Categorie: "Nederlandse bieren"

Texelse Skuumkoppe wint terrein op vaste land

texelsIk kan helaas geen digitale verwijzing meer maken naar het prachtige artikel dat vandaag in De Telegraaf stond over de Texelse Skuumkoppe. Mooi verhaal met als kop ‘Pils is dood, leve het échte bier!’ Daar ben ik ‘t helemaal mee eens en is ook iets dat duidelijk uit mijn poll komt waarop inmiddels al bijzonder veel is gestemd aangeeft. Dit weekend sluit ie definitief, dus stem nog!

Bierhistorie Delft komt met nieuw bier

PbierDelft heeft er een nieuw bier bij: het Delfts Dubbel Gerste. Een bijzonder bier dat door Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft op de markt wordt gebracht onder de naam ‘De Gekroonde P’. Aad heeft in het archief van de familie Van Berckel een orgineel recept gevonden van bier dat men rond 1890 brouwde onder de naam Dubbel Gerste.

Een winterse verrassing

christoffelbokNet zo verrassend als de winter in Nederland hier steeds is, was voor mij de Christoffel Bok. Vanuit diverse hoeken had ik al vernomen dat dit bokbier best verrassend kon zijn. Gisteren ging ik eten in Brasserie Christoffel in Den Bosch waar uiteraard het Christoffelbier niet ontbrak.

‘Video beoordeling’ Friese Us Heit Buorren Bier

Us heitHet lijkt mij heel aardig om nu steeds geregelder mijn bier bevindingen op video vast te leggen. Dit is een eerste keer voor het Friese speciaalbier Us Heit. En ‘t lijkt nergens naar ;-) , gelukkig maakt het bier alles goed! De volgende keer wordt het een stuk dynamischer met in en uitzoomen en een gewoon horizontaal beeld ;-) .

Brouwerij De Molen komt met twee nieuwe bieren

brouwerij de molenBrouwmeester Menno Olivier van Brouwerij De Molen is momenteel in Scandinavië om in samenwerking met een Noorse en Zweedse brouwerij twee nieuwe bieren te brouwen. Samen met de Noorse brouwer Haandbryggeriet werkt Menno aan een traditioneel middeleeuws bier. Daarna vervolgt hij zijn reis naar Zweden om in samenwerking met Närke Kulturbryggeri een bijzondere dubbel te maken.

Grote offers om bitterheid in bier weg te nemen

christoffelIn een interview met Joyce van den Elshout van Christoffelbier heb ik weer iets nieuws, bijzonders gehoord. Hun brouwproces is ontzettend bijzonder en overigens ook niet het meest economisch voordelig. Volgens Joyce niet hun belangrijkste focus. Ze willen graag bijzonder, ambachtelijk bier maken en niet het bier waar het meeste aan verdiend kan worden.

Jopen Koyt: Kruidig en vol van smaak

jopen koytBij kruidig sta ik nooit direct enthousiast te springen. Tenminste dat dacht ik. Ik hield nooit zo van kruidig bier. Langzamerhand zie je dan toch dat je biersmaak verandert. Net als met eten is het drinken van bier blijkbaar ook echt een gewenning. Je gaat steeds meer proeven in bier en daarbij ook de ingrediënten waarderen. In speciaalbier café In de Wildeman in Amsterdam dronk ik onlangs een Jopen Kuyt. Het was kruidig bier. Echter je proeft de kruiden inderdaad maar niets is overheersend.