Bier proeven moet je trainen

Bier proevenAfgelopen woensdag was ik op de PINT bierproefavond in Bar Le Duc, Den Bosch. Ondanks dat ik al best veel bier proef, heb ik gemerkt dat het nog beter kan en vooral dat je heel veel meer in bier kan proeven als je er echt voor gaat zitten. Een goede bierproever dient zijn smaakgeheugen te trainen en op te bouwen

Als je met zijn tweeën bent is het leuk om af en toe eens de ander blind een bier in te laten schenken. Tenminste als je biervoorraad zo groot is dat je niet direct weet welk bier je voor je neus hebt. De vier basissmaken zijn zoet, zuur, bitter en zout. Alleen de eerste drie proef je. Waar proef je het? Zoet vooral voorop de tong, zuur op de achterste zijkanten van de tong en bitter achterop de tong. Zolang het bier nog in je mond is proef je vooral de zoete smaak. Na het doorslikken van het bier is zuur en bitter goed te proeven.

PINT hanteert een formulier waarbij je het bier kunt beoordelen op aroma, geur, visueel, de hoofdsmaak, nasmaak, het mondgevoel en de smaakassociatie. Ik ontdekte allerlei smaken en geuren waar ik vooraf niet eerder bij had stilgestaan. Ook kan je door op deze wijze te proeven duidelijker benoemen als er iets niet klopt in de smaak van het bier.

Ik ontdekte o.a. honing, appeltjes, ijzer, hout, gist, kersen, hop, mout, vanille en sinasappelsap. Eerder ook weleens geproefd echter het leuke is dat je het ook kunt verbinden aan bepaalde bierstijlen. Erg leuk om op deze manier eens serieus met bier bezig te zijn.

Hieronder de wijze waarop je bier kunt beoordelen inclusief enkele richtlijnen:

- Aroma en geur – ruik bijvoorbeeld hooi, boter of kruiden.
- Visueel: schuim, helder/troebel, kleur
- Hoofdsmaak op een schaal van 1 tot 5 voor zoet (5= heel zoet), zuur en bitter
- Nasmaak op een schaal van 1 tot 5 voor zoet, zuur, bitter of geen nasmaak
- Mondgevoel: het CO2 (koolzuur)gehalte, alcohol en de body op basis van - / neutraal / +. De alcohol kan een warm gevoel geven in de mond. Dit betekent dat het alcoholgehalte hoog/hoger is. De body is de zwaarte van het bier, is het dun of dik bier en dit is in de mondholte te proeven.
- Smaakassociatie. Proef je appel of andere fruiten?

 Ik vond het in ieder geval heel erg leuk en leerzaam en blijf zeker doorproeven!

Bron: Pint en Theo Flissebaalje

Lees ook:Hoe proef je bier?
Lees ook:Bier proeven: Saison Dupont
Lees ook:Bier proeven: St. Bernardus Wit
Lees ook:Opvallend in de bierhoek
Lees ook:Hertenheer: smaakvol bitter blond bier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.