Bierbrouwer schrijft handleiding voor thuisbrouwers

Echt super, super handig. Adrie Otte uit Zutphen heeft een boek geschreven over bierbrouwen om thuis te gebruiken. De titel luidt: ’Verander water in bier’. Het is handig voor een beginnende thuisbrouwer. Er bestonden al wel wat handleidingen maar die waren volgens Adrie erg gedateerd. Hij begon daarom een het schrijven van een nieuwe goede handleiding om zo anderen te helpen.

Sinds de jaren tachtig gebruiken zelfbierbrouwers het naslagwerk van schrijver Jan van Schaik. Dit is echter erg gedateerd volgens Otte. Er zijn inmiddels veel nieuwe technieken en ook de kwaliteit van de ingrediënten is vandaag de dag sterk verbeterd waardoor in de bereidingstemperatuur ook noodzakelijke aanpassingen nodig zijn.

Het boek bestaat uit de volgende drie delen:
Deel 1 is voor de beginnende brouwer. Wat is brouwen nu eigenlijk precies, welke stappen komen bij het brouwproces kijken en wat heb je nodig aan apparatuur?

Deel 2 zoomt dieper in op bier en de brouwer. Welke stappen kan je onderscheiden in je weg naar het meesterbrouwerschap, welke eigenschappen bepalen een bier(type) en wat betekenen zij voor het brouwproces? Het laatste hoofdstuk gaat uitgebreid in op ingrediënten.

Deel 3 behandelt het brouwproces tot in detail. Welke chemische en biologische processen spelen een rol en hoe beïnvloeden die de smaak van bier? Hoe kan je de smaak van bier sturen? Welke brouwfouten kun je in bier tegenkomen en wat kun je eraan doen? Een hoofdstuk is gewijd aan meten en rekenen, zodat je meer grip krijgt op het brouwproces.

Het boek is te koop voor €19,95 en verkrijgbaar in de boekhandel of bij uitgever Brouwland. Reuze interessant en iets dat ik zeker ga bestellen!

Bron: De Stentor en Adrie Otte

Lees ook:Chip maakt biertest mogelijk
Lees ook:De echte cursussen bier brouwen, waar?
Lees ook:Nu ook al klimaatneutraal bier
Lees ook:Eerste bier mogelijk geen bier
Lees ook:150 verhalen uit Bierland België

Eén reactie op “Bierbrouwer schrijft handleiding voor thuisbrouwers

  1. Frans Ruiter

    Ik wacht met smart op je eerste bier Fiona!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.