Categorie: "IPA"

Bier proeven: Single Hop Nelson Sauvin

De Single Hop Nelson Sauvin is een gelimiteerde editie die speciaal voor de Belgische Delhaize supermarkten werd gebrouwen in de Proefbrouwerij in Lochristi. Na een jaar in de kast in het donker op een stabiele, constante temperatuur was het tijd om dit juweeltje te gaan proeven. Ik kreeg dit bier van William Roelens en Geroen Vansteenbrugge. Erg benieuwd wat er na een jaar nog van de hopsmaak was overgebleven. Serieus een prachtig bier waarvan ik letterlijk de laatste druppel uit de fles probeerde te schudden. Jammer, dat ie op was.

Tasty Lady gerechtenboekje gepresenteerd

Gistermiddag is in Belgisch Restaurant Lieve het boekje met gerechten “met de Tasty Lady in de hoofdrol” door Ruud van Moorst en de Tasty Ladies zelf aan “het grote publiek” geïntroduceerd. Fiona had het al aangekondigd. Onder het genot van het gelijknamige bier konden de aanwezigen de gebundelde ingediende recepten met kleurrijke foto’s inkijken. Zeven heerlijkheden openden zich en lenen zich er goed voor om zelf thuis te bereiden.

Flying Dog Wildeman Farmhouse IPA nu in Europa

Het bier dat ooit speciaal werd gebrouwen als het jubileumbier voor het Amsterdamse ‘Bierproeflokaal In de Wildeman’ wordt nu wereldwijd aangeboden en verkocht. De Amerikaanse brouwerij Flying Dog Brewery introduceert het bier nu nieuw in haar assortiment in Europa. Het is daarmee voor het eerst in de geschiedenis dat een bier, dat voor één café gebrouwen is, in een wereldwijd brouwerijportfolio wordt opgenomen. Voor wie interesse heeft om te proeven, aanstaande woensdag 21 maart 2012 vindt om 19.00 uur de introductie plaats uiteraard bij In de Wildeman in Amsterdam.

Uniek bier gebrouwen onder water

BrewDog weet er weer een interessant marketingverhaal van te maken. Het bier Sunk Punk IPA met 7.1% alcohol is het eerste bier dat onder water is gemaakt op de bodem van de Noordzee. Je moet er maar opkomen! Om het brouwsel te laten slagen zijn ingrediënten van dit bier aangepast en vind je gedistilleerd zeezout, zeewier, rum en zeemeerminnen in de Sunk Punk.

Twee werelddelen lanceren samen Japanse IPA

Een mooi inititatief vanuit de brouwerswereld is het brouwen van een bier voor Japan. Aangezien er tijd nodig is om een bier te ontwikkelen en te brouwen is het pas sinds eind juli 2011 verkrijgbaar. Stone Brewing heeft in samenwerking met Baird en Ishii een IPA gebrouwen van 9,2% alcohol met groene thee. Afgelopen weekend heb ik met Japanners gesproken uit Tokyo; wat een kracht en drive komt er toch uit die mensen. “We moeten overleven en komen hier vast sterker uit”, was het antwoord op de vraag hoe het leven in Japan een half jaar na de verwoestende aardbeving was.

Bierproef Piratensop India Pale Ale: extreem veel hopsoorten

De naam van het bier gebrouwen door brouwerij Het Gulden Spoor uit België heet niet voor niets Piratensop India Pale Ale. Volgens de piratenlegende ontwikkelde de Britse brouwer Drudgery A. Shlemiel een bijzonder bier gemaakt van negen hopsoorten en uitzonderlijke kruiden om duivelse zeerovers om te kopen. De schavuiten lieten hem in ruil voor dit bier op de Indische Oceaan met rust zodat hij zijn reis naar Indië veilig kon varen.

Nieuw bier: Jopen Jacobus Rye Pale Ale

Speciaal ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Jacobuskerk in Haarlem, waarin Jopen vorig jaar haar intrek nam, lanceert Jopen het Jacobusbier. Op 16 juli 1911 is de kerk officieel in gebruik genomen. Jacobus is de beschermheilige van de pelgrims en herkenbaar aan de St. Jacobsschelp. Deze schelp zie je ook weer terug bij andere heilige plaatsen langs de pelgrimroute. Zo zag ik ‘m bijvoorbeeld ook bij Val-Dieu.   

Hop Ottin IPA: een hopexplosie!

Ik had nooit gedacht dat ik zo’n favoriet zou worden van hopbittere bieren. Gisteren de Hop Ottin IPA gedronken van Anderson Valley Brewing Company. Het is een ware hopexplosie aan smaak. De naam van het bier betekent ook ‘ hardwerkende hops’. De brouwerij heeft in het bier grote hoeveelheden van de high-alpha Pacific Northwest hops toegevoegd en daarnaast ook de dry hopping techniek toegepast.

Unieke bieren als ‘real ale versie’ in Amsterdam!

Aanstaande vrijdagavond, 26 november, kun je vanaf zes uur ‘s avonds twee unieke bieren drinken die ‘van de bar’ worden geschonken in het Amsterdamse Bierproeflokaal In de Wildeman. En wat is daar nou zo uniek aan? Het bier zit in firkins! Dat zijn de oorspronkelijke vaten waarin vooral Engelse brouwers hun levende bier, ofwel bier dat met nagisting op fust is afgevuld zodat het zich nog verder ontwikkelen kan, afvullen.