De zoektocht naar goedkoop bier

De cafés hebben het moeilijk. Niet alleen in Nederland maar ook in België. Naast een economische crisis hebben ze daar ook last van het rookbeleid waardoor mensen wegblijven. In Nederland gaan brouwers op zoek naar horecazaken die ’goedkoop zwart bier’ schenken in plaats van het bier van de brouwerij waarmee een contract is gesloten. In België zijn onafhankelijke cafés op zoek naar goedkoop bier.

Trots vertelt cafébazin Samantha Joris van La Vue de Bruxelles in Ganshoren dat zij mogelijk het goedkoopste bier van Brussel heeft. Anticrise, een bier dat ze in Noord-Frankrijk vond, kost slechts €1,20 terwijl een normaal bier al gauw rond de €1,70 ligt. Dit laatste zou bij ons nog steeds goedkoop zijn maar goed. Nu vraag ik mij af of dit nou echt de goede strategie is. Je hebt als horeca uiteraard meerdere opties.

Kwaliteit
Een daarvan is een prijsstrategie maar het zou, met name voor de hele branche, een goed idee zijn om de kwaliteit te verbeteren of het aanbod te verhogen, waardoor je een goede prijs kunt vragen. Ik herinner me de snackbar die 150 verschillende soorten bier is gaan aanbieden. Op die manier heeft hij de waarde van zijn zaak sterk verhoogd!

Bron: nieuwsblad.be

Lees ook:Ambachtelijke brouwers: let op kwaliteit!
Lees ook:Craft bier industrie blijft groeien in de VS
Lees ook:5 redenen om een goede prijs te betalen voor bier
Lees ook:Bier in blik bezig aan sterke opmars in VS
Lees ook:Tournée Générale start op 7 februari 2013

5 reacties op “De zoektocht naar goedkoop bier

  1. Marco

    Maar wat was de kwaliteit van dit goedkope bier? het zou per ongeluk best goed kunnen zijn. Kwaliteit wilt toch niet altrijd betekenen dat het ook duur is?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

    Men zegt dat de smaak bij Stella in de buurt komt. Maar ja…. dat is natuurlijk goed om te geloven. Dan smaakt ‘t ook beter. Ik bedoel met kwaliteit vooral ook kwaliteit van aanbod en de service. Je kunt uiteraard ook heel wat verbeteren in je assortiment en in de ambiance van ‘t café. Zo heeft men er wel wat voor over om een goede prijs te betalen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Rob

    Het kan toch zeer goed mogelijk zijn dat de kwaliteit en service daar ook heel erg goed is. Er zijn genoeg zaken waar je € 2,- betaald en de kwaliteit minder is. En als je een kwalitatief goed bier voor weinig geld kan krijgen en dit ook netjes doorberekend naar de klant is dat toch heel mooi.

    Hier zijn genoeg horecabedrijven die stiekem bier uit Duitsland halen en daar gewoon € 2,- voor vragen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Rob, ik zeg niet dat het niet mooi kan zijn… echter als branche ga je jezelf naar mijn idee in een neerwaartse spiraal begeven als je zo op prijs aan ‘t focussen bent. ‘t is veel beter als de klant naar je café komt voor meer dan ‘t goedkoopste bier. Kijk maar eens wat er met de bouwbranche gebeurt. Jarenlang ging men steeds verder zakken met de prijs en daardoor werd steeds minder betaald. Uiteindelijk leidt dit niet tot verrijking maar verarming van de branche met faillissementen tot gevolg.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Rob

    Ik wil ook alleen maar duidelijk maken dat het ook beiden kan.
    Wij vragen 1,60 voor 25cl hebben verder rond de 50 speciaalbieren, verschillende bieropleidingen gedaan en verder veel service en gastvrijheid.
    Ben het volledig eens dat het niet alleen om dat goedkope biertje moet gaan, wil aangeven dat het goed samen kan gaan service en een redelijke prijs voor bier.
    vind ook dat er veel meer op kwaliteit,( het tappen, drankennis etc.) gelet moet worden.
    Maar dat mis ik bij veel duurdere bedrijven ook.
    En als je met € 1,20 voor je bier(het is wel erg goedkoop) toch een goeie marge kan halen is dat toch ok.

    Maar ben het eens als er op die manier een prijsconcurrentie komt dan maken horecabedrijven elkaar kapot. terwijl ze natuurlijk beter samen kunnen werken en zorgen dat gasten voor andere dingen naar je zaak komen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.