Ik kan helaas geen digitale verwijzing meer maken naar het prachtige artikel dat vandaag in De Telegraaf stond over de Texelse Skuumkoppe. Mooi verhaal met als kop ‘Pils is dood, leve het échte bier!’ Daar ben ik ‘t helemaal mee eens en is ook iets dat duidelijk uit mijn poll komt waarop inmiddels al bijzonder veel is gestemd aangeeft. Dit weekend sluit ie definitief, dus stem nog! →
Categorie: "Nederlandse bieren"
Bierhistorie Delft komt met nieuw bier
Delft heeft er een nieuw bier bij: het Delfts Dubbel Gerste. Een bijzonder bier dat door Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft op de markt wordt gebracht onder de naam ‘De Gekroonde P’. Aad heeft in het archief van de familie Van Berckel een orgineel recept gevonden van bier dat men rond 1890 brouwde onder de naam Dubbel Gerste. →
Prominent Oijen bier van de maand bij ABT
De nieuwe maand is weer aangebroken en dat betekent weer een nieuw bier op de tap bij de ABT-cafés (Alliantie van Bier Tapperijen). Dit keer een bijzonder ambachtelijk bier, Prominent Oijen, van de Nederlandse kleine brouwer Oijen. →
Een winterse verrassing
Net zo verrassend als de winter in Nederland hier steeds is, was voor mij de Christoffel Bok. Vanuit diverse hoeken had ik al vernomen dat dit bokbier best verrassend kon zijn. Gisteren ging ik eten in Brasserie Christoffel in Den Bosch waar uiteraard het Christoffelbier niet ontbrak. →
‘Video beoordeling’ Friese Us Heit Buorren Bier
Het lijkt mij heel aardig om nu steeds geregelder mijn bier bevindingen op video vast te leggen. Dit is een eerste keer voor het Friese speciaalbier Us Heit. En ‘t lijkt nergens naar , gelukkig maakt het bier alles goed! De volgende keer wordt het een stuk dynamischer met in en uitzoomen en een gewoon horizontaal beeld . →
Brouwerij De Molen komt met twee nieuwe bieren
Brouwmeester Menno Olivier van Brouwerij De Molen is momenteel in Scandinavië om in samenwerking met een Noorse en Zweedse brouwerij twee nieuwe bieren te brouwen. Samen met de Noorse brouwer Haandbryggeriet werkt Menno aan een traditioneel middeleeuws bier. Daarna vervolgt hij zijn reis naar Zweden om in samenwerking met Närke Kulturbryggeri een bijzondere dubbel te maken. →
Grote offers om bitterheid in bier weg te nemen
In een interview met Joyce van den Elshout van Christoffelbier heb ik weer iets nieuws, bijzonders gehoord. Hun brouwproces is ontzettend bijzonder en overigens ook niet het meest economisch voordelig. Volgens Joyce niet hun belangrijkste focus. Ze willen graag bijzonder, ambachtelijk bier maken en niet het bier waar het meeste aan verdiend kan worden. →
Olm bier verbreedt markt in C1000
Deze week maakte het Nederlandse biermerk Olm op de Horecava bekend dat het bier op korte termijn, vanaf volgende week, in de Nederlandse C1000 supermarkten verkocht gaat worden. Het is redelijk uniek dat een Nederlands biermerk een introductie doet in Nederland. Dit is minstenst 100 jaar geleden.
Amsterdamse student komt met Jordaan bier
De 22-jarige Eddy Jordaan komt na het runnen van drie uitzendbureaus nu met zijn eigen Jordaan bier. Nederlands is het niet aangezien het wordt gebrouwen in de Belgische brouwerij Van den Bossche in Sint-LivensEsse. (foto Frank de Ruiter, Telegraaf). →
Jopen Koyt: Kruidig en vol van smaak
Bij kruidig sta ik nooit direct enthousiast te springen. Tenminste dat dacht ik. Ik hield nooit zo van kruidig bier. Langzamerhand zie je dan toch dat je biersmaak verandert. Net als met eten is het drinken van bier blijkbaar ook echt een gewenning. Je gaat steeds meer proeven in bier en daarbij ook de ingrediënten waarderen. In speciaalbier café In de Wildeman in Amsterdam dronk ik onlangs een Jopen Kuyt. Het was kruidig bier. Echter je proeft de kruiden inderdaad maar niets is overheersend. →