Bockbierproef: Budels Herfstbock

De komende weken zal ik regelmatig reviews van Nederlandse bockbieren de revue laten passeren. Daarbij zal ik niet vermelden welke de lekkerste en minst lekkerste is, dat is namelijk persoonlijk zoals ik eerder al schreef in mijn blog ‘bier is lekker of niet lekker’. Het zal dus vooral een smaakomschrijving zijn en dan mag je zelf bepalen of je dit bockbier de moeite waard vindt om te proberen of niet. We beginnen dus met Budels Bockbier.

 

Geur en smaak
Het bier heeft een robijnrode kleur en bevat 6,5 procent alcohol, zoals veel bockbieren. Wat opvalt is dat de smaak erg granig is. In zowel de geur als de smaak zitten veel mout- en grassige tonen. Budels heeft een zoete aanzet en een lichte bitterheid in de nasmaak met een kleine tinteling op je tong. Verder vind ik in de smaak koffie en bittere chocolade terug.

Algemene indruk
Kruiden komen ook nogal eens terug in bockbier echter die kan ik in het Budels Bockbier niet ontdekken. De sterke granige mouttonen voeren de boventoon. Een lichte droge nasmaak zorgt voor een kleine wrange nabitterheid waardoor dit bockbier wel blijft hangen. Een toegankelijk bockbier echter zonder een duidelijk uitspringende smaaktoon die toonaangevend is voor bockbier, namelijk gebrande mout, kruiden, zoet- en bitter. Het heeft van alles een beetje, behalve de kruiden, waardoor het een toegankelijk bockbier is voor veel bierdrinkers.

Een bockige proost!

Lees ook:Beste Bockbieren van Nederland bekend!
Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Verrassende Beste Bockbieren van 2012!
Lees ook:PINT Bokbierfestival opnieuw groot succes
Lees ook:Malheur 10: krachtig genietbier!

10 reacties op “Bockbierproef: Budels Herfstbock

 1. Ho-even

  Ik vind Budels bock bier dit jaar wat minder dan vorig jaar,
  misschien is mijn smaak wat veranderd

    /   Beantwoorden  / 
 2. Wesley

  Kruiden in Bockbier? Dat is juist erg uitzonderlijk. Het is van origine namelijk een Duits biertype en in Duitsland worden natuurlijk bijna geen kruiden gebruikt!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Dat klopt Wesley, echter bockbier is qua traditie het grootste Nederlandse Speciaalbier waaraan we in de loop der jaren zelf een invulling hebben gegeven. Je ziet dus steeds meer bockbieren waar ook kruiden in zitten, met name doordat de ondergisting in bockbier ook is losgelaten.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Fred Schiphorst

   Is inderdaad waar. PINT heeft nog eens een poging gewaagd om een goede definitie voor Bockbier te formuleren en daar stond ook dat er geen kruiden in gebruikt mogen worden. De bedoeling was dat dit ook in de bierverordening zou komen. Helaas hecht “Nederlandse Brouwers” echter alleen aan traditie als dat hun uit komt. Zij meldden namelijk dat ze dit niet in het belang van hun leden vonden en het dus niet over namen. Over de belangen van de consument werd niet gesproken…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    @Fred In de huidige bockbierenquête laat de bockbierdrinker weten kruiden prima te vinden en dat ook in bockbier te zoeken. We moeten de regels juist loslaten om te innoveren. De consument bepaalt uiteindelijk toch wat hij/zij drinkt. Als ik me niet vergis ben jij altijd iemand die roept dat brouwers weg moeten bij de traditionele blond, dubbel, tripel bieren. Regels stellen rondom bockbier houdt het juist in stand om steeds hetzelfde bier te brouwen. Laat de brouwers lekker creatief zijn en buiten de paden gaan… de consument beoordeelt in de vele wedstrijden vanzelf wel wat hij of zij wel of niet lekker vindt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ton van Oorschot

     Mee eens Fiona. Als een van de gelukkige die al jaren meedoet bij de verkiezing van het Lekkerste Bockbier, wordt het bier ook daadwerkelijk blind geproefd en beoordeeld. Kruiden maken het bier juist verassend. Ik vraag me alleen af hoe PinT het ‘beste’ bockbier kan beoordelen zolang er geen regels voor zijn.

       /   Beantwoorden  / 
 3. Wesley

  Klinkt allemaal erg leuk maar bo(c)kbier is nu eenmaal een gevestigd en klassiek biertype. Dan kan je het wel willen veranderen maar dat is hetzelfde als een donkere bovengistende pils proberen te maken en zeggen dat dit zo hoort. Er is nu eenmaal een norm, die door jaren van ervaring van het publiek met een product is ontstaan, en die moet je dan maar accepteren. Er zijn genoeg andere type bieren die ruimte bieden aan creativiteit.

  Ik ben eerder bang dat er mogelijkheden gezocht worden om bieren te verkopen onder de naam bo(c)kbier dan dat er nieuwe bieren ontwikkeld worden binnen dit genre.

  Soms kan het helemaal geen kwaad om een algemeen bekend product met afgebakende grenzen te hebben, het is juist een uitdaging om daar aan te voldoen en binnen de grenzen te verassen in plaats van af te wijken, dat is juist de gemakkelijke optie voor de meeste brouwerijen!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Daar zit ook weer wat in ;-)

     /   Beantwoorden  / 
 4. Simon

  En weer gaat er iemand in as op, verrassen is het woord.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.