Horecarapport bij NMa onder de loep

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) denkt dat het probleem in de horeca niet aan de marktmacht van brouwerijen ligt maar aan de gebrekkige onderhandelingsmacht van horecaondernemers. Het is nu aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) om te beoordelen of dit juist is. De NMa gaat het rapport van de EIM bespreken.

Volgens de onderzoekers zouden de horeca meer hun krachten moeten bundelen en professionele adviseurs in moeten schakelen om de onderhandelingen met de brouwers te voeren. Minister Verhagen is het eens met die aanbevelingen. Door gezamenlijk in te kopen bij brouwerijen kunnen horecaondernemers kortingen bedingen. De Mededingingswet laat het toe om dergelijke afspraken te maken en gunstigere voorwaarden te realiseren.

Voor overeenkomsten tussen horecaondernemers en brouwerijen geldt in beginsel contractvrijheid. Er kan echter sprake zijn van een overtreding van de Mededingingswet als door deze afspraken de concurrentie op de horecabiermarkt merkbaar wordt beperkt. De NMa ziet hier op toe en gaat de resultaten van het onderzoek van EIM binnenkort bespreken. De NMa ontvangt graag nadere tips, signalen of klachten vanuit de markt die kunnen wijzen op een overtreding van de Mededingingswet. Op basis van dit soort meldingen kan de NMa besluiten tot een nader mededingingsrechtelijk onderzoek over te gaan.

Bron: Food Holland

Lees ook:ACM: “Biermarkt is voldoende dynamisch en concurrerend”
Lees ook:Onderzoek: Horecabiermarkt nog steeds op slot
Lees ook:TV programma buigt zich over bierdossier
Lees ook:Bierprijs in café kan veel lager
Lees ook:‘Einde oefening betaalde Tournée Générale’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.