Kilkenny Goldings kreeg. 

Ook in Ierland kwam er een moment dat het niet meer nodig was om bier te drinken, vanwege vervuild drinkwater, en sloot de ene na de ander brouwerij vanwege de vele concurrentie haar deuren. In de jaren 20 werd de laatste porter brouwerij vervolgens gesloten en zorgde Guinness voor het bier. Een aantal brouwerijen namelijk Smithwick’s, Cherry’s en Macardle-Moore verenigden zich om tenminste één concurrent te behouden voor Guinness. Porter brouwerijen Beamish en Murphy’s vielen in handen van Heineken. De Ierse Ales werden in de jaren zeventig steeds zoeter dan de Engelse variant waardoor Beerhunter Michael Jackson een aparte bierstijl uitriep: de Irish Red Ale. In de tussentijd konden hoptelers niet meer leven van de hopverkoop en verdween het laatste hopveld in Ierland. De consolidatieslag leverde voor de Ier een eentonig bierstraatbeeld op. Cafés kregen overal kranen, equipement en toebehoren en de Ierse stout Guinness voerde de boventoon.

Jonge generatie
Jongeren gingen reizen en wilden niet alleen stout en ales drinken waardoor pilseners hun intrede deden in Ierland. Grote merken als Heineken, Budweiser en Carlsberg zorgen vandaag de dag voor 3 van de 4 geschonken bieren in Ierland. Volgens een brouwer heeft Guinness de laatste twee jaar 16 procent van zijn consumptie zien dalen dat voor een groot deel naar de pilsbrouwers ging. Momenteel behoort slechts vijf procent van de markt aan de Ale toe. Maar er is hoop voor de ale.

Brewpub brengt craft beer
Sinds de jaren negentig deed de nieuwe trend vanuit Amerika zijn intrede, de ‘brewpub’. Inmiddels openden al heel wat bekende brewpubs hun deuren zoals The Porterhouse in Dublin en Franciscan Well in Cork waarbij ik over de laatste brewpub zal schrijven in mijn blogbericht van morgen. Hiermee was craft beer geboren en bovendien niet in handen van grote bierconcerns. Alle kleine brouwers focussen zich vooral op de lokale markt en bierliefhebber. Ze bieden variatie en vernieuwing. Geven een eigen draai aan nieuwe invloeden vanuit Amerika, Europa en de Scandinavische landen. Zo worden er bijvoorbeeld witbieren, hoppige ales, imperial stouts en blonde bieren gebrouwen. Ieder jaar komen er meerdere nieuwe kleine brouwerijen bij en bestaande craft beer brewers groeien tussen de 25 en 50 procent per jaar! Morgen meer en een vervolg van mijn prachtige Brewery Hop Tour door Ierland.

Lees ook:Ierland: de zoektocht naar de verborgen bierjuwelen
Lees ook:Speciaalbier is booming in Ierland
Lees ook:Verkoop Guinness onderuit in Ierland
Lees ook:Guinness lanceert ‘bruin blond’ bier
Lees ook:‘Slechte Ierse bierbrouwers draaien we de nek om’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.